Nabídka dětských zájmových kroužků snad nikdy nebyla větší. Při jejich výběru bychom měli brát ohled nejen na zájmy, schopnosti a přání dítěte, ale i na svůj volný čas, abychom jejich organizaci v klidu zvládli a nedostali se do únavné role permanentního taxikáře. I tady platí, že méně je někdy více.

Rádi byste, aby vaše dítě chodilo do atletického kroužku, ale ono se zhlédlo v taekwondu a nedá si to vymluvit? „Někdy je těžké smířit se s tím, že naše zájmy jsou zcela v rozporu se zájmy našeho dítěte. Nezbývá nám ale nic jiného než to respektovat. Na kroužek totiž bude náš potomek docházet jen tehdy, když ho bude bavit. Také osobnost trenéra a dětský kolektiv jsou pro pocity a rozhodování dítěte velmi důležité. Každopádně dítě má právo na svůj názor. Kterou aktivitu preferuje, kterou méně. Která se mu líbí, ale úplně mu tam třeba nesedl kolektiv. Proto je velkou výhodou, pokud organizátor kroužku nebo kurzu nabízí zkušební hodiny zdarma,“ říká Štěpánka Štrougalová z dětského centra Baby Club Juklík, která je sama maminkou čtyř dětí. Podle jejích zkušeností je například jasným znamením, že jste se při výběru kroužku trefili, když si dítě bude dva dny před danou aktivitou nadšeně balit batůžek s potřebnými věcmi.

Míra je individuální

Důležité je nechat dítěti i zcela volné dny. Aby se nestalo přehlceným, mělo prostor i na volnou hru, která rozvíjí jeho fantazii. Pokud má dítě více aktivit, než je schopno unést, může se stát přestimulovaným a přetíženým, což se může odrazit na jeho chování nebo projevit zhoršenou kvalitou spánku. Jaká je nicméně ta zdravá míra? To je pro každé dítě jiné.

„Každé dítě zvládne rozdílnou míru zátěže. Důležité je, aby kroužky děti bavily, aby do nich chodily rády a kvůli nim se nedostávaly do kolize s přípravou do školy. A taky aby jim kroužky nebraly příliš volného času, který také potřebují. Je také nezbytné, abychom si definovali, co je vlastně myšleno kroužkem. Jedná-li se o hodinu keramiky nebo sportovních her po vyučování, jejichž cílem je poskytnout dětem pro rozvoj kreativity, relaxaci či sportovní vyžití, nebo jde o zájem, který dítěti zabere i další čas. Pokud bychom do kroužků počítali docházení do ZUŠ, pak musíme také počítat s tím, že se dítě bude muset několikrát týdně připravovat – cvičit na nástroj, zpívat apod. Dítě se také může intenzivně věnovat nějakému sportu, který vyžaduje každodenní trénink. Rodiče by pak měli při výběru dalších kroužků zvážit, zda dítě psychicky či fyzicky aktivity nepřetíží. Rodiče by měli také zvážit množství kroužků u dětí, kterým jde škola obtížněji a musí se denně připravovat,“ vyjmenovává dětská psychoterapeutka Jana Divoká. Pokud si rodiče nejsou jisti, mohou se poradit s odborníkem nebo i další vhodné aktivity konzultovat kupříkladu s třídním učitelem. Zejména je důležité nenechat se pohltit vlastními ambicemi a nesplněnými sny a touhami.

Velkou pomoc pro rodiče a časovou úsporu představují zájmové aktivity, které probíhají v rámci vyučování nebo po něm. Mezi takové patří i sportovní kroužky pořádané pod hlavičkou celonárodního projektu Děti na startu.

Pohyb na kroužku i doma

Podle serveru krouzky.cz je aktuálně největší zájem o výuku anglického jazyka, kterou rodiče vnímají jako doplněk ke školní výuce. „Dlouhodobě však u nás vedou pohybové kroužky, ať už se jedná o sporty všeho druhu, nebo o taneční kroužky. Velký zájem zaznamenáváme o atletiku, florbal, badminton, míčové hry, ale také o bojové sporty a sebeobranu. Tradičně jsou u dětí velmi oblíbené také vědecké a přírodovědné pokusy, které baví jak kluky, tak holky, a různé výtvarně tvořivé kroužky, jako je keramika, tvoření a malování. V poslední době roste zájem i o kroužky z oblasti IT, jako je programování, lego robotika a podobně,“ vyjmenovává Jakub Reindl, ředitel skupiny Kroužky, která je jedním z největších organizátorů zájmových a vzdělávacích kroužků a volnočasových aktivit pro děti přímo v základních a mateřských školách po celé ČR.

Statistiky hovoří neúprosně. Narůstá počet dětí s nadváhou a obezitou. Dětem chybí přirozený pohyb i sportovní aktivita. Ruku v ruce s tím jde zhoršování pohybové zdatnosti, jak nyní zjistil projekt Sazka olympijský víceboj. I to jsou důvody, proč dítěti vybrat některý z řady sportovních kroužků.

Při jejich výběru si dejte pozor na jednostrannou zátěž, která vzniká například při hokeji či tenisu. Tehdy může docházet k různým dysbalancím a asymetriím. „Stejný čas je vhodné po sportu věnovat speciálnímu tréninku s vhodnou kompenzační aktivitou, jako je jóga, pilates, individuální fyzioterapie či jiné symetricky odlehčující cvičení,“ radí fyzioterapeutka Zuzana Sladká z libereckého rehabilitačního Centra Sarema. Velmi oblíbenými kompenzačními pomůckami jsou roller (válcování), masážní míčky, masážní pistole či odporové gumičky. Plus s dětmi pěstovat přirozené rodinné aktivity, jako je pěší turistika nebo výlety na kole.

„U menších dětí volte symetrickou aktivitu, rozvíjející všestrannost – sílu, obratnost, koordinaci, vytrvalost, výbušnost. Děti zaujme trénink formou her a soutěží,“ doporučuje Sladká.

Posilování dětí do 15 let je vhodné pouze s vahou vlastního těla, potom již lze používat závaží nebo činky. „V období akcelerace růstu dejte pozor na dávkování sportovní zátěže. Kosti jsou v místech růstových plotének měkčí, v těchto místech dochází k tahovému působení svalů různými směry a tím dochází k výskytu růstových bolestí, ruptur šlach, zánětlivých výrůstků apod. Při výskytu obtíží je vhodná konzultace s odborníkem, snížení zátěže a zařazení kompenzačních cvičení a regeneračních procedur,“ vysvětluje možná rizika při sportu fyzioterapeutka.

Je vhodné nezapomínat ani na kvalitní obuv, funkční oblečení a samozřejmě případné nezbytné chrániče. Rodiče si často myslí, že dají dítě na kroužek a tím jejich starost může skončit. V případě malých sportovců je opak pravdou. Je třeba postarat se také o kvalitní výživu s dostatkem energie a potřebných živin, přičemž dětský sportující organismus má specifické nároky.

Zdroje: www.janadivoka.cz, www.sarema.cz