Nejjednodušší zimní aktivitou, kterou můžete se svým psem podniknout, je pěší túra. Abyste na ní byli oba v pohodě, je třeba si dát pozor na několik věcí. Především přizpůsobte délku a náročnost túry věku a velikosti psa. Pokud máte například mladšího pejska, uvědomte si, že běžná doba venčení štěněte je zhruba půlhodinka a půlročního pejska 40 minut. Tomu by měl odpovídat i váš zimní výlet. „Mladého psa, který není zvyklý na delší venčení v chladném počasí, může dlouhá trasa zbytečně vyčerpat,“ varuje Karolína Cipro, autorka projektu BĚHEJ SE PSEM, která je sama majitelkou dvou ohařů a také trenérkou canicrossu.U malých psů je navíc dobré vnímat, že mají kratší nohy. To znamená, že je pro ně pohyb v hlubokém sněhu fyzicky náročnější než pro psy větších plemen. Dalším úskalím je pohyb ve volném terénu. Jestliže máte psa v postroji, je lepší se s ním pohybovat po cestách nebo tratích. „Pro psa je velmi náročné držet směr na volném prostranství, kde se nemá čeho chytit, například na poli nebo louce. Pokud před sebou nemá cestu nebo cíl, neví kudy běžet. Lepší je najít vyšlapanou stopu, kterou může sledovat,“ vysvětluje Cipro.Je-li váš pes hodně temperamentní, dejte si pozor i na kvalitu sněhu. Nebezpečný je měkký čerstvý sníh nebo sníh při oblevě. Psi se pak boří a při propadu jim hrozí zranění ramene.

BĚŽKY A SKIALPY JEDINĚ S POSTROJEM

Jestliže s pejskem chcete vyrazit na běžky nebo na skialpy, je dobré mu pořídit postroj, který pro něj bude určitě pohodlnější než obyčejný obojek. Navíc vám pomůže psa lépe ovládat. Pokud nechcete, aby vás psí parťák tahal, stačí vám na běžný běžkařský nebo skialpový výlet krátký postroj (do půlky zad) a vodítko s amortizérem (tlumič tahu). Vodítko by mělo být dlouhé necelé tři metry, abyste vy i váš pes měli dostatečný prostor k manipulaci. Nezbytný je i opasek.Důležité totiž je, abyste měli volné ruce a mohli kdykoli reagovat na situace ‚na trati‘. „Dobrá vodítka mají velký rozptyl, takže i když pes úplně netáhne, není vodítko volné, a tudíž nehrozí, že se do něj při jízdě zamotáte,“ vysvětluje Cipro. Každopádně mějte svého psa vždy na vodítku. Nikdy ho nenechávejte na volno. Páníčky se psy volně běhajícími ve stopě běžkaři opravdu nemají rádi. Pokud jde o volbu tras, lze si vybrat ty určené přímo pro běžkaře s pejsky (například z Maliníku na Černou Nisu v Jizerských horách) nebo zkuste jít do stopy spíš v odpoledních či večerních hodinách, a ještě lépe ve všední den. A taky nezapomeňte uklidit vše, co váš pes na trase ‚utrousí‘. Pro zdravého dospělého psa je bezpečný výlet v délce do 15 km.Plánujete-li skialpový výlet do vysokých kopců, je dobré počítat se změnou počasí, převýšením nebo nečekaným protažením výletu. Kvůli těmto okolnostem se výlet může ukázat pro obě strany náročnějším, než se původně zdálo. Váš pes bude z převýšení udýchanější a vyčerpanější, stejně jako vy. Je tedy rozdíl, jestli se svým psím parťákem jedete na pohodový 10kilometrový výlet na běžkách po rovině nebo se vydáte na skialpovou túru po vrcholcích Krkonoš.Myslete na to, že na vrcholech opravdu fouká a pes může velmi rychle (stejně jako člověk) prochladnout. „Vítr je pro psa asi nejhorší. Že je mu zima, poznáte tak, že se začne schovávat za vás. V tu chvíli je ten správný čas vytáhnout neprofuk pláštěnku nebo obleček a psa obléct,“ upozorňuje Cipro.I na skialpech mějte psa vždy na vodítku. Při sjezdech by měl být za vámi. Naučíte ho to tak, že ho v pluhu budete nutit běžet ‚ve véčku‘ za vámi nebo vedle vás, a to do té doby, než ho dostanete opravdu za sebe. Pokud by běžel před vámi, mohl by se při prudším zastavení zranit o hrany vašich lyží. Vhodným vybavením je opět krátký postroj a vodítko v délce 2,8 m s amortizérem a sedákem. S sebou pejskovi nezapomeňte vzít botičky, neprofuk obleček s reflexními prvky, svačinu, pití a také miniaturní lékárničku pro případ, že by se pes přece jen o ostrý sníh nebo vaše lyže říznul. Jestliže nemáte pláštěnku, je dobré mít pro psa na skialpy alespoň ochrannou vestu výrazné barvy s reflexními prvky. Bude na sněhu dobře viditelný, a navíc mu ochrání hrudník. Pes se totiž při skocích v hlubším sněhu může propadat a hrudník si o sníh poškrábat.

DO PANENSKÉ PŘÍRODY NA SNĚŽNICÍCH

Pokud se rozhodnete pro výlet na sněžnicích, je dobré si uvědomit, že zatímco vám se jde dobře, pes se boří. Pohyb na sněžnicích je ještě pomalejší než ten na skialpech. Proto je i v tomto případě dobré myslet na správné zateplení vašeho pejska. V hlubokém sněhu se větší psi boří a menší jsou zase blíže k studenému sněhu. Neprohloupíte, ani když si do batohu přibalíte psí botičky, které zabrání sedření pacek. Karolina Cipro doporučuje vyrazit na méně frekventovaná místa, kde můžete mít psa na volno.

CHCE TO TRÉNINK

Plánujete-li aktivní zimní dovolenou, je dobré se na ni se psím parťákem předem fyzicky připravit. V opačném případě si dejte pozor na extrémy. Myslete na to, že jednou za čas vašemu psovi větší zátěž neuškodí, ale každodenní dlouhé túry mohou netrénovanému psu ublížit, a ještě ho otrávit.Pokud plánujete delší túru, ať už na běžkách, skialpech, nebo pěšky, reálně zvažte, jak je váš pes trénovaný. „Jestliže je váš pes zvyklý na každodenní hodinové vycházky, nemusíte se obávat tříhodinového ani delšího výletu. V opačném případě je dobré zvážit fyzičku obou členů týmu. Psa, který není zvyklý se pravidelně v dostatečné intenzitě hýbat, můžete dlouhým výletem v chladném a nepříznivém počasí zcela odrovnat,“ mluví o svých zkušenostech s klienty a jejich pejsky Cipro. Taky si uvědomte, že jste-li na běžkách nebo skialpech, vy se z kopce oproti vašemu psímu miláčkovi vezete, zatímco on, aby vás stíhal, těžce pracuje.

I PES SE POTŘEBUJE ZAHŘÁT

Bezpečný zimní výlet začíná správným vybavením, a to nejen pro vás, ale i pro vašeho psa. Je zajímavé, že snad každý z nás má na zimní pohybové aktivity připravené vhodné funkční oblečení, skládající se hned z několika vrstev. Bereme to jako samozřejmost. Nad tím, jak to mají naši psí kamarádi, se už moc nezamýšlíme, mají přece kožich! Že je pejskovi zima, vnímáme spíš u menších plemen, když vidíme, že se třesou. U větších psů nás to pravděpodobně vůbec nenapadne. Podle Karoliny Cipro nám často nedochází, že naši psi s námi většinou bydlí ve vytopených bytech a domech. Jejich termoregulace je proto velmi podobná té naší. Stejně jako my se musíme před intenzivnější pohybovou aktivitou zahřát, potřebuje zahřátí i náš pes.„Psi jsou velmi citliví na výkyvy teplot. Jestliže s námi pes žije po celý rok v bytě, vnímá jako chlad už teplotu okolo nuly. Jakmile vyjdeme v zimě ven, většinou držíme psa na vodítku až do chvíle vlastní pohybové aktivity, to je okamžik, kdy ho zapneme do postroje nebo pustíme na volno. Neuvědomujeme si, že zatímco my jsme již zahřátí, pes může být pomalou chůzí u nohy prochladlý a aktivitu začíná ‚ze studena‘. Tím si může ublížit podobně jako člověk. Jestliže psa například oblečete do pláštěnky s membránou, která tak trochu připomíná goretexovou bundu, vytvoří si pod ní teplo a neprochladne. Pes totiž musí vydat značnou energii na to, aby se zahřál a nebyla mu zima. Pokud je takto chráněný, energii na zahřátí šetří,“ vysvětluje trenérka Cipro.Jakmile se pes v pláštěnce zahřeje, můžete ji sundat, dát do batohu a obléct ji až ve chvíli, kdy budete vy i váš pes odpočívat nebo zvolníte tempo. Pláštěnka se hodí i na převozy v dosud nevyhřátém autě. „Pro psy používáme tři typy oblečení, přičemž základem je již zmíněná pláštěnka. Má za cíl chránit největší svalové partie před prochladnutím a také další místa citlivá na chlad. Například prochladnutí v oblasti krku nebo kořene ocasu může vést ke kulhání či syndromu mrtvého ocasu,“ varuje Karolína Cipro.Obleček tedy vybírejte vždy spíš podle funkčnosti než podle toho, zda se vám líbí. Zcela nevhodné jsou podle Cipro oblečky, které končí v půli zad. Myslete na to, že správný psí oděv musí chránit celá záda od krku až po kořen ocasu, plece a stehna. V opačném případě neplní svoji funkci.

BOTY PRO PSA: NUTNOST, NEBO ROZMAR?

Botičky pro psy je dobré využívat zejména u chlupatých plemen. Sníh se jim vměstnává mezi prsty a tvoří bakule, které při došlapu tlačí a způsobují bolest. Psi se je pak snaží vykousat, čímž se sami často zraňují až do krve. Botičky je dobré používat preventivně i na ostrý sníh, který opět psům zůstává mezi prsty a vytváří zmrazky. To, že má váš pes zraněné packy, pak můžete vidět na krvavých stopách ve sněhu. Kvůli adrenalinu a ledovému sněhu tlumícímu bolest ji váš pes vůbec nemusí cítit. Naplno se spolu s otoky projeví až doma. Každopádně vám zranění pacek na několik dní znemožní další společný zimní výlet.

SVAČINA NEJEN PRO VÁS

Velcí psi by neměli před větší zátěží jíst. Karolína Cipro doporučuje vyrazit bez snídaně nebo aspoň dvě hodiny po ní. I když se to často nestává, může dojít ke komplikacím, jako je torze žaludku. „Jestliže váš pejsek nedostane dvakrát denně najíst, nic se neděje a vůbec mu to neublíží. Je to šelma a evolučně je zvyklá jíst nepravidelně. Psovi ale může takzvaně ‚dojít‘ stejně jako nám, proto je dobré mít i pro něj něco po ruce na rychlé doplnění energie,“ vysvětluje Cipro. Ideální jsou podle ní lehce stravitelné paštiky ve formě kapsiček, které dostanete běžně v petshopech. Naopak zcela nevhodné jsou granule, které zůstávají dlouho v žaludku a zbytečně tak zatěžují trávicí trakt. Zapomínat bychom neměli ani na pití. Sice existují psí energetické nápoje na doplnění cukrů a proteinů, ale postačí i obyčejná voda. Pes sice nemá v chladu pocit žízně, přesto je dobré mu pití v průběhu aktivity nabízet. Dostačující množství odpovídá přibližně 100–150 ml na 10 kg váhy psa. Takže jestli neplánujete zastávky v restauracích, pořiďte si do batohu pro svého miláčka skládací misku a lahvičku s vodou.Foto: Archív Karolíny CiproSprávný obleček ani pláštěnka psům nesmí vadit v pohybu. Současně ale musí zakrývat velké svalové partie, jako jsou plece a stehna.Foto: archivAby se na sněhu psům netvořily na tlapkách sněhové kouličky, používejte lehké zimní botičky. Jsou to takové pytlíky s elastickým suchým zipem. Psům na tlapce nevadí a přitom dostatečně ochrání.Plánujete-li aktivní zimní dovolenou se psem, je dobré předem ho na ni fyzicky připravit. Jinak mohou přijít potíže.Na skialpy nebo sněžnice psovi oblečte protector vestu. Když se boří do sněhu, mohou se odřít. Vesta je ochrání. Když zastavíte, psa oblékněte. Při čekání by mohl rychle prochladnout. Ve skijoringu, běžkách se psem, se i závodí. Na závodech se jezdí skatovou technikou.

Zdroj:

www.behejsepsem.cz, Karolina Cipro