Ať už jste pokročilejší běžci, nebo běhu teprve přicházíte na chuť, tak vás jistě už někdy napadla otázka ohledně toho, co byste měli jíst před během a co po něm? V tomto článku najdete tipy na potraviny, které podpoří vaši snahu a výkon, a také se něco málo dozvíte o potravinách, které byste měli raději vynechat.

Jak je to s jídlem a načasováním před během

Když jdete běhat, neměli byste se cítit hladoví, ale přecpat se ještě před tím, než nazujete tenisky, taky není dobře. V tomto směru se studie velmi liší. Odborníci se však nejvíce shodují v tom, že před tréninkem byste měli sníst jen lehké jídlo, které je lehce stravitelné, a to asi jednu a půl až dvě hodiny před vyběhnutím. Třicet minut před si můžete dopřát kousek ovoce, které doplní rychlý nával energie.

Co si dopřát a čeho se naopak vyvarovat

Co ano:

  • těstoviny
  • vejce
  • losos
  • ovoce (banány, jablko, pomeranč)
  • jogurt
  • oříšky

Co ne:

  • luštěniny
  • zelenina s vysokým obsahem vlákniny
  • smažená jídla
  • slazené nápoje

Důležité živiny pro úspěšný běh

Dobře zvolené potraviny vám při běhu dodají potřebnou energii. Vyvážená strava by proto měla obsahovat sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy i minerální látky.

Sacharidy – jsou velmi důležité a řadí se mezi nejlepší zdroj energie pro každého sportovce. Pro doplnění rychlé a dlouhotrvající energie pracuje tělo nejlépe se sacharidy než s tuky či bílkovinami. V tomto případě jsou vhodné tyto zdroje: ovoce, brambory, rýže, celozrnné těstoviny nebo celozrnný chléb.

Bílkoviny – protein tělo využívá pro určitou energii a zejména pro opravu poškozené tkáně. Kromě toho dokáží bílkoviny udržet delší pocit sytosti. Z bílkovin dejte přednost těm, které mají menší obsah tuku: vejce, fazole, ryby, drůbeží maso, celá zrna.

Tuky – zaměřte se na potraviny, které mají nižší obsah tuku, ale zároveň jsou zdravé a výživově hodnotné: ořechy, ryby, olivový olej, avokádo.

Nezapomínejte na vitaminy a minerály

Vápník – strava bohatá na vápník přispívá k prevenci proti osteoporóze a minimalizuje riziko stresových zlomenin. Mezi dobré zdroje vápníku patří: mléčné výrobky, tmavá listová zelenina, fazole a vejce.

Železo – dodává kyslík do všech buněk, a pokud ho má vaše tělo nedostatek, projeví se častou únavou a celkovou slabostí. Velmi dobrý a zároveň přírodní zdroj železa je: listová zelenina, ořechy a libové maso.

Hořčíkmagnézium je důležité pro svaly a také ho potřebuje každá naše buňka v těle. Pomáhá předcházet nepříjemným křečím, které se často projevují, pokud ho v těle máte nedostatek. Hořčík můžete doplňovat formou potravin: ovoce, maso a ryby, ořechy, zelenina, luštěniny.

Potraviny, které byste měli omezit

Některé potraviny jsou velmi individuální a na každého z nás mají jiný vliv. Někomu nevadí a někoho dokáží velmi omezit, zvláště pokud trpíte gastrointestinálními potížemi. Než vyběhnete, zkuste tyto potraviny omezit nebo úplně vyloučit a zaměřte se na svůj pocit:

Potraviny s vysokým obsahem tuků – smažená jídla, ale i sýry nebo slanina se tráví velmi pomalu a kvůli tomu se může stát, že vás při běhu bude trápit pocit těžkého žaludku.

Mléčné výrobky – mohou vás nadýmat, zhodnoťte svůj stav ohledně intolerance na laktózu.

Kofeinové nápoje a káva – při nadměrné konzumaci mohou způsobit žaludeční potíže a v některých případech mají i projímavý účinek.

Co jíst po běhu

Co budete jíst po běhu, závisí pouze na vás a vašich cílech. Pokud se snažíte zhubnout, zaměřte se na nízkokalorické potraviny, pokud se snažíte budovat svaly, zvolte potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny. V případě, že nemáte čas po tréninku na jídlo, sáhněte po energetické tyčince, která bude mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin. Snažte se vyhnout konzumaci mastných pokrmů, které mají vysoký obsah kalorií a minimální výživovou hodnotu. Rozhodně ale nezapomeňte doplnit tekutiny formou obyčejné vody či regeneračního nápoje.