Jste velká sportovkyně, měla jste to tak vždycky?

Nejsem dobrý sportovec, spíš naopak. Jsem tak trochu trdlo. Měla jsem dokonce na gymnáziu dvojku, nebo dokonce trojku z tělocviku, musela bych se podívat na vysvědčení. Přeskočit kozu pro mě bylo nemožné. Mám malé plíce, neumím se dostatečně nadechnout, nemám vlohy pro vytrvalostní sport, ale chodím ráda – na procházky v létě, na skialpových lyžích v zimě.

To je vaše velká vášeň. Komu byste skialpy doporučila?

Protože jsem trdlo, troufám si říct, že je to sport pro každého, kdo má rád pohyb. Můžete si vybrat túry, které odpovídají vaší výkonnosti, a navíc je to dobré pro budování kondice. Když je někdo dobrý, může za den nastoupat 2000 výškových metrů, pohodář jde na normální procházku a radost to ve výsledku přinese stejnou. Podmínkou je umět aspoň trochu lyžovat. Můžete jít totiž terénem nahoru a sjet si to po sjezdovce dolů.

Jak se udržuje fit přes léto?

Pro mě není důležité se udržovat fit, ale dostat se bezpečně na hezká místa a ta jsou často někde vysoko nahoře. Do fitka bych nevlezla, nemám doma běžecký pás a nikdy bych na něj nešla. Necvičím, nekompenzuji, nedělám jógu, nemám čas na systematický sport. Já si hledám estetický zážitek a drobnými estetickými zážitky doma za barákem se dostanu k těm větším a náročnějším. Hýbu se daleko míň, než bych chtěla. Ale měla bych to napravit, začíná mi docházet, že už moc let aktivního života před sebou nemám. Je to rozhodně míň, než jsem ho měla doteď. Po padesátce se snažím zvažovat, co všechno chci stihnout.

O tom, kam ráda Alena Zárybnická na skialpech chodí, jak kdysi s tímto sportem začínala a co dělá ve volném čase, se dočtete v únorovém čísle magazínu Kondice, které koupíte na stáncích. Dočtete se tam i mnoho dalšího… Časopis vyšel 26. ledna.