1. Zvolte správný program

Funkční prádlo, ať už je vyrobené z jakéhokoliv materiálu, potřebuje zvláštní údržbu. Výrobci doporučují neprat je s ostatním prádlem, a umožňuje-li to pračka, zvolit k tomu určený program.

2. Perte naruby

Než prádlo vložíte do pračky, otočte ho naruby, protože zipy nebo nášivky mohou u jemnějších pletenin způsobit zatržení.

3. Zvolte správnou teplotu

Praní je také nutné přizpůsobit teplotu – výrobci většinou doporučují 30 stupňů. Nikdy nepřekračujte čtyřicítku – vyšší teplota by mohla nenávratně poškodit strukturu vlákna.

4. Volba pracího prášku

Zapomeňte na klasické prací prášky. Používejte technické prací prostředky na funkční prádlo. Klasický prášek obsahuje změkčovadla nebo rozjasňovače, které by mohly vlákna nenávratně poškodit. Vyvarujte se aviváže, která sportovnímu oblečení škodí – zalepila by a zničila jeho termoizolační vlastnosti i schopnost odvádět vlhkost.

Speciální péči pak věnujte goretexovému oblečení. Obnovuje se speciálními impregnačními prostředky. Ty se buď po vyprání nastříkají, nebo se v nich dá prádlo vyprat v pračce.

5. Peří opatrně

Péřové bundy perte co nejšetrněji, obzvlášť ty dražší ze sportovních obchodů nesušte v sušičce (byť tam takový program často bývá) ani na přímém zdroji tepla. Před sušením a v jeho průběhu je důkladně protřepejte. Peří totiž musí nabrat vzduch a mohlo by se polámat. I po vyprání ovšem bundy skladujte důkladně protřepané a vyvěšené na ramínku, aby se peří nelámalo. Jinak ztratí svou jedinečnou izolační vrstvu.

6. Zapomeňte na sušičku

Do sušičky nepatří žádné funkční oblečení. Sušení by mohlo zničit jedinečné vlastnosti vláken nebo způsobit sražení prádla o několik velikostí.

Zdroj: magazín Kondice