BUDAPEŠŤSKÝ PŮLMARATON, MAĎARSKO

37th Wizz Air Budapest Half Marathon / 11. září 2022 Startovné: odvíjí se od data přihlášení, např. do 11. července stojí základní startovné 52 € halfmarathon.runinbudapest.com

Běhá se jarní a podzimní závod. Každý z nich má trochu rozdílnou trať, obě vás však provedou přes řeku Dunaj a tím nejhezčím historickým centrem. To kromě dechberoucí podívané slibuje po celé trati řádnou fanouškovskou kulisu, která vás bude motivovat vstříc cíli.

Záhy po startu vběhnete na Andrássyho třídu, místní luxusní nákupní zónu. Pak podél Dunaje k centrální tržnici. Na mostě Svobody budete mít chuť zastavit a vytáhnout foťák – je odtud krásný výhled na město. Pak proslulé Gellértovy lázně. Pohled na Budínský hrad, Řetězový most, honosnou budovu parlamentu.

I když náměstí Hrdinů nese svůj název ze zcela jiného důvodu, když po něm těsně před cílem probíháte, skutečně si jako hrdina máte právo připadat. A pokud si ještě na půlmaraton netroufáte, a přesto chcete maďarské hlavní město ochutnat, sestavte dvou- až tříčlennou štafetu nebo zkuste jen desítku.

Zázemí a organizace závodu jsou perfektní, jak se na podnik takové velikosti očekává, servis je obdobný jako na tuzemských městských půlmaratonech. Součástí startovného je krásné památeční funkční tričko s motivem závodu, stejně tak finišerská medaile se bude ve vaší sbírce jistě vyjímat. A po závodě skočte ochutnat některou z maďarských specialit a zregenerovat se ve věhlasných termálních lázních, jejichž návštěva je zážitkem sama o sobě.

PŮLMARATON AMSTERDAM, NIZOZEMSKO

TCS Amsterdam Marathon – Mizuno Half Marathon 16. října 2022 / Startovné: 35 € tcsamsterdammarathon.eu

Amsterdamský půlmaraton je součástí maratonského dne, ale přihlásit se můžete i na závod na 8 km a své ratolesti na dětský běh. V holandském hlavním městě si určitě naplánujte více dní, neboť toulání se mezi romantickými vodními kanály protínajícími celou metropoli, kolem pitoreskních domků, tulipánových trhů a obchodů se sýry určitě stojí za podívanou.

Pokud toužíte zaběhnout osobák, Amsterdam má pro to dobré předpoklady, neboť trať tvoří prvotřídní rovina. Ne nadarmo tu je frekventovaným dopravním prostředkem bicykl. Jediné, co může hrát chvílemi proti, je vítr foukající od pobřeží. Případně běžecká kolize – to mi tu totiž trochu vadilo: cesty jsou mnohdy poměrně úzké, a když se spojovaly dohromady trati půlmaratonců a maratonců, znepříjemňovalo mi běh proplétání se mezi lidmi.

Fanoušci a atmosféra jsou tu ovšem báječní. V hlavě mi utkvěl příjemný park v závěru závodu, kde byl kotel podporovatelů asi nejintenzivnější, což je v tu chvíli víc než žádoucí. A to už za chvíli vbíháte monstrózní branou na velkolepý stadion, obkroužit si poslední kolečko. Tenhle závěr představuje pro běžce vážně dojemný zážitek – jen uvažte, kdy se vám poštěstí proběhnout se po olympijském stadionu! Tenhle byl zbudován pro letní hry 1928.

DRÁŽĎANSKÝ PŮLMARATON, NĚMECKO

22nd Dresden-Marathon / 30. října 2022 Startovné: odvíjí se od data přihlášení, do 30. června činí 47 € dresden-marathon.com

Oblíbená běžecká destinace nejen kvůli atmosféře závodu, ale i pro svou dobrou dopravní dostupnost – do nejkouzelnějšího a nejatraktivnějšího města na řece Labe se autem z Prahy dostanete za hodinu a čtyřicet minut. Pokud si chcete raději odpočinout ve vlaku, přímému spoji to trvá dvě a půl hodiny. Díky tomu je mezi zhruba osmi tisíci běžců poměrně velké zastoupení krajánků.

Můžete si přitom vybrat, jestli si troufnete na celou maratonskou vzdálenost, domluvíte se s kamarády do štafety či zda si zaběhnete půlmaraton (ten se v půlce trati od maratonu odpojuje), desítku nebo jen desetinu maratonu.

Trasa vede historickým centrem města, skrz parky i podél Labe, většinou po asfaltových cestách, a rozhodně je nač koukat. Atmosféra je skvělá s množstvím různých kapel a bubeníků. Také drážďanská trať patří k aspirantům na rychlé časy, neboť mezi jejím nejvyšším a nejnižším bodem je rozdíl pouhých dvanáct metrů.