Samozřejmě se nabízí diplomatická odpověď, že oboje je velmi důležité a není snadné rozhodnout, čí úloha bude v celém procesu ta klíčová. Ideální je zájemcům o hubnutí doporučit oboje, tzn. kombinovat pravidelný pohyb s vhodně sestaveným jídelníčkem.

Ale cílem tohoto článku není uchýlit se k úhybnému manévru. Odborníci totiž mají jasno, stačí tedy jen zapátrat ve výsledcích renomovaných výzkumů.

1:0 PRO DIETU

Strava a fyzická aktivita plní v hubnutí rozdílné role. Závěr expertů je přesto jednoznačný – pro snížení tělesné hmotnosti je dieta efektivnější než sport. A existuje k tomu logické zdůvodnění. Můžete vykonávat denně několik hodin fyzické aktivity a doslova potit krev, ale to ještě neznamená, že vytvoříte kalorický deficit. Omezením příjmu kalorií, tedy prostřednictvím stravy se vám to podaří snadno, a dokonce i bez sportu. Tím samozřejmě netvrdíme, že hubnout bez pohybu je zdravé, vhodné a ideální. K tomu, abyste měli štíhlé, atraktivní křivky potřebujete obojí. Nicméně do hlavní role určitě obsaďte dietu, či chcete-li použít příjemnější termín – vhodně upravený stravovací režim.

NEMŮŽETE „PŘECVIČIT“ ŠPATNOU STRAVU

Konzumace vyššího počtu kalorií, než kolik za den spálíte, vám zabrání hubnout, i když budete hodně sportovat. Většina odborníků se shoduje, že za úspěchem v hubnutí stojí z 80 % strava a z 20 % fyzické aktivity.

Z toho byste měli vycházet, až budete plánovat svůj jídelníček i trénink. Pokud víte, že potřebujete dosáhnout denního kalorického deficitu 500 kcal, pak byste 80 % (400 kcal) měli ubrat ve stravě a 20 % (100 kcal) spálit pohybem. Z praktického hlediska je to i snáze realizovatelné. Nebylo by vůbec lehké každý den naplánovat fyzickou aktivitu, která vám umožní spálit 500 kcal. Z dlouhodobého pohledu byste riskovali přetrénování a s ním spojené zdravotní obtíže.

POHYB OVŠEM NEZATRACUJTE

Bylo by chybou domnívat se, že pohybové aktivity tím pádem ztrácí na významu. Plní celou řadu funkcí, které vám ani sebelepší jídelníček nezajistí:

  • Udržují stávající a budují novou svalovou hmotu, čímž zajišťují adekvátní fungování metabolismu a jeho dostatečnou rychlost.
  • Zvyšují celkový výdej energie nejenom během prováděné aktivity, ale mnohdy nějakou dobu po jejím ukončení (aerobní aktivity podle celé řady odborníků mohou urychlit metabolismus až na 72 hodin).
  • Tlumí pocit hladu, neboť snižují hladinu hormonů, které řídí apetit.
  • Snižují riziko rozvoje celé řady chorob, ať už jde o některá onkologická onemocnění, diabetes atd.
  • Posilují srdce a vůbec celý kardiovaskulární systém.
  • Mají velmi příznivý vliv na psychiku – jednak způsobený okamžitým vylučováním endorfinů během aktivity, čímž dojde ke zlepšení nálady, poklesu stresu atd., jednak jsou tu vlivy dlouhodobé, mezi něž patří zejména potlačení depresí a úzkostných stavů.

Každopádně je nutné si uvědomit, že hubnutí není one-man show. I když strava sehraje hlavní roli, potřebujete pohyb v roli vedlejší, abyste dosáhli optimálních výsledků, upevnili svoje zdraví a zlepšili celkovou kondici.

Zdroje:
https://diet.mayoclinic.org/us/?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579698/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32397898/