Všeobecně se doporučuje cvičení se střední až vysokou intenzitou po dobu 60 minut. Cvičit nemusíte každý den, ale je důležité věnovat fyzické aktivitě více než jeden den v týdnu.

Nejen cvičení po dobu 60 minut, ale také pohyb během dne hraje důležitou roli v imunitním systému. Pokud se budete hýbat každý den, váš imunitní a metabolický systém se bude zlepšovat.

Jak cvičení prospívá imunitnímu systému?

Stimuluje buněčnou imunitu

Dle výzkumu může cvičení střední intenzity stimulovat buněčnou imunitu tím, že zvyšuje cirkulaci imunitních buněk v těle. Tento proces pomáhá tělu se lépe připravit na infekci tím, že ji odhalí dříve.

Pravidelné cvičení pomáhá imunitnímu systému a zvyšuje cirkulaci obranných buněk.

Cvičení zvyšuje tělesnou teplotu

Při cvičení dochází ke zvýšení tělesné teploty a zůstává zvýšená ještě krátkou dobu po skončení fyzické aktivity.

Právě toto zvýšení teploty může zabránit bakteriím se množit a také pomáhá tělu lépe odpovědět a případnou infekci. Podobně jako tělo bojuje při horečce, kdy samo zvýší teplotu, aby se lépe vypořádalo s bacily.

Cvičení prospívá lepšímu spánku

Díky cvičení zlepšíte také svůj spánek, který hraje také zásadní roli u imunitního systému.

Nejen, že je důležitá délka spánku, ale také jeho pravidelnost (chodit spát a vstávat stále v podobnou dobu) a kvalita. Právě s kvalitou vám může pomoci cvičení.

Nedoporučuje se však cvičit ve večerních hodinách. Tělo se při cvičení „probudí“, nabudí a může spíše ohrozit kvalitu spánku než zlepšit. Cvičit byste měli nejméně 3 až 4 hodiny před usnutím a u večerních tréninků se vyhýbat předtréninkovkám obsahujícím kofein.

Cvičení snižuje stres

Může se zdát, že stres a psychický stav s imunitním systémem nesouvisí, opak je však pravdou.

Psychický stav má také důležitý vliv na imunitu, a proto je důležité se starat také o duševní pohodu. Právě se stresem vám může pomoci fyzicky náročnější aktivita.

Během fyzicky náročné aktivity tělo vyplavuje hormony – endorfiny, které jsou nazývané také hormony štěstí. Nejen, že se díky hormonům budete cítit šťastnější, ale také při cvičení „vypnete“ a nebudete myslet na problémy.

Úskalí cvičení a imunitního systému

Ačkoli cvičení a fyzická aktivita je klíčová pro imunitní systém, může mít také negativní dopad.

Zejména v případě, kdy to člověk s fyzickou aktivitou přehání a nenechá tělo vydechnout. Při fyzicky náročných sportech a dlouhých trénincích je důležité dopřát tělu také dny regenerace.

Zdroj:

https://komorafitness.cz/muze-pravidelny-pohyb-zlepsit-vasi-imunitu/