Co jíst a kdy? Zohledněte intenzitu tréninku i jeho délku.

Běh s nízkou intenzitou na 30 minut

PŘED: Není třeba, stačí se dostatečně napít.

BĚHEM: Jídlo v průběhu tréninku není potřeba.

PO: Do jedné hodiny si dejte plnohodnotné jídlo (snídaně/oběd/večeře). Pokud chcete něco menšího, připravte si proteinový nápoj s hrstí méně sladkého ovoce (např. borůvky či maliny) nebo proteinovou tyčinku. Normální jídlo si dejte až po třech hodinách.

HYDRATACE: Stačí až po běhu (voda k doplnění tekutin).

Běh se střední intenzitou 60 až 120 minut

PŘED: 2 plátky knäckebrotu s žervé + ½ banánu nebo nektarinky / müsli tyčinka + 2 PL tvarohu / 2 plátky sušeného či čerstvého ananasu a 1,5 dcl nízkotučného kefíru nebo některá ze svačinek na následující dvoustraně.

BĚHEM: Energetické nároky organismu mohou být hrazeny sportovním nápojem s obsahem glukózy. Pro jistotu je dobré mít v kapse müsli tyčinku nebo trochu sušeného ovoce pro případ hladu.

PO: Cca do 30 minut si dopřejte sladkou nebo slanou sacharidovou svačinku k doplnění svalového glykogenu – viz recepty. Pokud chcete hubnout, dejte si proteinový nápoj s méně sladkým ovocem. Za dvě hodiny si dejte plnohodnotné jídlo s dostatkem komplexních sacharidů a kvalitních bílkovin (např. vařené brambory, losos v páře a dušená zelenina). Můžete si dopřát i druhou večeři nebo další svačinku bohatou na bílkoviny (např. polotučný tvaroh se dvěma kostičkami 70% hořké čokolády nebo čajovou lžičkou medu).

HYDRATACE: Při běhu se každou půlhodinu napijte sportovního nápoje. Po běhu si dejte minerální vodu / bylinkový nebo ovocný čaj / džus s vodou v poměru 1 : 1.

Intervalový běh se střídáním střední a vysoké intenzity na 60 až 70 minut

PŘED: 2 plátky knäckebrotu s žervé + ½ banánu nebo nektarinky / müsli tyčinka + 2 PL tvarohu / 2 plátky sušeného či čerstvého ananasu a 1,5 dcl nízkotučného kefíru nebo některá ze svačinek na následující dvoustraně BĚHEM: Není potřeba, ale můžete si pomoci sportovním nápojem. Pro jistotu je dobré mít v kapse müsli tyčinku nebo trochu sušeného ovoce pro náhlý případ hladu.

PO: Do hodiny si dejte plnohodnotné jídlo (snídaně/oběd/večeře). Pokud chcete něco menšího, připravte si proteinový nápoj s hrstí méně sladkého ovoce (např. borůvky či maliny) nebo proteinovou tyčinku. Normální jídlo si dejte až po třech hodinách.

HYDRATACE: Každou půlhodinu se napijte sportovního nápoje nebo vody. Po běhu si dejte minerální vodu / bylinkový nebo ovocný čaj / džus s vodou v poměru 1 : 1.

Jakýkoli běh nad 120 minut

PŘED: Hlídejte si i stravu předchozího dne. Večer před během zařaďte do večeře komplexní sacharidy, které zajistí zásobení svalového glykogenu. 3–4 hodiny před plánovaným během si dejte lehce stravitelné jídlo s obsahem bílkovin a komplexních sacharidů, ale chudé na tuky (např. vaječnou omeletu s novým bramborem).

BĚHEM: Jestliže běžíte déle než dvě hodiny, glukóza obsažená ve sportovních nápojích už nestačí. Pro takto dlouhé běhy se hodí svačinky z následující dvoustrany. Počítejte jednu svačinku na každou hodinu.

PO: V období 30–90 minut si můžete dát například palačinku s ovocem a tvarohem nebo pudink s ovocem. Do tří hodin by mělo následovat plnohodnotné jídlo opět s dostatkem bílkovin (např. kuře s rýží či bramborová kaše s treskou). Pokud se chystáte na náročný trénink i další den, můžete si dopřát druhou večeři – proteinový koktejl s ovocem.

HYDRATACE: V průběhu výkonu se každou půlhodinku napijte sportovního nápoje. Po tréninku pijte častěji, ale v malých dávkách nápoje výše doporučené.

Zdroj:
časopis Kondice 10/2020