Pokud je kůže příliš suchá, hrozí její popraskání. Dobře na pleť nepůsobí ani časté přechody ze studeného venkovního prostředí do vytápěných místností. Na pokožce se pak tvoří červené fleky. Jak se o pleť v zimě správně starat? Inspirujte se naším článkem!

Hydratace je základ

Lidské tělo je tvořeno z více než 60 % vodou. Proto ji musíme do organismu neustále doplňovat. V zimě stejně jako v létě. To, jak je naše tělo hydratované, se odráží i na stavu naší pokožky. Proto v zimě dostatečně pijte. Čistou vodu můžete střídat s teplými čajíčky, na obyčejnou vodu ale nezapomínejte, protože žádná jiná tekutina nehydratuje tělo tak jako právě čistá voda. Pro dobrou hydrataci poslouží i neslazené minerálky, kterými do organismu doplníte důležité minerály i další živiny.

Pozor na horké lázně

Určitě se vymrzlí po příchodu z venku nenakládejte do horké vany. To je to nejhorší, co můžete pro svou pokožku udělat. Dlouhé koupání pokožku vysušuje, přechody z tepla do chladu navíc pleti také neprospívají. Raději se sprchujte vlažnou vodou. Vaší pokožce prospěje i střídání horké a studené sprchy. Díky tomu totiž pomáháte tělu rozproudit lymfu, která pokud nefunguje správně, způsobuje pomerančovou kůži. A té se všechny ženy vyhýbají obloukem.

Mažte se pravidelně

Mazání pokožky je mnohem důležitější v chladných dnech než v těch teplejších. Popraskaná kůže se olejíčky opět zhojí. Ochranná vrstva krému nebo olejíčku navíc pomáhá pokožku a pleť chránit před mrazem. Mažte se proto pravidelně, ideálně ráno a večer – a nevynechejte žádnou část těla. Na obličej použijte hutnější krém, nezapomeňte na rty, které ochrání pomáda. Potom promažte celé tělo. O něco silnější vrstvu použijte na dlaně a na chodidla. A čím mazat?

Dermatologové doporučují bambucké máslo, mandlový olej, konopný olej, krém s obsahem aloe vera či panthenolu. V každém ročním období se hodí mít po ruce mast z měsíčku lékařského. A ještě jeden důležitý tip: Nepoužívejte v zimě hydratační krémy. Pleť hydratujte zevnitř dostatečným pitným režimem. Hydratační krémy mají tendenci namrzat, čímž by pokožku poškodily. Tak se nenechte zmást a v zimě se jim vyhněte.

Promažte se i zevnitř

Tím se opravdu nemyslí, abyste se opili. Alkohol pleti neprospívá, vysušuje ji. Raději začleňte do svého jídelníčku zdravé tuky. Ty pomohou udržet vaši pleť elastickou a pevnou. Každé ráno si můžete například před snídaní dopřát lžičku kvalitního extra panenského olivového oleje. Olej můžete přidat i do jídla. Dobře se do stravy přidává také olej kokosový, na kterém si můžete osmažit lívance. Dalším tipem je máslo. Namažte si kus celozrnného chleba máslem a posolte – a máte vynikající večeři. Ještě ji doplňte sezonní zeleninou, ať je strava úplná.

Pokrmy vždy doplňte ořechy a semínky, které jsou též plné zdravých tuků. Vyvážená a sezonní strava je důležitá pro celý organismus a její nedostatek se projevuje i na vzhledu pokožky. Konzumací smažených, tučných jídel a pitím přeslazených limonád si způsobíte tak akorát nevzhledné pupínky nebo červené flíčky. Takže jezte zdravě nejen v zimě, ale po celý rok. Vaše pleť se vám odvděčí.