Než začnete s nákupem vybavení, položte si nejprve těchto několik otázek, které vám pomohou v rozhodování:

1. Budete danou věc používat?

Nejdříve si uvědomte, že nákup vybavení není zárukou, že danou věc budete používat. Je proto důležité popřemýšlet o aktivitách, které vás baví a tam začít. Pokud například neradi jezdíte na kole, rotoped či stacionární kolo nemusí být zrovna skvělou volbou. Začněte proto investovat v malém a investujte nejprve do kvalitních bot, činek nebo odporových gumiček.

2. Jaký je váš rozpočet?

Při plánování domácí posilovny a nákupu vybavení je potřeba spočítat si, kolik peněz potřebujete. Pomůcky na cvičení nemusí být drahé, ale měly by být kvalitní. Pokud máte k dispozici omezený rozpočet, zvažte nejprve koupi cvičícího míče, odporových gum a činek. Pokud je váš rozpočet ohledně vybavení vyšší, můžete zvážit větší kardio vybavení, jako je běžecký pás nebo eliptický trenažér.

3. Co rádi děláte?

Mnozí z nás si často kupují věci nebo dokonce dělají věci kvůli ostatním. Například váš oblíbený idol nebo kamarádka říká: ,,Začala jsem běhat a zhubla jsem během pár měsíců 5kg.‘‘ A vy přitom běhání nenávidíte. Čím více se vám něco líbí, tím častěji to budete dělat a tím více budete i na tom pracovat. Snažte se proto v každém případě zůstat v souladu s vaší fitness osobností. Pokud máte rádi beznárazové aktivity, vyzkoušejte třeba eliptický trenažér nebo kolo. Pokud vás baví plavání, navštivte místní bazén nebo plavecký klub, kde vám poskytnou různé možnosti cvičení.

4. Jak velký prostor máte?

Prostor je často přehlížený problém. Mít běžecký pás je fajn, ale co když ho není kam dát? A co uděláte s tou sadou činek, kterou jste si právě koupili?

Než si koupíte něco většího, než jsou odporové gumičky nebo jednoruční činky, ujasněte si, kam to vybavení všechno dáte. Mít prázdnou garáž nebo sklep je samozřejmě skvělé, ale využijete tyto prostory, když je zima a venku je pod nulou? Opravdu bude váš partner nadšený, že musí přelézat běžecký pás, aby se dostal z postele? Zaměřte, kolik místa máte k dispozici, abyste se vyhnuli případným problémům v budoucnu.

5. Nenechte se zlákat!

V dnešním světě najdeme lidi, kteří vám slíbí cokoliv, aby vás přiměli ke koupi jejich produktů. Snažte se vyhnout jakýmkoliv produktům, které slibují fascinující výsledky s velmi malým úsilím (např: ,, Zhubnete 10kg za pár minut denně!‘‘) nebo které fungují pouze na jednu svalovou skupinu.

Raději si pořiďte cvičební míč, který využijete na core work, posilování a balanční cvičení než pouze jeden stroj, který funguje jen na vaše břišní svaly. Mnoho těchto nabízených produktů je drahých a vy nakonec zjistíte, že jsou i neúčinné v porovnání se základní sadou činek a dobrými, kvalitními cviky.

Do čeho se tedy vyplatí investovat?

Pokud jste úplný začátečník, není nic jednoduššího než začít s nejlevnější variantou a tím je: cvičení s vlastní vahou, bez jakéhokoliv vybavení. Začněte dělat různé cviky na břicho, dřepy, kliky a další cviky zaměřené třeba na záda, ramena a ruce. Případně můžete ke svému tréninku využít i běžný domácí nábytek a místo činek využít barely s vodou.

Odporové gumičky

Pokud jde o silový trénink, odporové gumy jsou často přehlíženy, protože lidé všeobecně mají tendenci tíhnout ke strojům jako je lavice a činky. Odporové gumy jsou však velmi univerzálním vybavením. Snadno se skladují a jsou cenově dostupné. Tyto gumy můžete použít pro mnoho cvičebních programů a cviků. Jsou zkrátka všestranné a pomohou vám vylepšit a zefektivnit každý váš domácí trénink s tělesnou hmotností. Dokonce je můžete použít ke zvýšení napětí při cvičení třeba s činkami.

Nastavitelné činky

Činky jsou z nějakého důvodu základem každé tělocvičny a fitness center a víte proč? Protože fungují! Ideální volbou jsou jednoruční činky, které se dají nastavit a díky tomu jsou skvělým řešením pro trénink začátečníků i náročnějších uživatelů. Navíc vám poskytnou spoustu možností při tréninku a zároveň ušetří i místo.

Podložka na cvičení

Kvalitní podložka vám může posloužit pro nejrůznější fitness aktivity včetně cvičení jógy, pilates i silových tréninků s využitím vlastní váhy. Při výběru podložky je důležité hledat takovou, která je protiskluzová, abyste se vyhnuli případnému zranění.

Medicinbal nebo kettlebell

Toto vybavení vám pomůže budovat svaly a získat sílu. Jsou skvělé nejen pro silové cvičení ale i například pro aerobní trénink. Navíc jsou všestranným vybavením, které můžete použít při různých trénincích. Medicinbaly i kettlbelly se dají snadno koupit a jsou dostupné v nejrůznějších velikostech včetně hmotnosti. Záleží jen na vás, čemu dáte přednost, stačí si vybrat, která z těchto dvou pomůcek bude vyhovovat vašim potřebám.

A když stroj, tak jaký?

Rotoped nebo běžecký pás

Mezi nejoblíbenější vybavení pro kardio trénink je rotoped, protože zabírá méně místa než klasický běžecký pás, ale záleží pouze na vás, kolik místa novému stroji můžete obětovat. Pokud nemáte rádi kolo, ale milujete běh nebo chůzi, tak pro vás bude spíše ideální běžecký pás, který má ale vyšší pořizovací cenu. Pokud jste však milovník cyklistiky, tak volba bude jasná.

Co rozhodne nepotřebujete?

My lidé rádi hledáme zkratky, zvláště pokud se jedná o hubnutí. V dnešní době na trhu najdeme nespočet různých přístrojů, které slibují téměř zázraky. Vyplatí se ale na ně sázet nebo se jedná pouze o marketingový tah? Pokud věříte v zázraky a nechcete se hýbat, tak vás bohužel zklameme, protože vibrační a vibromasážní pásy vám opravdu nepřinesou vysněnou postavu a ani úbytek hmotnosti, stejně tak, jako spalovače tuků či hubnoucí čaje a nejrůznější hubnoucí směsi. Pokud se tedy porozhlížíte po vybavením, které vám přinese opravdové výsledky, budete muset s vybavením cvičit a ne ho pouze nosit. Takže do jakého vybavení se vyplatí investovat? Do vybavení, které budete používat a které vás bude motivovat k pohybu.

Zdroj:

https://www.healthline.com/health/fitness/home-gym-equipment

https://www.hussle.com/blog/exercise-equipment-worth-investing-in/

https://beastsports.com/blogs/events-blog-news/4-pieces-of-home-gym-equipment-well-worth-the-investment