Chutnají vám rýžové chlebíčky?

Do diety s nimi zkrátka nepočítejte, i když svojí lehkostí jako by o sobě říkaly opak. Vyrábějí se totiž takzvaným pufováním, při kterém se rýžová zrna díky vysoké teplotě a tlaku zevnitř nafouknou. Tím se naruší jejich původní struktura a jsou pak lépe stravitelné. „Na druhou stranu se pufováním hodně zvýší glykemický index, což znamená, že se po nich hladina krevního cukru rychle zvedne a člověk bude mít brzy zase hlad. Fungují tak podobně jako sladkosti,“ upozorňuje nutriční terapeutka Ivana Jungová z pražského studia Yogata. Platí to zvlášť pro ty s polevou, ve kterých vás navíc mohou nemile překvapit nekvalitní tuky a umělá barviva. Rozhodně to ale neznamená, že by si rýžové chlebíčky zasloužily úplné zatracení. Obsahují totiž poměrně dost vlákniny, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, vápník, fosfor a železo. Chlebíčky, do nichž se při výrobě přidala sója nebo amarant, mají navíc i vyšší podíl bílkovin.
Svačina, která nezatíží
