Ochabnutí svalstva

Pokud jste zvyklí pravidelně cvičit a posilovat, vaše tělo si ještě nějakou dobu poradí. Výpadek fyzické aktivity z důvodu krátkodobé nemoci, dovolené nebo intenzivního pracovního vytížení na 1–2 týdny vás v takovém případě nemusí trápit. Po tak krátkou dobu bez pohybu se vlastně nic zásadního nestane. Pokud by ale nastala situace, že takové období bude trvat déle, vaše svalstvo bude postupně ochabovat. Naoko začne více prostupovat tuk. To, kde ucítíte nejvýraznější rozdíl, bude oblečení. Může se stát, že se začnete i zadýchávat při každodenních činnostech.

Potíže se zdravím

Ztráta svalové hmoty je sice nepříjemná – většinou je to ten důvod a nejsilnější motivace, proč na sobě tak poctivě makáme. Vynechání cvičení s sebou ale nese i další důsledky mnohem závažnějšího rázu. Může dojít k navýšení cukru v krvi. Po jídle cukr v krvi stoupá. S posilováním svalů ale zase rychle klesá, protože svaly používají cukr jako svou energii. Pokud jste však svou nečinností přišli o svalovou hmotu, hladiny krevního cukru zůstanou vyšší než obvykle. Dalším nepříznivým důsledkem je zvýšení krevního tlaku. Krevní cévy se téměř okamžitě přizpůsobí pomalejšímu toku krve, jelikož naše tělo nevykazuje žádnou fyzickou aktivitu.

Psychika strádá

Ztráta svalové hmoty je nepříjemná, může ji zaznamenat i vaše okolí, což vám taky zrovna dvakrát nepřidá. Co ale pocítíte téměř okamžitě především vy, je změna vaší psychické kondice. Vaše nálada se bude pohybovat na bodu mrazu. Je dokázané, že aktivní lidé se jen málokdy potýkají se splínem a depresemi. Pravidelná fyzická aktivita dokáže zvednout náladu pomocí vyplavování hormonu štěstí – serotoninu. Cvičení v těle rozjede téměř chemický koktejl zlepšující náladu. V tomto případě je nástup takřka okamžitý. Hlavu neoklameme. Jakmile dlouhodobě vynecháte fyzickou aktivitu, může se stát, že kromě svalstva ochabne i vaše celková morálka. Můžete mít větší sklony k prokrastinaci. A takového stavu je opravdu lepší se vyvarovat.

Co dělat při dlouhodobém výpadku

V případě dlouhodobého výpadku cvičení je dobré se soustředit i na malé, pro vás možná téměř zanedbatelné aktivity, které pro vás dříve byly až nepodstatné. Buďte si ale jistí, že dokážou hodně. Věřte v sílu obyčejného kroku. Chůze jako taková je jedním z nejúčinnějších pohybů. K tomu všemu uzemňuje, takže více propojíte své fyzické tělo s hlavou a myšlenky tak nebudou lítat sem tam. To, čemu se můžete věnovat vždy, jsou meditace a dechová cvičení. Jelikož nám bude chybět notná dávka serotoninu a dopaminu, vědomě pracujte na tom, aby se vaše mysl zklidnila a díky meditaci jste si tak navodili pozitivní stav mysli. Postupně k meditaci přidávejte dechová cvičení, protažení krční páteře i jednoduché pohyby rukou, které vám pomůžou udržovat správnou funkci metabolismu.

Některé okolnosti nedokážeme ovlivnit. Dlouhodobá nemoc nebo vyčerpání může prostě přijít a naším úkolem je v danou chvíli uchopit nastalou situaci, jak nejlépe umíme. V první řadě v takovém období pečujme o svou duševní kondici. Jakmile ta bude posilována, vše ostatní už naše tělo zvládne tak, jak má.