Zabraňte dehydrataci

Smyslem pití nápojů během sportu je dehydrataci zabránit. Potem totiž neztrácíme jen vodu, ale i minerály, které nám pomáhají udržovat rovnováhu tekutin uvnitř a vně buněk. Jestliže vám záleží na výkonu, měli byste pít pravidelně i v průběhu aktivity. Zejména pokud trvá déle než hodinu.

Solné mapy naznačují nedostatek sodíku

Jak by měl takový nápoj vypadat? Známe ho pod označením iontový nápoj. Měl by obsahovat sodík, draslík a menší množství sacharidů. Zhruba 250 ml tohoto sportovního nápoje by vám mělo dodat 110–170 g sodíku, 20–50 mg draslíku a asi 12–24 g sacharidů. Množství sacharidů se zvyšuje s délkou výkonu nebo s jeho intenzitou. Sodík je důležitý pro zajištění rovnováhy tekutin v těle. Stimuluje žízeň a tekutiny v těle zadržuje. Vyšší ztrátu sodíku poznáte i tak, že máte na tričku „solné mapy“. V tom případě sodík doplňte i po tréninku buď v nápoji, nebo v jídle.

Jaké množství je tak akorát

Potřeba tekutin je u každého z nás jiná. Záleží na pohybové aktivitě, tělesné konstituci, intenzitě cvičení, oblečení, teplotě okolního prostředí, úrovně aklimatizace na teplo a také na naší trénovanosti. Potem tak za hodinu můžeme ztratit 0,5–2 litry tekutin. Pokud chcete vědět, jestli je vaše hydratace dostatečná, je nejjednodušší zkontrolovat si množství a barvu moči. Jestliže je tmavá a máte jí málo, znamená to, že obsahuje vysoké množství odpadních látek. V tom případě zvyšte příjem tekutin nebo potravin bohatých na vodu. Je-li barva vaší moči světle žlutá, jste hydratováni dostatečně. Tekutinami se bohužel nedá předzásobit. Vstřebáme jich jen tolik, kolik naše tělo potřebuje, zbytek vyloučíme. V průběhu pohybové aktivity se doporučuje pít v menších dávkách 200–800 ml tekutin. Nelze to ovšem brát jako dogma. Vždy berte v úvahu výše uvedené faktory.