Dospívání

V tomto období je důležité zaměřit se na příjemné fyzické aktivity, abyste zvýšili dobrou náladu a zároveň své sebevědomí.

Z průzkumů vyplývá, že pouze 26 % středoškoláků splňuje doporučených 60 minut fyzické aktivity každý den, sedm dní v týdnu. Kromě zlepšení fyzické kondice, pravidelné cvičení a jakákoli fyzická aktivita pozitivně ovlivňují emoční zdraví u dospívajících dívek i chlapců. Zároveň se díky tomu snižuje riziko úzkostných poruch, které postihují ve větší míře dospívající slečny než chlapce, ale ani u nich není tato porucha ojedinělá. Pravidelná aktivita také výrazně zvyšuje sebevědomí, zlepšuje náladu a podporuje zdravý vzhled těla. Rodiče by také měli podporovat své dítě v aktivitách, které jsou dětem blízké a které je především baví.

18–30 let

V tomto věku je vhodné zaměřit se na rozvoj zdravých návyků, aby se snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění, které může nastat v pozdějším věku.

Mladí lidé v tomto věku věnují svůj čas osobnímu i profesnímu růstu. Snaží se dosáhnout úspěšného zakončení studia, nastartovat svou kariéru a rozvíjet vztahy. Díky těmto prioritám se zdravé stravovací návyky a pravidelné cvičení často odsouvá až na konec seznamu každého mladého člověka. To ale není dobré pro jejich sebevědomí ani zdraví, které se může ozvat až v pozdějším věku. V tomto případě je nutné myslet i na budoucnost a fyzickou aktivitu zařadit do svého seznamu mezi hlavních pět priorit.

30–40 let

Cílem by mělo být zaměření na pravidelnou fyzickou aktivitu, která podporuje zdraví kostí a duševní pohodu.

I když osteoporóza se ve většině případů diagnostikuje až v pozdějším věku, tak úbytek kostní hmoty a progrese onemocnění začíná mnohem dříve. Ve věku 30 let dochází k demineralizaci kostí a postupem času vede až k výrazné ztrátě kostní hmoty. Z tohoto důvodu je důležité zařazovat pohybové aktivity, které podporují zejména zdraví kostí. Pokud nevíte, jaké cvičení byste měli zvolit, ideální je silový trénink a veškeré zátěže, které pomáhají budovat a udržovat zdravé kosti.

40–50 let

V tomto období je základem vyhnout se ztrátě svalové hmoty, která v průběhu let rychleji ubývá a hůře se udržuje.

V tomto věku se značně ztrácí svalová hmota, ale i síla. To můžete pociťovat již od 40. roku života. V důsledku toho se zároveň snižuje i svalová funkční kapacita, která často vede k nechtěnému přibírání na váze a zapříčiňuje bolest dolní části zad. Pozornost tedy věnujte zejména zdravému životnímu stylu, kde bude balanc skrze pohybové aktivity, jako je silový trénink, kardio, ale také vyvážená a pestrá strava, která je nedílnou součástí zdravého a správného fungování těla i organismu.

50–60 let

Zařaďte cvičení, které udrží optimální zdraví i během menopauzy.

Po menopauze se u žen zvyšuje dramaticky riziko rozvoje srdečního onemocnění a infarktu. Bohužel se dodnes neví, proč přesně k tomu dochází, ale domněnky většiny vědců poukazují na to, že tato rizika souvisí se sníženou hladinou estrogenu. Také mnoho žen v tomto věku snižuje svou fyzickou úroveň aktivity, i když by v této fázi měly aktivity posílit, aby podpořily své zdraví co nejvíce. Vhodnou volbou je silový trénink, kardio a v poslední době velmi oblíbené lekce jógy, které se mohou zaměřit i na jógu hormonální, která posílí nejen tělo, ale i duševní zdraví.

60–70 let

Buďte aktivní, co to jde, abyste zabránili ochabnutí a pádu.

U lidí po šedesátce ochabuje pohybový aparát, který začíná pomalu ztrácet svou funkčnost. Zpomaluje se i naše reakční doba, takže ve většině případů, když v tomto věku zakopneme, bývá těžší se rychle zachytit, abychom zabránili pádu. Zároveň v tomto věku je vhodné zaměřit se na lehčí aktivity a především na bilanční trénink, který je velkým pomocníkem pro plnohodnotnější život.

70–80 let

Vztah ke cvičení se v průběhu let vyvíjí a nikdy není pozdě začít cvičit. Lidem ve věku 70–80 let může cvičení výrazně pomoci v tom, aby zmírnili pokles funkční kapacity. Abychom stárnutí co nejvíce oddálili a udržovali se zdraví a pohybliví, je důležité zapojit takové aktivity, jako jsou krátké procházky, lehké protažení, a takové vzorce, které napodobují aktivity běžného každodenního života.

Závěr

Cvičení pozitivně ovlivňuje zdraví člověka v každé fázi života. Ať je vám 18, 30, nebo 99, měl by být pohyb vždy vaší prioritou.