Proč pevný střed?

Střed těla, včetně svalstva trupu, tzv. hlubokého stabilizačního svalstva páteře, drží pohromadě a ve správném, fyziologickém, a tedy žádoucím tvaru naši páteř. Zároveň nejspodnější část těchto hlubokých svalů, pánevní dno, tvoří podporu břišním orgánům. Pokud tedy udržujeme svůj střed funkční, tedy přiměřeně tonizovaný, nemusíme čelit nepříjemnostem spojeným se špatným držením páteře, bolestmi hlavy a zad, současně také nemusíme čelit problémům s inkontinencí, vyhřezlými orgány, kýlou atd… Prostě tělo drží pohromadě a má sílu.

Stačí pekáč buchet?

Když se řekne pevný střed, často si lidé představí vyrýsovaný pas a pekáč buchet. Ale střed těla zahrnuje také hluboké svaly, které vidět nejsou. A právě jejich vitalitu a tonus považuji za nadřazenou vyrýsovaným „břišákům“. Kdo míří k buchtám, dělá to hlavně pro diváky, kdo posiluje pánevní dno, dělá to pro sebe. Vědomá práce se středem podpoří oba aspekty, jak zdraví, tak krásu.

Postoj je základ – poloha chodidel

Pro zpevnění středu nestačí zatnout břicho. Hluboká tonizace vychází ze samotného postoje. A postoj se odvíjí od chodidel. Tedy položit chodidla na šíři kyčelních kloubů s palci směřujícími kupředu. Procítit chodidla v propojení se zemí. Ideálně bez obutí. Je třeba vnímat paty na zemi, tedy nemít vyvýšenou podrážku v oblasti pat, a současně je velmi důležité, aby prsty nohou měly dostatek prostoru a nebyly sešněrované v úzké špičce. Tedy naboso zn. Ideál.

Poloha pánve

Pro správné držení páteře je třeba mít pánev v tzv. neutrální poloze. Tato poloha totiž přirozeně aktivuje svalstvo pánevního dna. Při postoji tedy neprohýbat bedra ani příliš nepodsazovat pánev. Hýžďové svaly by při této lehce předsunuté poloze pánve měly být uvolněné a kostrč by měla směřovat dolů k zemi.

Poloha lopatek

Ochablé svalstvo mezi lopatkami způsobuje neduhy všeho druhu, od bolestí krční páteře přes migrény, bolesti rukou a ramen až po třeba špatné trávení. Svalstvo mezi lopatkami je třeba přiměřeně posilovat tzv. stabilizací lopatek. Při napřímeném postoji jednoduše stáhneme spodní cíp lopatek k sobě a dolů. Tím se otevře hrudní koš a ejhle – nádherně se dýchá.

A pak až ty buchty

Stabilizaci pánve v neutrální poloze a stabilizaci lopatek si držíme v každé poloze těla – stoji, lehu na zádech, na boku, na břiše, v sedu. A k této vnitřní stabilizaci hlubokého systému páteře přidáme i aktivitu vnějších břišních svalů vědomou kontrakcí. Tedy aktivním posilováním přímých a šikmých břišních svalů vhodnými cviky. Zapomeňte však na sedy lehy či sklapovačky. Těm již dávno odzvonilo…

Jak ideálně posilovat břišní svaly?

Postupně, přiměřeně ke svým možnostem a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Jinak cvičí celoživotní sportovec, jinak senior a jinak maminka po šestinedělí či člověk s diastázou.

Bez trenéra se neobejdete

Zapomeňte na svépomoc či trénink dle náhodných cvičení z YouTube kanálu. Pokud se toužíte věnovat domácí praxi, doporučuji vždy úvodní konzultaci s odborníkem, trenérem, a jeho alespoň občasný dohled a kontrolu nad vašimi návyky a pokroky. Jakmile si člověk jednou vytvoří špatné pohybové návyky, horko těžko se pak přeučuje. A nevhodným cvičením na střed těla, ale i jinak, můžete napáchat nezvratné škody…

Jak říká jeden můj malý cvičenec: Zpevni bříško, drž zadeček a stůj rovně jako stromeček.