KVĚTEN


1.-25.5. Pohybem pro Paraple

Chůze, běh, jízda na bruslích nebo na kole. Kdekoli a kdykoli. Důležitá je jen celková vzdálenost, kterou za (téměř) celý květen zdoláte. Čím více, tím lépe. Každý kilometr se počítá. Akce Pohybem pro Paraple již potřetí pomůže vozíčkářům, veškerý výtěžek ze startovného (199 Kč) bude použit na zajištění služeb lidem, kteří ochrnuli následkem nemoci či úrazu.

www.behproparaple.cz/


7.5. Wings for Life World Run

Vyběhněte pro ty, kteří běžet nemohou. 7. května bude celý svět díky Wings for Life World Run sbírat finanční prostředky na léčbu poranění míchy. A Česko se zapojí také – už podesáté! Je jen na vás, zda se vydáte běžet na vlastní pěst, svoláte partu nebo se zúčastníte jednoho z organizovaných, lokálních App Runs. Potřebovat budete jen mobilní appku. Běžíte tak dlouho, dokud vás nechytí Catcher car, které startuje 30 minut po vás. Catcher car je auto, které odzadu dohání běžce, jakmile vás dožene, končíte. Tento princip funguje jak na organizovaných lokálních okruzích, tak v appce.

wingsforlifeworldrun.com


7.5. Prague International Marathon

Již po 26. je Volkswagen Maraton Praha neodmyslitelnou součástí světových běžeckých událostí. Výborně zorganizovaná událost, přes deset tisíc běžců, nádherná trať, skvělé výkony, a hlavně nezapomenutelná atmosféra.

www.runczech.com

13.5. Běhej lesy Karlštejn

Druhý závod sezony Běhej lesy vás zavede do běžně nepřístupného vápencového lomu Velká Amerika. Proběhnete se přímo uvnitř impozantního kaňonu s jezerem, kde se odehrával například Limonádový Joe. Dále si užijete doslova královské výhledy na gotický hrad Karlštejn, který nechal postavit římský císař Karel IV. ve 14. století. Běžet můžete 18 nebo 13 km.

https://behejlesy.cz


14.5. Inov-8 Brdský kros

Tohle je opravdový trail, žádný obyčejný asfaltový závod. Trať je velmi pestrá a proměnlivá, kromě pár kopců a kopečků si užijete i technické a hravé seběhy, ale i dost rovinek pro vydechnutí a pokochání. Všechny tratě (15, 11 a 5,5 km) vedou po celou dobu lesem, dokonce i zázemí závodu je zasazeno do kulis Lesního divadla v Řevnicích!

https://krosovypohar.cz


20.5. Jarní ŠUTR

Ultratrailový závod dlouhý 54, 36 km nebo 18 km, který se koná v pražské Šárce. Všechny tratě se běží po okruhu dlouhém 18 km s převýšením 500 m.

www.sutr54.cz


20.5. Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary

Nejmladší ze závodů RunCzech je dalším klenotem RunCzech běžecké ligy. Karlovy Vary si získaly srdce filmařů už před mnoha lety, nyní svým půvabem okouzlují i běžce. Malebná trasa vás zavede k řece Teplá a na kolonádu se slavnými promenádami a budovami, které se objevily v řadě známých filmů.

www.runczech.com


21.5. Hostivice Run

Hostivice RUN slaví desáté narozeniny. Oblíbená běžecká akce tradičně nabídne pět typů závodů, které jsou svým charakterem určeny pro všechny věkové i výkonnostní kategorie. Kratší hostivickou pětku (5 km) ocení zejména začátečníci, pokročilé potěší běh na 10 km a opravdoví bojovníci mohou předvést svou vůli a běžeckou vytrvalost v půlmaratónu (21 km). Chybět nebude závod pro děti a populární Rodičovský ultra běh. Z každého zaplaceného startovného v kategorii dospělých obdrží čtyři vybrané organizace 30 Kč.

www.hostivicerun.cz


27.5. NN Night Run Brno

Běžecký závod, který se uskuteční v areálu Hněvkovského a v okolí řeky Svratky. Každý rok startuje okolo 1500 běžců ve všech kategoriích: zážitkový běh NN NIGHT RUN na 10 km, KPMG ŠTAFETA 2x5km, AVON BĚH za zdravá prsa na 5 km a Rodinný běh. Nebudou chybět dětské závody KIDS CUP ani nezávodní NUTREND FAMILY RUN.

www.night-run.cz


27.5. ČEZ RunTour Ústí nad Labem

Již po dvanácté vyběhne v roce 2023 více než 18 tisíc malých i velkých běžců společně s největším rodinným běžeckým seriálem ČEZ RunTour na unikátní tratě v osmi městech po celé České republice. 27. května se můžete proběhnout na trasách dlouhých 3, 5 a 10 kilometrů přímo z centra Ústí nad Labem, kolem řeky Labe, až pod hrad Střekov

www.run-tour.cz

ČERVEN


3.6. Mattoni 1/2Maraton České Budějovice

Českobudějovický půlmaraton je nejspíš jeden z nejpřátelštějších závodů na celém světě. Nádherné hlavní náměstí, druhé největší čtvercové náměstí v České republice odjakživa spojovalo lidi. Křivolaké středověké uličky očarují běžce a přenesou je do závodu s pohádkovou kulisou.

www.runczech.com


10.6. Praha, 18.6. Ústí nad Labem Barvám neutečeš

Den plný barev, zábavy a radosti, přesně takový bude 9. ročník Barvám Neutečeš! Čeká na vás trať dlouhá 5 km a 5 barevných zón, ve kterých vás #barevnytym zasype barvami. Trasu můžete zdolat i chůzí, jako jednotlivec, ve skupině či s celou rodinou a s dětmi. Navíc během závodu si můžete vyzkoušet hole pro nordic walking LEKI, jednoho z partnerů akce.

www.barvamneuteces.cz/


10.6. Milada Run

Milada Tour je oblíbený sportovní seriál, jehož součástí jsou tři různé závody a také mnoho doprovodných aktivit. Největší, sportovně-společenskou akcí je 7. ročník Milada Run se zázemím přímo na hlavní pláži jezera Milada na rozmezí Krušných hor a Českého středohoří. Na své si přijdou v mnoha kategoriích a na různých trasách (5, 10, 21 km) děti i dospělí závodníci.

miladatour.cz/milada-run/


10.6. KILPI Heroes Race

8. ročník legendárního překážkového závodu na Severní Moravě v Hradci nad Moravicí. Extrémní závod klade důraz na silovou stránku závodníka, nikoliv pouze na vytrvalecké běžecké schopnosti. Čeká vás 10 km, převýšení 650 m a 40 překážek.

www.heroesrace.cz

17.6. Mattoni 1/2Maraton Olomouc

Jeden z nejrychlejších půlmaratonů u nás, tady se tvoří osobáky! Závod startuje z Horního náměstí, kterému dominuje Sloup Nejsvětější Trojice a radnice. Kdo si netroufne na celou trať, může zvolit některou z kratších variant. Kromě závodu pro jednotlivce je na výběr čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta 2Run. A samozřejmostí je také dm rodinný běh.

www.runczech.com


17.6. 7 pohoří Trail Run Jizerské hory

Závod vás zavede do méně známé, ale o to malebnější části Jizerských hor při hranicích s Polskem. Poběžíte smrkovými i listnatými lesy, vyběhnete na nejvyšší český vrchol Jizerských hor Smrk (1.124 m), přes Ztracený potok a Hřbitovní stráň doběhnete nad Lázně Libverdu a užijete si parádní výhledy. Trasu připravili členové z místní horské služby a nabízí převážně terén přírodou. Vybírat můžete z několika vzdáleností: 8,8, 16 nebo 25 km.

www.7pohori.cz


18. 6. 2023 Inov-8 KROS SÁZAVA

Seriál pěti běžeckých závodů v terénu se koná v nejhezčích koutech přírody kolem Prahy. Všechny lokality jsou méně než hodinu z centra: Brdy, Kokořínsko, Český ráj, Sázava, Voděradské Bučiny. Vyberte si ze tří délek tratí (cca 15 km, 10 km, 5 km), které vedou jen přírodními traily. Těšit se můžete jen na pěšinky, chodníky či lesní cestičky.

https://krosovypohar.cz


21.6. T-Mobile Olympijský běh

Různí běžci, různá místa, olympijská myšlenka. To je heslo, s kterým je propojen T-Mobile Olympijský běh už několik let. V jeden den, přesně v jeden čas vybíhají s živým startem na vlnách Radiožurnálu tisíce běžců po celé České republice. Už počtvrté se zlatý závod uskuteční v oboře Hvězda, která patří mezi velmi oblíbené lokality pro sportovní aktivity. Těšit se můžete na trasu (5 nebo 10 km) ve stínu vzrostlých stromů s výhledem na ikonický letohrádek Hvězda. Navíc svou účastí přispějete částkou 50 Kč na Českou olympijskou nadaci.

www.olympijskybeh.cz


25.6. Revírní pohodová padesátka, Karviná

Jedinečný běžecký závod pro velké i malé závodníky, zasazený do dechberoucí přírody v okolí Karvinského moře. Hlavní závody: 50 km, 21 km, 19. ročník Městského běhu Karvinou na 10 km, štafetový běh 4 x 6 km (4 x 6,4 km), 6 km a dětské závody. 50 Kč ze startovného je určeno na podporu vybraného charitativního projektu – letos konkrétně pro Ondru Kokotka.

www.poho50.cz


27.-28.6. UniCredit Pražská štafeta (Běží i naše redakce!)

Párty, aktivní pohyb, piknik a červnový podvečer s přáteli a rodinou. To a mnohem více je UniCredit Pražská štafeta! Přijďte si užít 6. ročník štafetového závodu, který se koná v pražské Stromovce. Každý tým má čtyři členy a každý z týmu běží 5 kilometrů. Součástí této dvoudenní akce je i dm bambini run.

www.runczech.com


ČERVENEC

1.7. Zermatt Marathon

Krásné prostředí švýcarských Alp láká každým rokem stále více a více vyznavačů extrémních horských běhů. Zdolání alpských velikánů je snem každého běžce, který si našel oblibu právě v běhání na horách. A právě Zermatt marathon je jedním z velkých lákadel. Nenechte si ujít dechberoucí výhledy na Matterhorn a okolní přírodu!

www.zermattmarathon.ch


15.7. Běhej lesy Klínovec

Běhej lesy Klínovec bude mít obdobný ráz jako závod v Bílé, čekejte tedy pohodlné vyvezení lanovkou až na vrchol a záporný profil u všech tras. Ale nemyslete si, že vám Krušné hory dají tenhle zážitek zadarmo. Pokud se necítíte na 21 kilometrů, přihlásit se můžete na kratších 12 km.

https://behejlesy.cz/


15.7. Noční Kuks

Na trase 10 km vás závod zavede z Kuksu do Braunova Betléma a přes Křížovou cestu 21. století zase zpět. Na trase 5 km seběhnete z hospitalu k nočnímu Labi, minete Šporkův mlýn a pokračujete obnovenou hraběcí alejí stávající z 222 stromů ze Stanovic zpět do Kuksu. První kategorie startuje v 19:30, hlavní až v 21:45!

www.rungorun.cz/zavody/zkus-nocni-kuks/


22.7. ČEZ RunTour Olomouc

Největší rodinný běžecký seriál pokračuje i v létě. Proběhněte se na trasách dlouhých 3, 5 a 10 kilometrů ve stínu a krásném prostředí Smetanových sadů v Olomouci. Z každého startovného je věnováno 50 Kč na charitativní účely, na konto Nadace Leotinka.

www.run-tour.cz


27.-30.7. Triatlonový kemp s Petrem Vabrouškem

Hledáte nové výzvy a rádi byste vyzkoušeli triatlon? Nebo jste mu již propadli a chcete se zdokonalit, posunout své možnosti, či načerpat užitečné informace o tréninku, přípravě na závody či výživě? Ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích pořádají 27. až 30. 7. Triatlonový kemp pod vedením jednoho z nejlepších triatletů na světě, Ironmana Petra Vabrouška. A právě jeho zkušenosti a individuální přístup jsou zárukou ideálního seznámení se s triatlonem či prohloubení vlastních zkušeností. Po tréninku si pak můžete dopřát odpočinek v hotelovém relaxačním centru L-Spa i v blízkém Wellness Horal s termálními bazény, saunovým světem a kardio fitness, kde máte vstup zdarma.

www.valachy.cz


SRPEN

5. 8. Krkonošská 50

Královský podnik Trail Running Cupu, jediný dlouhý běh v jediných skutečných českých horách. Výživný, ale běhavý, zdolatelný třeba „indiánem“. Epicentrum leží ve skiareálu ve Svatém Petru, běží se přes Pláně, Stoh s nádherným výhledem na Kozí hřbety, Špindlerovku, Medvědín a Horní Mísečky zase zpět. Možné je běžet i kratší půlmaraton, třeba napoprvé.

www.trailrunningcup.cz


12.8. NN Night Run Most

Zážitkový běh, který se uskuteční v centru Mostu a jeho okolí. Start je na 1.náměstí a trať pokračuje do parku Šibeníku a zpět na náměstí. Nebudou chybět dětské závody KIDS CUP ani nezávodní FAMILY RUN, noční běh NN NIGHT RUN na 10 km a charitativní BĚH na 5 km.

https://night-run.cz


12.8. Běhej lesy Bílá

Proč je Běhej lesy Bílá tak oblíbený závod? Na start vás vyveze čtyřsedačková lanovka, tam vás ohromí výhled na Beskydy. Pak se rozběhnete na trať, proběhnete se po hraničním hřebenu, kde se mrknete na Lysou Horu, jižní masív Smrku a na druhé straně se vám představí v celé své kráse slovenská část Moravskoslezských Beskyd. Zvolit můžete trasu dlouhou 11 nebo 19 kilometrů.

https://behejlesy.cz


19.8. Salomon Jesenický maraton

Náročný horský běh, 43 kilometrů vedených po zpevněných a nezpevněných cestách s celkovým převýšením 1780 m.

www.jesenickymaraton.cz/


19.8. Od Tatier k Dunaju

Největší štafetový běh na Slovensku, 345 km dlouhý běh 6 nebo 9-12 členných týmů. Týmy startují z Jasnej v Nízkych Tatrách v sobotu a běží non-stop dnem i nocí.

www.odtatierkdunaju.sk


26.8. Běhej lesy Letní Jizerská 50

Proběhněte si slavná místa legendární Jizerské 50 po vlastních, dostanete se na ikonická místa, která projíždějí elitní běžkaři i hobbíci při Jizerské 50. Hřebínek, Smědava, Jizerka či Olivetská hora, všechna tato místa máte příležitost poznat před tím, než je zasype sníh.

https://behejlesy.cz


ZÁŘÍ


1.-3.9. Koňská mast Beskydská sedmička

Legendární extrémní horský závod jednotlivců a dvojic vede přes 7 beskydských vrcholů. Startuje se v pátek ve večerních hodinách a běží se z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm. Celkem 101 kilometrů s převýšením 5500 m.

www.beskydskasedmicka.cz


2.9. Adidas Běh pro ženy Praha

Večerní městský závod s rovinatým povrchem (asfalt, dlažební kostky) je určen výhradně ženám. Ideální pro vaši první zkušenost se závody, trať má 5 kilometrů.

www.runczech.com


2.9. Marathon du Medoc

Nejdelší a nepochybně nejbizarnější maraton, o kterém jste kdy slyšeli, se koná každý rok v Bordeaux. Běžci jsou oblečeni do karnevalových převleků a místo vody a energy drinků se osvěžují vínem z nejslavnějších vinic v srdci Francie, kolem kterých vede běžecká trasa. Celkem si během závodu můžete vychutnat 23 sklenek známých ročníků vína. Na posilněnou dostanete pravé francouzské delikatesy, jako jsou ústřice, foie gras, sýry, steaky nebo zmrzlina.

www.marathondumedoc.com


3.9. INOV-8 KOKOŘÍNSKÝ KROS

Parádní trasa zlatavými kokořínskými lesy kolem rybníků, mezi skalami, přes potoky i po skalních schodech. 5, 10 nebo 15 kilometrů malebnou krajinou pohádkového Kokořínska.

http://www.krosovypohar.cz


8.-10.9. City Triathlon

Těšte se na prestižní souboje české elity se světovou špičkou, na nejkrásnější a zároveň nejtěžší trať v triatlonovém kalendáři a také na fantastický divácký zážitek. CITY TRIATHLON ale není jen o profesionálech a světových hvězdách. Své sportovní příběhy tu o závodním víkendu napíší také amatérští sportovci při závodech Age Groups. Každý z nich bojuje sám za sebe, ale i sám se sebou, aby odevzdal co nejlepší výsledek. Radost z pohybu zažijí i nejmenší závodníci při GEIS BABY DUATHLONU.

www.citytriatlon.cz


9.9. Běhej lesy Boletice

Závod v Boleticích se opět poběží v noci. Přijeďte si užít jedinečnou atmosféru potemnělého lesa. Běhejte jako neřízená střela na hranici vojenského újezdu Boletice a poznejte krásu šumavského revíru. Startuje se od rybníku Olšina, který díky své nadmořské výšce patří k nejvýše položeným rybníkům v Čechách.

http://www.behejlesy.cz


10.9. Wizz Air Budapest Half Marathon

38. ročník jednoho z největších půlmaratonů ve střední Evropě. Pokud si netroufnete na 21 kilometrů, běžet můžete desítku nebo ve dvou či tříčlenném týmu.

https://halfmarathon.runinbudapest.com


16.9. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem

Městský maraton s minimálním převýšením. Trať vede pro běžce netypickou kulisou-areálem chemické čističky a dále po Labské cyklostezce až k hradu Střekov.

www.runczech.com


16. 9. Týmový půlmaraton Praha

Originální záležitost a skvělý teambuilding pro partičky z práce nebo rodinky. Na 16 (téměř) mílových okruzích v pankráckém parku pod mrakodrapy se střídají čtyři běžci, pořadí mohou takticky měnit i v průběhu závodu podle jeho vývoje nebo stupně únavy, každý musí běžet aspoň dva. Změříte síly i s olympijskými vítězi a možná získáte jejich skalp. Tenhle stále trošku neobjevený závod v rámci sportovního festivalu Kavky 4 sport už má tradici. Na stejném (jednom) okruhu mu předchází i Family run rodiče s potomkem.

www.sportgroup.cz


16.9. MIZUNO Labský půlmaraton

Rovinaté lesy v polabí jsou přímo stvořené pro jedinečný zážitek z běhu v přírodě. Zkuste si v půlce září udělat osobák nebo jen tak načerpat energii v krásných lesích nedaleko Prahy. To vše s pohodovou atmosférou a bezproblémovou organizací od zavedeného týmu Prague Park Race. Necítíte se na půlmaraton? Poběžte dvanáctku!

https://labskypulmaraton.cz


17.9. Škoda Fit Půlmaraton Plzeň

Jedna z nejkrásnějších tratí v České republice, která vede centrem města a okolí v jednom okruhu. Kromě hlavního závodu se běží rodinný běh, dětské běhy a štafety.

www.skodagroup.com/cs/stranka/skoda-fit-pulmaraton


24.9. Běchovice Run

Legendární běžecký závod s nejdelší historií v Evropě, který běžcům nabízí moderní zázemí. Závod, který nadchne svou atmosférou a tradicí. Trať, která vás prověří. To vše poslední zářijovou neděli již po 127.

www.bechovice-praha.cz


24.9. BMW Berlin Marathon

Berlínský maraton patří k nejznámějším, největším a také nejrychlejším maratonským závodům. Keňan Eliud Kipchoge tady loni zaběl světový rekord v čase 2:01:09.

www.bmw-berlin-marathon.com


30.9. Mattoni Liberec Nature Run

Baví vás RunCzech závody, ale chcete si taky zaběhnout nějaký v přírodě? Tak na konci sezóny vyběhněte z města a zažijte skvělou atmosféru závodu, který vás provede lesem, kolem přehrady, přes žulový lom a Jizerskými horami zpět. Vybrat si můžete kratší (12 km) nebo delší (22 km) trasu.

www.runczech.com


30.9. Salomon Prague Park Race Konopiště

Podzimní terénní závod nádherným zámeckým parkem Konopiště s trasami na 8 nebo 14 kilometrů.

http://pragueparkrace.cz/


ŘÍJEN

1.10. OLFINCAR HRADECKÝ PŮL/MARATON

Městský půlmaraton a maraton se startem a cílem v centru města. Součástí jsou i dětské závody a štafetový běh. Jedna z nejhezčích tras městského půlmaratonu v České republice, která zároveň patří k nejrychlejším u nás.

www.sportvisio.cz


7.10. Vokolo Priglu

Dvanáct je nejen znamení zvěrokruhu, zastávek ciferníku ručičkových hodinek, ale brzy také plnohodnotných ročníků bežeckého závodu Vokolo Priglu. Nádherná mírně zvlněná čtrnáctikilometrová trať se vine okolo zalesněné Brněnské přehrady, 85 % tvoří asfalt a 15 % kamenitý povrch.

http://www.vokolopriglu.cz


7.10. NN Night Run České Budějovice, 14.10. Olomouc

Další ze série RunTour běžeckých závodů v Českých Budějovicích a v Olomouci. Nebudou chybět dětské závody KIDS CUP ani nezávodní FAMILY RUN, noční běh NN NIGHT RUN na 10 km a charitativní BĚH na 5 km.

https://night-run.cz


7.10. ČEZ RunTour Praha, 21.10. Pardubice

Proběhněte se na trasách dlouhých 3, 5 a 10 kilometrů v krásném prostředí pražského parku Ladronka nebo v jedinečném prostředí dostihového závodiště Velké Pardubické!

www.run-tour.cz


8.10. Bank of America Chicago Marathon

Chicagský maraton je jedním z největších a nejprestižnějších maratonů na světě. K účasti na tomto závodě není zapotřebí splnit žádný kvalifikační limit, nicméně na start se může postavit maximálně 40 000 závodníků.

www.chicagomarathon.com


13.10. Mizuno Neon Run Olomouc

Tato akce není tak moc o rychlosti, ale spíše o zážitkovém běhu skrz různé neuvěřitelné neonové zóny. Neon Run je pětikilometrový zážitkový běh pro všechny generace, pohlaví a hlavně celé rodiny s dětmi, při kterém můžete využít neonové barvy na tělo, které se rozzáří pod UV světlem.

www.neonrun.cz


15.10. Klánovický terénní půlmaraton

Klánovický půlmaraton je terénní závod s minimálním převýšením, který vede po lesních cestách Klánovického lesa. Běžci se vydají na trasu dlouhou 21 nebo 10 km, na štafetu 11+10 km či na 5 kilometrový canicross.

www.klanovickypulmaraton.cz


21.10. Zombie Night Run Praha

7. ročník zážitkového běhu, kde není důležité vyhrát nad ostatními, ale nad svým strachem. Připraveny jsou nezávodní 1 km pro děti a závodních 5 km pro dospívající a dospělé. V Praze na Vítkově.

www.zombierun.cz


21.10. Salomon Prague Park Race Prokopské údolí

Krásná trasa v atraktivní lokalitě pražského Prokopského údolí. 14 a 8 km tratě vedou především po nezpevněných cestách a pěšinách s krásnými výhledy na údolí i skály v něm.

www.pragueparkrace.cz


21.10. Běhej Valachy

Závěrečný díl VALACHY TOUR v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Závod v trail runningu po ostrých valašských kotárech. Jedinečné výhledy, vydatné kopce, ale hlavně obrovský zážitek. Kromě hlavních závodů na 12 a 6 km nebudou chybět ani závody pro děti v několika kategoriích.

www.valachytour.cz

LISTOPAD


4.11. Run For Movember

Movember je každoroční celosvětová charitativní akce, jejímž účelem je získání finančních prostředků a zároveň zvyšování povědomí o zdraví mužů u rakoviny prostaty a varlat. Tratě měří 14, 7 nebo 3,5 m.

www.runformovember.cz


5.11. Marathon des Alpes-Maritimes

Patnáctý ročník startuje tradičně v Nice na promenádě de Anglais a vede přes francouzskou riviéru až do Cannes, které je proslulé zejména svým filmovým festivalem. Kdo ještě není připraven na zimu a miluje moře, tenhle závod podél pobřeží by si neměl nechat ujít!

http://www.marathon06.com


5.11. NY City Marathon

Maraton v New Yorku je největším maratonem světa. Kvůli velkému zájmu o účast je možné se maratonu zúčastnit buď splněním kvalifikačního limitu nebo díky vylosování v loterii.

www.nycmarathon.org


11.11. Ludgeřovický kros

Nechte se pohltit lesem a vyběhněte v polovině listopadu na krosovou desítku. Bahno, listí, štěrk, kaluže, padlé stromy a nejisté počasím. Může vás potkat krásné babí léto, ale také deštivý podzim plný větru nebo mrznoucí vánice. Zhruba 90% trati vede po polních nebo lesních cestách krásnou přírodou.

www.bkludgerovice.cz


12.11. Velká kunratická

Velká kunratická je jeden z nejstarších běžeckých závodů v Čechách, který se běhá vždy druhou listopadovou neděli v Kunratickém lese v Praze. Závod je známý svým náročným profilem a rozmarným počasím a oblíbený svou unikátní atmosférou, běží se přes tři kopce a tři potoky s intervalovým startem po dvojicích. Účastní se ho malé dětí i běžečtí veteráni, běhá se na 6 tratích (370 m–3100 m).

www.velkakunraticka.cz


26.11. Podzimní běh lyžařů v Senohrabech

Všechny tratě jsou vedeny velice členitým terénem a často bývá velice bahnito, dobré krosové boty nebo přímo tretry s hřeby jsou proto podmínkou ke zdárnému zdolání závodu. Tratě jsou vysekané a vyhrabané. V centru závodu v Senohrabech na Vávrově palouku celý den hřeje táborový oheň, k dispozici je stánek s občerstvením a stánky partnerů závodu s vybavením na běh na lyžích, běh, orienťák apod. hlavní trať měří 8 kilometrů.

http://www.sose.cz

PROSINEC

1.-25.12. Adventní běhání

Pro většinu lidí je prosinec čas cukroví, vánoček, svařáků a vánočních večírků, pro „Advenťáky“ je prosinec čas adventního běhání. Letos odstartuje již devátý ročník. Koncept je jednoduchý, běhat každý den od 1. prosince do 25. prosince. Jediné pravidlo je, že každý běh by měl být dlouhý minimálně 30 minut. Je jedno, jak rychle nebo jak daleko. Každým svým během budete pomáhat měnit život těm, kteří to potřebují, proběhané kilometry se totiž díky všem úžasným běžcům a skvělým firmám, které projekt podporují, promění v peníze.

www.adventnibehani.cz


2.12. Koloběh Říp-Praha


50kilometrový závod určený pro dvojice žena + muž a 1 kolo. Jeden z dvojice jede na kole, druhý běží. Střídání a poměr jízdy na kole a běhu si dvojice určuje sama. Start je na vrcholu hory Říp, cíl je v loděnici Troja u Trojského kanálu.

www.kolobeh.com


9. 12. Adventní maraton Praha – Dobříš

Unikátní zavírák sezony zážitkového Trail Running Cupu. Běží se individuálně po celou sobotu po značené a zajištěné trase s občerstvovacími stanicemi i časomírou. Z Braníka podél Vltavy, z golfového hřiště v Lipencích vyšplháte na Cukrák a odtud opuštěnými Brdy přes Kytín lesem až do (tepla) restaurace Vlaška na kraji Dobříše. Dát si můžete klidně jenom desítku z Kytína.

více na www.trailrunningcup.cz


16.12. Christmas Night Run Praha

Charitativní běh pro NO FOOT NO STRESS. Závod na 5 km, který se uskuteční v centru Prahy. Povinná je funkční čelovka, nezapomeňte ani na červenou čepici "SANTA", kterou si můžete koupit v den akce. Na každého závodníka čeká v cíli originální medaile.

https://christmasrun.cz


26.12. Štěpánský běh

Nejstarší běžecký závod na okrese Hodonín. Obrátkový silniční závod s převýšením 176 m vede od stadionu na Leptáč a zpět. Hobby závod na 5 km a dětské tratě.

www.stepanskybehkyjov.cz

Zdroje:

  • Kondice 5/2023
  • https://www.kudyznudy.cz/aktuality/kalendar-maratonu-pulmaratonu-a-bezeckych-zavodu-v
  • https://www.bezeckyzavod.cz/zavody/maraton/
  • https://www.behej.com/terminovka