Barefoot obuv má za cíl co nejvíce napodobit bosou chůzi. Svoji tenkou podrážkou měkká a ohebná bota al také chrání chodidlo před poraněním. Nicméně oproti konvenční obuvi má barefoot trend hned několik nezanedbatelných výhod, upozorňuje fyzioterapeutka a podiatrička Edita Prošková.

Svoboda pro nohy

“Šířka a anatomická špička - dvě věci, které nezabraňují práci přednoží a neutlačují prsty v jejich přirozenosti. Dále pak nulový drop - bota je všude stejně vysoká. Podrážky mají maximální výšku 5 milimetrů. Zajišťují tak maximální flexibilitu a dovolují ji číst terén, přizpůsobit se mu a pracovat s ním. A v poslední řadě nesmíme zapomenout na podešev. Bota je zkrátka vytvořena tak, aby její vnitřní prostor nikdterak nepodpiral nohu,” vyjmenovává terapeutka, jejíž specializací se staly právě nohy a dodává, že u barefootu lidé také volí tzv “nadměrek” tedy volné místo v botě navíc. Každému vyhovuje něco jiného, obecně se ale pohybuje na délku 0,8 - 1,2 cm a na šířku 2-5mm.

Barefoot obuv v obchodě nepřehlédnete, či spíše na ni v klasických obchodech s obuví zatím ani nenarazíte. Většinou se totiž prodává ve specializovaných prodejnách, kde je k jejímu prodeji vyškolen i personál. Jak ji poznat? Snadno. Na rozdíl od klasické módní obuvi má širokou špičku - pro někoho až netradičně. Po jejich obutí si můžete připadat zvláštně až nekomfortně - ale jde spíše jen o zvyk, kdy noha utlačovaná ve špičaté botě nerespektující skutečný tvar nohy, získá najednou prostor a volnost pohybu. A zde se dostáváme k další otázce, tedy.. Je barefoot obuv vhodná pro každého?

Respektuje své omezení

“Je nasnadě si říci, že ani barefoot boty nejsou všespásné,” říká Edita Prošková. “Rozhodně existují neurologické i ortopedické diagnózy, kdy tenká barefootové parametry boty nejsou vhodné. Pokud člověka trápí některá z uvedených diagnóz, je vždy vhodné výběr obutí zkonzultovat se zkušeným odborníkem.”

Na co ale barefoot boty zafungují dokonale jsou problémy se zarůstání nehtů, pokud ovšem není problém v nehtovém lůžku. Módní boty tvarované do špičky totiž “utiskují” prsty v botě tak, že jsou palce stále v kontaktu s ukazováky. A náchylnějším jedincům tento kontakt zdeformuje nehet, který se stočí do tvaru písmene C, začne zarůstat do kůže, což je spojeno s velkou bolestí. Někdy může tento problém eskalovat až zákrokem na chirurgii, kdy je nutné místo v zánětu vyčistit, případně aplikovat lokálně antibiotika. Nicméně pokud nevhodně špičaté boty člověk opět obuje, problém se bude opakovat. Barefoot obuv na tento problém opravdu dokáže velmi účinně zafungovat. A z bolestivé chůze se najednou stane radost. V některých popsaných případech barefoot může pomoci i s tzv. vbočeným palcem neboli halluxem. “I zde ale záleží na etiologii a celkovém stavu klienta,” upozorňuje podiatrička.

Nebude mi zima?

Na zimu co nejsilnější podrážku, aby nám nebyla zima od nohou - vštipovaly nám do hlavy naše maminky a babičky. A mnoho lidí se proto může bát, aby jim v několika milimetrové podrážce nebyla zima, případně aby neprochladli a nemuseli řešit například zánět močových cest.

“Pokud člověk správně zvolí velikost boty, hýbe se a nepostává, noha pracuje a zima proto nehrozí. Nicméně tenká podrážka propustí zimu k chodidlu dříve než klasická obuv. Chladno je ten nejmenší problém - velmi doporučuji pořídit teplé ponožky, merino či jiné termovložky,” radá odbornice zabývající se barefoot.

ZACVIČTE SI CVIČENÍ NA ZDRAVÁ CHODIDLA S ALENOU VÍDEŇSKOU