Existují různé způsoby, jak se motivovat k pohybovým aktivitám a ke zdravému životnímu stylu. Každý máme dny, kdy jsme plní energie, ale také dny, kdy se nám nechce, kdy přijdeme unavení z práce, máme spousty věcí na vyřizování nebo nás přepadne lenost. Ztráta motivace nezastihuje pouze nás, ale i profesionální sportovce. Rozdíl je pouze v tom, že každého motivuje něco jiného. Pokud se zrovna nacházíte na rozcestí, kdy je vaše chuť cokoli dělat na bodě mrazu, tak si přečtěte několik jednoduchých tipů, které vás zaručeně nakopnout k vaší fit cestě.

1. Cíle

Je dobré určit si cíl, kterého chcete dosáhnout. Bohužel se často stává, že si stanovíte velmi vysoké cíle, které jsou v krátkém časovém úseku nedosažitelné. Tím pak přicházíte nejen o motivaci, ale i o snahu cokoli změnit. Nejlepší způsob, jak se tomuto nadšení a pozdějšímu zklamání vyhnout, je ten, že si vytyčíte menší cíle, kterých budete dosahovat postupně. Jednotlivé malé milníky vás nakonec dovedou k tomu hlavnímu. Navíc se nebudete stresovat a budete mít větší energii jít vaší zvolenou cestou, až nakonec dojdete přesně tam, kam jste celou dobu směřovali. Pamatujte si, že i když jdete pomalu, tak se neustále přibližujete ke svému cíli.

2. Pište si a zaznamenávejte

Velmi dobrým pomocníkem jak se držet cílů a jak se motivovat je zapisování. Na internetu najdete nejrůznější fitness tabulky, do kterých můžete zaznamenávat své pokroky. Ať si tabulku stáhnete, nebo se rozhodnete si ji vytvořit sami, tak si ji nezapomeňte vytisknout a dát na viditelné místo. Díky tomu, budete mít své cíle neustále na očích, uvidíte své pokroky a budete mít chuť se dále zlepšovat.

3. Nesrovnávejte se, ale inspirujte se

Sociální sítě jsou součástí našich každodenních životů. Jsme schopni na nich strávit několik minut denně a někomu nedělá problém být na nich aktivní i celé hodiny. Využijte proto jejich rozmanitost a začněte sledovat profily, které mají stejné zájmy jako vy. Na profilech můžeme najít spousty inspirace - od receptů, tréninků, progresů, až po motivační citáty. Nenechte se ale strhnout k tomu, abyste se srovnávali se svými idoly! Mějte vždy na paměti, že každý jsme jiný, každý máme jinou cestu, jiný cíl a každý v životě děláme něco jiného. Sledujte proto pouze ty profily, které vás nakopnou k tomu být lepším, naopak se vyhněte těm, které ve vás vyvolávají pocit méněcennosti.

4. Odměňujte se

S motivací v podobě odměn se setkáváme v práci, ve škole, ale také při dosahování nejrůznějších cílů. Je zapotřebí, abyste se i vy sami uměli odměnit, pokud dosáhnete vašeho zvoleného cíle. Pro každého tato odměna bude znamenat něco jiného. Někdo si koupí věc, o které už dlouho přemýšlí, někdo další vyrazí do restaurace na dobré jídlo, vydá se na výlet, nebo si pořídí nové fitness oblečení. Odměnu si určujte podle toho, co vás potěší a co máte rádi.

5. Najměte si osobního trenéra

Trenér vám sestaví smysluplný plán, díky kterému se budete posouvat blíže k vašim cílům. Zaměří se na zlepšení vašich slabých i silných stránek a bude program upravovat tak, abyste se zlepšovali. Pomůže se správnou technikou jednotlivých cviků, obohatí vaše znalosti o různé tipy, pomůže s odbourání bolesti a bude vás hnát vpřed.

6. Vypněte a odreagujte se

Nepřepínejte se, odpočiňte si, naberte sílu. Nesoustřeďte se pouze na cvičení a stravu. Pokud se právě chystáte na dovolenou, nepřemýšlejte nad tím, jestli ve zvoleném hotelu je fitko, nebo tělocvična. Nechte všechny suplementy a cvičící pomůcky doma. Kalorické tabulky ze svého telefonu odinstalujte. Tělo, ale i mysl si zaslouží dostatečný odpočinek. Pokud budete na dovolené myslet jen na to, že jste dnes necvičili, dali jste si dort, počítali každou kalorii, tak si za pár let uvědomíte, že jste si krásné okamžiky třeba u moře vůbec neužili. Ke cvičení a ke svému životnímu stylu se vraťte, až budete opět doma. Pokud se vám po pohybu bude opravdu stýskat, zvolte delší túru a prozkoumejte všechny krásy, které vám dané místo nabízí.

7. Skvělý pocit po tréninku

Pohyb je pro tělo velmi důležitý z několika důvodů – zlepšuje činnost srdce, přispívá ke správnému držení těla, snižuje krevní tlak, cholesterol a také zpomaluje proces stárnutí. To ale není vše! Pohyb a cvičení má velký vliv na naší náladu. Při sportu se do mozku uvolňuje endorfin, který bývá nazýván jako hormon štěstí. Tento hormon si svůj název získal náležitě, protože přispívá k dobré náladě, navozuje pocit štěstí, odbourává stres a tlumí bolest. Proto, když dokončíte trénink, cítíte se vždy dobře, jste více sebevědomý, silnější a motivovaní k tomu, abyste si i následující den oblekli sportovní oblečení a nazuli tenisky.