1. Udržení fyzické kondic

Jedním z nejdůležitějších benefitů je zajisté udržení fyzické kondice. Ženské tělo se v průběhu celého těhotenského období musí vyrovnat s řadou změn a náročných fází. Ze začátku je to převážně velká hormonální změna, při které se velmi často setkáváme se slabostí a nevolnostmi. Postupem těhotenství se zvyšuje tělesná hmotnost, takže veškeré činnosti se stávají čím dál náročnějšími. Pravidelné cvičení zmírňuje únavu, udržuje svalovou sílu a odolnost vůči zátěži. Dále zlepšuje mobilitu hrudníku a hrudní koše, která se s rostoucím břichem značně omezuje. S fyzickou kondicí jde ruku v ruce s udržením rozumného váhového přírůstku. Nabírání hmotnosti v těhotenství je naprosto přirozené a logické, přesto by se mělo držet v rozumném rozmezí, abychom zamezili nadměrnému zatížení kloubů.

2. Snížení rizika nebo eliminace vzniku bolestí zad

Vhodně zvolené cvičení může pomoci zmírnit, nebo dokonce zcela odstranit bolesti zad, které se objevují v druhém a zejména pak ve třetím trimestru. Zvětšující se děloha posouvající těžiště těla dopředu a hormonální změny, které zvyšují elasticitu vaziva, společně způsobují bolesti dolní části zad, v oblasti kříže a kyčelních kloubů. Šetrnou aktivací trupové stabilizace, a tím zapojení šikmých svalů břišních a příčného svalu břišního, dokážeme rozložit tlak dělohy do stran, a tím pádem ulevit namáhané páteři a kyčelním kloubům. Mimo jiné tím také snižujeme riziko vzniku rozsáhlejší diastázy neboli rozestupu přímého svalu břišního.

3. Podpora duševní pohody

V těhotenství se vlivem velkých hormonálních změn můžeme setkat s psychickými problémy, zejména s úzkostmi. Je známo, že pohybová aktivita napomáhá vyplavování různých látek, které přirozeně mají antidepresivní účinek. Jedná se zejména o dopamin, ten se vyplavuje spíše při menší a komplexní zátěži, dále pak tzv. endogenní opiáty, jako jsou například endorfiny, vyplavující se po intenzivnější tělesné zátěži. Pokud je navíc pohyb vykonáván venku za hezkého počasí, tak asi není třeba uvádět, jak prospěšné to s ohledem na psychiku může být.

4. Prevence vzniku zdravotních problémů

V neposlední řadě můžeme pravidelnou aktivitou předcházet mnoha zdravotním problémům. Z těch lze jmenovat například těhotenskou cukrovku nebo syndrom dolní duté žíly. Gestační diabetes, tedy těhotenská cukrovka, vzniká z řady důvodů, z nichž jen některé můžeme samy ovlivnit. Věk, etnickou příslušnost nebo genetické dispozice neovlivníme, ale určitě se můžeme zaměřit na stravovací návyky a pravidelný pohyb. Během sportovní aktivity vytrvalostního charakteru (svižná chůze, běh, jízda na kole apod.) totiž dochází k výraznějšímu využití glukózy, tedy krevního cukru. Zvětšující se děloha značně omezuje návrat odkysličené žilní krve z dolní části těla zpět k srdci. Projevuje se to pocity závratí, slabostí, nebo dokonce mdlobou se ztrátou vědomí. Pohybem docílíme ke zlepšení žilního návratu, neboť rytmicky se stahující svaly fungují jako pumpa, která napomáhá návratu krve nahoru.