KDE NAKUPOVAT?

Vhodnější volbou je navštívit specializovanou běžeckou prodejnu, kde by vám měl fundovaně poradit školený personál. Často tu disponují také analýzou došlapu tak, aby byly odhaleny případné anomálie. Ty se dají správným obutím korigovat. Ženy mívají sklon k takzvané pronaci, tedy k nášlapu směrem dovnitř. Výrobci s tím počítají a některé modely upravují takovým způsobem, aby tento problém vyrovnávaly. Pokud víte, že máte funkční vadu nohou – například podélně nebo příčně ploché nohy –, vyplatí se poradit se před nákupem bot s podiatrem či ortopedem. Častým řešením pak bývají ortopedické vložky na míru.

Na nákup běžeckých bot si vyčleňte dost času. Vyrazte až odpoledne, kdy už máte něco nachozeno a noha je mírně ‚nateklá‘. Zpravidla se pořizuje obuv o číslo větší, než ve které běžně chodíte, aby noha mohla při běhu efektivně pracovat. Zkuste se v ní lehce proběhnout už po obchodě nebo na pásu.

Poslechněte vlastní pocit, obuv by vám měla dokonale padnout a s nohou tvořit jeden funkční celek. Nenechte se zviklat tím, v čem se dobře běhá kamarádce, každý máme jiné proporce. Na internetu můžete bez obav případně pořídit značku či model, s nimiž již máte zkušenost.

JAKÁ CENA JE OPTIMÁLNÍ?

Z částek, které se šplhají do tisíců, se mnohým může dělat mdlo. Rovnice dražší rovná se lepší přitom nutně platit nemusí, anebo zrovna vy nemusíte technologické vymoženosti docenit a čerpat z nich maximum. Je zřejmé, že boty z řetězce, které stojí pět set korun, nebudou dosahovat takových materiálových a inovačních kvalit jako jejich šestkrát dražší ‚konkurence‘. Nejspíš vám neposkytnou takový komfort a mohou mít kratší životnost, ale neznamená to, že byste si běháním v nich vysloveně ublížili. Na první oťukávání s během nebo zjištění, zda vás to nakonec chytne, proč ne?

Obecně lze říci, že se vyplatí jít zlatou střední cestou, což odpovídá třem až čtyřem tisícům korun. Jestliže chcete ušetřit, poohlédněte se po starších modelech renomovaných značek ve výprodejích či outletech. Zprvu si nejspíš vystačíte s jedním párem obuvi, postupně můžete svůj botník rozšiřovat podle preferovaného povrchu i typu tréninku. Vícero bot vám také déle vydrží, protože je budete moct střídat.

KDE BUDU BĚHAT?

Nazujete kecky doma a po chodníku doběhnete do městského parku? Anebo plánujete vyjíždět na periferii města a čerpat energii z přírody? Povrch, na kterém budete běhat nejčastěji, představuje jedno z nejdůležitějších kritérií výběru běžeckých bot. Ty se totiž liší v podešvi a často i svršku. O terénu jsme se více zmínili v našem článku Běhání: Průvodce běžeckým obutím.

CHCI ZKUSIT BOSÝ BĚH?

Běh (ale i chůze) bez tlumených bot se těší stále větší oblibě. Určitě si ale na minimalistickou nebo barefoot obuv nechte zajít chuť, jestliže s běháním teprve začínáte nebo máte nadváhu. Také pokud máte chatrnou techniku běhu v čele s ‚tvrdým‘ došlapem přes patu nebo když se potýkáte s citelnými dysbalancemi těla.

Benefity bosoběhu:

  • Přirozený a vnímavější běh.
  • Lepší držení těla.
  • Posílení a zpevnění nohou.
  • Stabilitace slach a svalů, kdy prsty i chodidlo dostávají prostor naplno aktivně pracovat a zapojit se.

Pozor! Bosé boty nevyřeší problémy se špatnou technikou, nýbrž je ještě prohloubí.

Bosý běh může rovněž představovat prostředek regenerace. I tak by měl být přechod od tlumených bot pozvolný. Drop (sklon pata–špička) snižujte postupně, nenásilně, může to trvat klidně rok. Jako první volba je lepší minimalistická obuv, která se od barefootu liší mimo jiné silnější podrážkou.

Oproti tomu barefoot obuv má maximálně ohebnou 3 až 6 milimetrů tenkou podešev, jejímž jediným úkolem je chránit proti oděru. Barefooty disponují nulovým dropem i podporou nožní klenby a mají širší špičku.

NOVÉ TRENDY V BĚŽECKÉM OBOUVÁNÍ

Nejsou to jen zářivé barvy, co může běžkyně a běžce oslnit ve sportovní speciálce. Předně se výrobci zaměřují na inovace technologické. Co přináší tato sezona?

Podle biomechanika Aleše Tvrzníka přichází doba karbonová. Zatímco loni se karbonové pláty čím dál více objevovaly v silničních závodních botách, letos se tato technologie začíná dostávat i do ‚objemovek’ a v poslední době i do trailových běžeckých bot. „Princip fungování karbonového plátu v mezipodrážce běžecké boty spočívá ve výrazně vyšší dynamice, plát běžce ‚nakopne’ do odrazu a tím mu pomáhá a šetří jeho energii,“ vysvětluje odborník z pražského Centra Vital. Jedním dechem ovšem dodává, že při výběru karbonové boty je obzvláště důležité zohlednit kondiční úroveň, přesněji řečeno převládající tempo běžeckého tréninku.

„Pomalejším běžcům závodní karbonová bota rozhodně nepomůže! Důvodem je její tendence k mnohem vyšší dynamice dokroku a odrazu, kterou ještě méně zdatný běžec není schopen udržet delší dobu,“ upozorňuje Tvrzník. Jan Krýsl z běžecké speciálky Top4Running si všímá i trendu obuvi s vyšší mezipodešví (tzv. hoka styl). Podle něj se rozšiřuje také nabídka produktů do terénu. „Trend vybíhání mimo město a silnici roste a covid ho ještě významně posílil. ‚Silniční’ značky si chtějí ukousnout z tržního podílu v trailu,“ popisuje Krýsl. Tématem, které mezi značkami v posledních letech výrazně rezonuje, je také jejich společenská odpovědnost a akcent na udržitelné zdroje.

Výrobci se snaží přinášet boty co nejšetrnější k životnímu prostředí. Využívají přitom co nejvíce materiálů lokálních, recyklovaných (plastů) či přírodních nebo na bázi biopolymerů. Například značka barefoot obuvi Vivobarefoot nabízí boty vyrobené z recyklovaných PET lahví, vodních řas nebo modely, při jejichž výrobě je jednou z hlavních složek kukuřice. Značka PUMA využívá při výrobě sportovních produktů recyklované plasty už delší dobu. A tak daleko zajímavější novinkou je, že se vydává směrem profesionálního běžeckého obutí. Čtyři nové modely se v mezipodešvi pyšní inovovanou pěnou nadopovanou dusíkem.