Buďte vidět

To zařídíte celkem jednoduše pomocí oblečení s reflexními prvky. Dnes má reflexní prvky většina svršků určených pro běh včetně rukavic a čelenek. Máte-li pochybnosti, zda vaše běžecké oblečení obsahuje dost reflexních prvků, jděte si zaběhat s kamarádkou nebo partnerem. Nechte je běžet s čelovkou za vámi (a před vámi) a zeptejte se jich, jak jste pro ně viditelní. Pokud vám řeknou, že ne dost dobře, neváhejte použít reflexní rolovací pásky, reflexní šle nebo i reflexní vestu, kterou vozíte běžně v autě jako povinnou součást výbavy. Není sice příliš estetická, ale svůj účel splní. Budete dobře vidět a přitom vám v ní nebude teplo. Další variantou jsou různé blikačky, které si můžete připevnit na ledvinku, na nohu, na ruku nebo na oblečení.

Běhejte na bezpečných místech

Přestože nemá smysl se běhání za tmy bát, víme, že naše mysl někdy dokáže vykonstruovat neuvěřitelné představy. Například jak na nás zpoza stromu někdo vyskočí nebo nás bude pronásledovat. Pokud vás tma stresuje, nelámejte věčerní tréninky přes koleno a běhejte buď ve dvojici, nebo na osvětlených a frekventovaných místech. (Anebo prostě vyměňte venkovní výběhy za trénink na běžeckém páse.)

Pro svůj lepší pocit a bezpečnost si můžete pořídit malý pepřový sprej, který můžete mít pro jistotu v ruce. Vhodný je i alarm nebo baterka s velkou svítivostí. S největší pravděpodobností tyto ‚zbraně‘ vůbec nepoužijete, ale určitě se budete cítit bezpečněji. Pocit bezpečí vám zajistí i doprovod většího psa. Větší plemena budí u kolemjdoucích vždy respekt, i když se jedná o domácího mazlíčka. Navíc se říká, že pes díky svým instinktům dokáže včas rozpoznat hrozící nebezpečí a štěkotem nebo vrčením reaguje na lidi, kteří se mu z nějakého důvodu nelíbí.

Sluchátka nechte doma

Jste-li zvyklí při běhání poslouchat hudbu nebo podcasty, ve tmě je radši odložte. Na takový běh je totiž třeba se plně soustředit a všemi smysly vnímat okolí. Při poslouchání hudby byste nemuseli slyšet zezadu se blížící auto, cyklistu nebo psa na volno. Běhání bez sluchátek zvyšuje vaši bezpečnost i za dne, ve tmě to ovšem platí dvojnásob.

Do přírody si pořiďte boty se vzorkem nebo nesmeky

Plánujete-li běhy v podzimní přírodě nebo i v zimě, pořiďte si boty s goretexovou povrchovou úpravou vhodné do terénu. Stabilitu na kluzkém povrchu vám zajistí i protiskluzové návleky na obuv neboli nesmeky. Zpravidla si můžete vybírat až ze tří velikostí a přikoupit se dají i náhradní hroty. Využijete je také na aktivní chůzi s holemi, zvláště pokud se budete pohybovat v horách.

Mobil mějte vždy u sebe

A nabitý. Je důležité mít možnost si zavolat, ať už v případě ohrožení, zabloudění, nebo zranění. Pokud běháte v horách nebo v náročnějším terénu, mějte v něm nainstalovanou i aplikaci Záchranka. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit.

Zdroj:

www.dejzmenu.cz