Hrábnout si na dno, posunout své limity, vyzkoušet něco nového. To je to, proč překážkové závody táhnou. Nevítězí ten, kdo umí nejrychleji běhat, velkou roli hraje i síla a obratnost. Libereckou závodnici na překážkových závodech chytla jejich obrovská různorodost a hravost. „Nikdy přesně nevíš, co tě čeká, protože málokdy je možnost si trasu vyzkoušet předem, nevíš, kolik kilometrů poběžíš, jaké jsou překážky, ani v jakém pořadí. Je to něco jiného, než když stojíš na startu hladkého závodu a víš, že můžeš odložit hlavu a vzít si ji zase až v cíli,“ popisuje Zuzana Kocumová.

Na výběr je několik typů závodů s tím, že ty „nejsnazší“ mají kolem 5 km a 20 různorodých překážek. Princip je jednoduchý – mezi překážkami běháte, pokud některou nesplníte, následuje handicap – nálož angličáků nebo trestná kolečka. Každý pořadatel má svá specifická pravidla, která je dobré si před registrací pročíst.

Workoutová hřiště pro silné paže

Pak se lze pustit do tréninku. Běžecké tréninky klidně mohou skutečně tvořit až 85 procent přípravy. Vyrážejte do terénu, nevyhýbejte se kopcům, díky kterým rovněž zesílíte. Je nasnadě, že na překážkové závody užijete trailovou obuv s hrubším vzorkem – jednak se skutečně většinou běhá terénem, bahnitým cestami, zároveň vás podrží i na překážkách – třeba při obligátním šplhání na laně. Mimochodem, právě tento neoblíbený prvek ze školních hodin tělocviku se vyplatí osvojit si v silové části tréninku.

Stejně jako překážky prověřující paže. „Slabé paže a úchop bývají nejslabší stránkou. Na druhou stranu to lze poměrně rychle dohnat,“ říká Kocumová. Je proto žádoucí se zaměřit na ručkování, přehmatávání či shyby a swingy. Sestavy pro jejich nácvik bývají součástí stále rozšířenějších venkovních workoutových hřišť, kde se dá zdarma trénovat, a cvičení na nich dopomůže i k důležitému silnému středu těla. „Málokdo to rád slyší, ale nestačí mít hezké svaly z posilovny, je potřeba, aby byly také funkční,“ nastiňuje odbornice na překážkové běhy. Vyplatí se vyzkoušet si i hod oštěpem na cíl.

Pilujte angličáky, vytrvalost – v závodě vás jich nejspíš čekají desítky. Dobrou zprávou je, že na závodech není nutné přecházet do kliku, počítá se dotyk země. „To proto, aby se to dobře kontrolovalo,“ vysvětluje Kocumová.

Co považuje důležité pro samotný závod? Nepospíchat. Nepřepálit začátek a nebýt zbrklý ani před překážkou. „Vždy si ji pořádně prohlédněte a promyslete si, jak ji zdoláte. To vám mnohdy může čas i síly naopak ušetřit,“ uzavírá.

Zdroj: magazín Kondice