Ne vždycky se ale člověku běhat chce. A nejošemetnějším obdobím je rozhodně podzim. Krátké dny, pošmourné počasí, rtuť teploměru tvrdošíjně trvající na tom, že deset stupňů nepřeleze. Není divu, že takové podmínky motivují spíš k ležení na gauči než ke svižnému pohybu venku. Jenže právě na podzim je potřeba se udržovat v kondici fyzické i psychické. Řada lidí trpí tzv. afektivní sezónní poruchou (SAD) a na tu je jedním z nejlepších léků pravidelný pohyb.

Využijte některý z našich tipů, jak během podzimního období posílit motivaci a vytrvat v pravidelném běhání.

1. Naplánujte si kratší trasy

Jednak dost možná máte na běh méně času (pokud tedy nejste připraveni vyběhnout za tmy) a současně je šance, že se k méně náročnému tréninku snáze „dokopete“. A věřte, že i tříkilometrové trasy se počítají.

2. Sestavte systém odměn

S klesající motivací je třeba přitlačit na pilu v odměňování. Slibte si, že když za měsíc naběháte 30 km, dopřejete si masáž, vířivku, pěknou knihu nebo nové boty.

3. Najděte skupinu běžců ve svém okolí

Ve všední den je v průběhu podzimu skoro jisté, že zaměstnaný člověk bude buď běhat večer za tmy nebo vůbec. Takový běh s sebou samozřejmě nese řadu rizik, vyžaduje dobré vybavení (reflexní prvky na oblečení, osvětlení atd.), ale pochopitelně není – zvlášť pro ženy – vhodné, aby běhaly samy. Zjistěte si proto, jestli ve vašem okolí nepořádá pravidelné výběhy nějaká skupina. Kromě potřebného pocitu bezpečí získáte i parťáky, kteří vaši motivaci k dalším uběhnutým kilometrům určitě posílí.

4. Zvolte tu správnou motivační hudbu

Sestavte si speciální podzimní playlist, který vás popožene k lepším výkonům.

5. Přihlaste se k charitativnímu běhu

Řada z nich vyžaduje pouze internetovou registraci, běh můžete absolvovat v rámci daného termínu kdekoliv a svým příspěvkem pomůžete dobré věci. Odměnou je obvykle navíc atraktivní dřevěná medaile pro každého účastníka plus samozřejmě dvojnásobně skvělý pocit, protože uděláte něco pro svoje zdraví a současně vaše uběhnuté kilometry pomáhají v rámci celé řady dobročinných akcí.

6. Ať se máte po návratu na co těšit

Pokud běháte večer, nachystejte si večeři ještě před během. Abyste po návratu zvládli pár strečinkových cviků, sprchu a mohli s talířem oblíbeného salátu zamířit na gauč.

7. I běhání na páse se počítá

Skalní běžci se bezpochyby na běhací pásy dívají jako na nepřijatelný ústupek, ale žena, která nebydlí v bezpečné čtvrti a z práce se vrací od poloviny října za tmy, určitě udělá lépe, když uběhne pár kilometrů na páse, než aby podstupovala zbytečné riziko. Navíc, když se při běhu necítíte komfortně a lámete si hlavu, jestli se někdo neskrývá v tmavém křoví, nedá se rozhodně mluvit o aktivitě, která vám vyčistí hlavu, zlepší náladu a kondici.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33577584/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963263/

https://www.myteporazime.cz/