Zdravá výživa

Výživa je základ všeho. Pokud začnete intenzivně cvičit, ale neupravíte nic na svém jídelníčku, kýžené výsledky se prostě nedostaví. Bez vyváženého stravování to zkrátka nejde. Na co se tedy při stravování soustředit? Vyhýbejte se konzumaci rafinovaných cukrů, to znamená i omezení bílé mouky, potažmo bílého pečiva. Už naše babičky věděly, že žitný kváskový chléb je přínosem pro naše tělo. Proč ho tedy nezkusit i teď?

V současné době se odborníci na výživu také shodují, že bychom měli konzumovat více masa z orgánů. Vyvařte maso i s kostmi a nechte živiny proniknout do silného vývaru. Díky takovému vývaru získá vaše tělo notnou dávku kolagenu, který přispívá poškozeným kloubům a chrupavkám. Právě taková výživa vašich kloubů vám zajistí jejich funkci i v pokročilejším věku. Zdraví prospěšná je také konzumace fermentované zeleniny, která se postará o zdravé prostředí střev.

Přirozený pohyb

Někdy máme sklony k tomu, přijít z práce a z donucení zapnout workout na internetu, ať je to rychle za námi a spálíme co nejvíc kalorií. Ano, dobře sestavený trénink je skvělou a účinnou formou pohybu. Ruku na srdce – jak dlouho ale tento dril vydržíte? Ne vždy je návštěva fitka naší nejoblíbenější činností, ale vlastně jen pouhým přetrpěním?

Mnohem účinnější je přirozený pohyb, který ještě ke všemu můžete absolvovat i s ostatními členy rodiny. Vyjeďte si společně na kole. Choďte pěšky, nedělní výlet spojte s výšlapem na nějakou hezkou vyhlídku – a že jich na našem území máme tolik! Vyrazte do lesa na túru – rychlá chůze v terénu dělá s postavou divy! Během léta zařaďte do své rutiny plavání – opět velmi snadno strávený čas ve spojení s přírodou a rodinou. Jako přidanou hodnotou tohoto životního stylu vám bude to, že vaše děti si na aktivní životní styl zvyknou a nebudou v budoucnu bojovat s nechutí k pohybu.

Intenzita a variabilita pohybu

S přibývajícím věkem máme tendenci snižovat také intenzitu pohybu. Pro zachování fyzické kondice platí ale spíše opačné pravidlo. Intenzita by měla zůstat zachována, snižovat by se měl objem aktivit. Snížením intenzity totiž snižujeme i naši kondici, kterou jsme tak usilovně budovali.

Dalším způsobem, jak si zajistit, že nás postupné stárnutí nepoloží na lopatky, je variabilita pohybu. Je důležité neustále zkoušet nové sporty a aktivity. Střídejte rovnoměrně posilování a kardio. Pokud si jdete zaběhat nebo vyjedete na kole, proložte to v týdnu protažením v podobě jógy nebo naopak pár dřepy. Ve finále jedna aktivita podporuje tu druhou – pokud se dobře protáhnete, lépe se vám poběží.

Nezapomínejte regenerovat

Celkové fyzické i psychické zdraví, snížení únavy a snížení rizika zranění závisí na regeneraci a relaxaci. Možná se to zdá jako něco samozřejmého, ale umění odpočívat a poslouchat své tělo je možná to nejtěžší. Každé tělo regeneruje zcela individuálně, proto na tuto část není možné dát konkrétní doporučení.

Rada zní jasně – poslouchejte své tělo. Pokud začnete být častěji nachlazení, bolí vás hlava a jste unavení, v tom případě je potřeba zasáhnout včas a upravit intenzitu pohybu. Stačí zahrnout do denní rutiny jednoduché změny – více spánku, saunování nebo procházky.

Zdroje:
https://www.3dfitness.cz/
https://www.databazeknih.cz/knihy/telo-jako-posilovna-pro-zeny-cviceni-vahou-vlastniho-tela-222007