Nestresujte se, pokud jste ještě nezaznamenali žádné fyzické změny, chce to čas. A pamatujte na přísloví: „Cesta je maraton, ne sprint.“ Věřte, že i když zatím nevidíte žádné změny v zrcadle, neznamená to nutně, že jste během své cesty neudělali nějaké pokroky.

Jak zjistit, že děláte pokroky

Pamatujte, že pravidelné cvičení prospívá vašemu zdraví a psychické pohodě. Pojďme se podívat na několik známek svědčících o tom, že se vaše kondice zlepšuje. To ostatní se dostaví později jako příjemný bonus navíc.

1. Cítíte více energie a duševní pohody

Jak již dobře víte, cvičení zlepšuje mozkové funkce, jako je paměť a kognice, a to jak bezprostředně po tréninku, tak i dlouho po něm. Pravidelná fyzická aktivita dodává do tkání zásoby krve a kyslíku a pomáhá vašemu kardiovaskulárnímu systému pracovat mnohem efektivněji. To také znamená, že budete mít více energie, i když zrovna nemáte den tréninku.

2. Zlepšení a zkvalitnění spánku

Cvičení a veškeré fyzické aktivity mají pozitivní vliv i na kvalitu spánku. Ovšem pozor byste si měli dát na tréninky ve večerních hodinách, protože ty mohou spánek oddálit. Aktivity totiž rozpumpují celý organismus a aktivují nervový systém, který zvyšuje nejen srdeční aktivitu. Proto tento stav není vhodný navozovat pár hodin před spánkem. Pokud vám to tedy možnosti dovolí, cvičte ráno nebo odpoledne, a naopak se vyhněte večerním tréninkům.

Například studie z let 2010 až 2018 (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21679169.2019.1623314) zjistila pozitivní souvislost mezi kvalitou spánku a fyzickým cvičením. Přišlo se na to, že mírná aktivita má lepší výsledek na kvalitu spánku než intenzivní nebo žádné cvičení.

3. Vaše oblečení vám sedne lépe

Po několika týdnech fyzických aktivit a zdravějšího stravování si můžete všimnout změny v tom, jak vám sedí vaše oblečení. Může se jednat o lépe padnoucí pas vašich oblíbených kalhot, které vám mohou připadat na těle volnější a příjemnější než před časem, kdy jste nic nedělali. Pokud jste trénovali opravdu tvrdě, můžete naopak zaznamenat, že je vám oblečení těsnější v oblasti bicepsů nebo stehen. To je ale známkou toho, že se vyvíjejí vaše svaly, což je žádané i při hubnutí!

4. Vaši známí, přátelé a rodina vidí změny

Pokud se známí, přátelé nebo rodinní příslušníci začali ptát na vaše tajemství zdravé, zářící a krásné pleti nebo si všimli zlepšení vaší energetické hladiny, je pravděpodobné, že za to může váš cvičební plán, který se na vás odráží v tom nejlepším světle. Pokud se na svůj život podíváte holisticky a budete si všímat více svých každodenních návyků, o kterých za normálních okolností ani nepřemýšlíte, začnete si všímat dalších známek zlepšení, které jste si dosud neuvědomovali.

5. Postupujte dál

Pokud jste ve cvičení úplný začátečník a dostáváte se do fáze, kdy je vaše koordinace a síla lepší a zvyšuje se, tak vám blahopřejeme, protože i to je známka, že děláte velké pokroky, díky kterým se opět budete posouvat blíže k vytyčenému cíli.

6. Chcete se stravovat zdravěji

Je pro vás jednodušší říct sladkým tečkám a svačinkám ne? Výzkumy naznačují, že tréninky mohou výrazně snižovat chuť na sladké. Jiné výzkumy pro změnu uvádí, že pokud jste se pustili do cvičení odhodlaně, budete si lépe vybírat potraviny, které konzumujete.

Může to být proto, že zkrátka víte, že když se cítíte dobře uvnitř, prospěje to i vašemu tréninku včetně výkonu. Takže až se zase někdy přistihnete, že saháte po banánu, když budete hledat něco k odpolední svačince, zastavte se a uvědomte si svůj pokrok. Pamatujte ale také na to, že narozeninový dort nebo pizza na společné akci s rodinou či přáteli jsou také součástí zdravého a šťastného života. Tajemství toho všeho tkví pouze v množství, které konzumujete, a žádná potravina není špatná.

7. Vaše každodenní činnosti se zdají být snadnější

Pokud se vám při úklidu snadněji dýchá než před časem, je to další známka toho, že se vaše kondice zlepšuje. V případě, že do svého tréninkového plánu zařadíte i silový trénink, zlepšíte a zároveň zvýšíte svou sílu a usnadníte si své každodenní činnosti.

Zlepšení je víc než jen to, co vidíte na váze!

Tvrdá práce a odhodlání, které vkládáte do fyzických aktivit se vyplácí, a pokud jste si všimli alespoň jedné z výše uvedených změn, je to dobrý signál, že se zlepšujete!

Zdroje:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21679169.2019.1623314