Že jste ještě nikdy o zkratce NEAT neslyšeli? Nejspíš ano, ale jen vám uniklo, že se jedná právě o NEAT. Právě NEAT je totiž důvodem známého „když jedete tramvají, vystupte si o zastávku dřív a dojděte to pěšky.“ Zkratka NEAT znamená non-excercise activity thermogenesis a lze ji přeložit jako „energii vynaloženou na běžné, spontánní denní činnosti.“

Aby bylo zřejmé, proč mohou právě tyto činnosti tolik zamíchat kartami, je třeba si osvětlit složky našeho energetického výdeje: zhruba 70 procent připadne na bazální metabolismus – tj. množství energie vydané v klidovém stavu v teplotně neutrálním prostředí na lačno. Jde o energii potřebnou pro práci životně důležitých orgánů. Přestože existují obecné vzorečky (Harris-Benedictova rovnice), hodnota bazálního metabolismu je parametrem ryze individuálním. Ovlivňuje jej věk, pohlaví, tělesná výška a hmotnost, ale i tělesná kompozice, hormonální stav či aktuální složení stravy.

Ještě o něm uslyšíme

Dalších 10 procent je potřeba na trávení stravy, přičemž nejvyšším termickým efektem disponují bílkoviny. To je i důvod, proč zasytí na nejdelší dobu a je proto žádoucí, aby byly součástí každého denního jídla. A teď ta nejsmutnější zpráva: cílená sportovní aktivita, to, že si jdete zaběhat nebo zacvičit, pro běžnou populaci pokryje pouze 5 procent denního energetického výdeje. Pouze u těch, co sportují denně, se jedná o 10 až 15 procent.

Oproti tomu NEAT může zaujmout až 15 % celkového energetického výdeje, která mohou ve výsledku mít nezanedbatelný vliv. Je to zřejmé i z porovnání lidí (grafů) se sedavým zaměstnáním a přirozeně aktivními jedinci.

Zahraniční práce – v kontextu dnešního převážně sedavého způsobu života – dokonce NEAT zmiňují jako jednu ze složek, na něž by měl být kladen důraz v prevenci a v boji s epidemií nadváhy a obezity a přidružených onemocnění. Samozřejmě ruku v ruce s úpravou stravování a přiměřenou sportovní aktivitou.

Chodit, chodit, chodit

Co vše se do NEATu počítá? Běžná chůze do práce nebo do obchodu, povaha zaměstnání, chůze do schodů (vynechejte výtah), venčení psa, procházky s kočárem, domácí práce a práce na zahradě, dětské hry i to, že jen stojíte nebo se smějete. Bohužel i to, že si dojdete v půlnoci do ledničky.

Co si z toho odnést? Role a vliv cvičení – kardio i silového tréninku – jsou neoddiskutovatelné, ale velkou roli hraje zkrátka vše, co po celý den děláme. Každý pohyb se počítá.

Pozitivní dopad NEAT

Pozitivní dopad NEAT

Obezita jde ruku v ruce s kardiovaskulárními chorobami. Globální nárůst sedavého způsobu života je důležitým faktorem přispívajícím k rostoucí prevalenci epidemie obezity. Tradičně se poradenství zaměřovalo na cvičení střední až intenzivní intenzity, ale ne se zcela uspokojivými výsledky.

NEAT snižuje úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění a zlepšuje metabolické parametry. NEAT vykazuje dlouhodobou udržitelnost, přitom má pozitivní dopady.

Zdroj:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/25841254/
  • Autorka je poradkyní pro výživu ve společnosti Fitbee