Cítíte se dobře, sebevědomě, šťastně, atraktivně? Pokud jste již svou vysněnou váhu někdy měli, vzpomeňte si na dobu, jak jste se vnímali a zda jste se cítili přitažlivější než teď. Emoce, které si právě v tuto chvíli uvědomujete, jsou mocným nástrojem, který bude udržovat vaši naději i v případě, že během roku ztratíte chuť a motivaci.

Jak a kde začít

Nyní, když jste našli důvod zhubnout, pojďte s námi prozkoumat možnosti, které vám pomohou k vysněné postavě a zároveň ulehčí cestu za shozenými kily. V tomto článku vám povíme o čtyřech hlavních způsobech, jak můžete zhubnout. K úspěšnému cíli se přiblížíte cvičením, správně zvolenou výživou, snížením stresu, ale také dostatečným spánkem. Zamyslete se, který z těchto čtyř pilířů potřebujete v tuto chvíli nejvíce vypilovat a zlepšit.

Než se pustíte do všeho po hlavě, zastavte se a začněte pouze s jedním přístupem, abyste se nezahltili a zbytečně hned na začátku neztratili chuť cokoli dělat. Jakmile si v jedné z těchto oblastí přizpůsobíte a osvojíte nové návyky, můžete se vrhnout na jiné pilíře, kde je potřeba zapracovat.

Sestavte si jasný plán a nespěchejte

Jakmile si zvolíte svůj způsob hubnutí, potřebujete si vytvořit svůj vlastní plán, který bude ladit s vaším životem a zapadat do něj. Pokud do své rutiny přidáte nový zvyk, vyřaďte naopak nějaký starý, který vás nenaplňuje nebo vás brzdí v cestě za krásnou postavou. Nesnažte se být na sebe tvrdí a vyhněte se všem extrémům. Postupujte opravdu pomalu a dělejte jen malé krůčky a změny. Zvýšíte tak šance na úspěch a výrazně snížíte riziko selhání.

Zde vám nabízíme několik příkladů novoročních předsevzetí spolu s tipy na úspěch, které můžete použít a upravit si je podle svých potřeb:

Jídlo a nápoje

Ve svém jídelníčku nahradím ____________ (doplňte potraviny nebo nápoje) za ____________ (doplňte vhodnější potravinu nebo nápoj).

Jakmile do tabulky doplníte svůj výběr, všimněte si, zda jídlo, které vylučujete, je slané, sladké, křupavé, smetanové, krémové nebo se rozplývá na jazyku. Dále nahraďte jedno jídlo jinou variantou, která vám bude připadat chutná, ale zároveň ve vás bude vyvolávat stejné pocity chutě i konzistence.

Například vyměňte:

Ovocný džus za vodu ochucenou citronem (příchuť).

Dort za jogurt s čerstvým ovocem (smetanová chuť).

Těstoviny za quinou (těsto).

Chipsy a křupky za zeleninu či oříšky (křupavé).

Spánek

Půjdu spát o _______ minut dříve díky tomu, že o _______ minut dříve vypnu televizi, mobil nebo počítač.

Spánek je při hubnutí velmi důležitý, protože pomáhá efektivněji spalovat kalorie. Navíc také zajišťuje energii na další den, aby váš trénink mohl být efektivnější, ale také pomáhá uvolňovat napětí, stres, vyrovnává hladinu hormonů a přispívá k duševní pohodě. Pokud budete dodržovat dostatečný spánek, budete se cítit mnohem lépe. Udělejte si například třicet minut před spaním nějakou relaxační aktivitu, jako je koupel, masáž nohou, psaní deníku nebo jemné protažení, které vám pomůže k tomu, abyste lépe a rychleji usnuli.

Po probuzení, si udělejte čas sami pro sebe a zkuste například dechové cvičení, které vás probudí a naladí na nový den. Toto cvičení aplikujte ještě předtím, než zapnete jakoukoli elektroniku nebo otevřete sociální sítě.

Stres a dechové cvičení

Stres způsobuje hormonální nerovnováhu v těle a může být příčinou toho, že nehubnete. Chcete-li snížit stres, vyberte si aktivitu, která vás baví a zároveň spojuje s hlubokým dechovým cvičením. Díky tomu, že zavřete oči, se sníží vnější stimulace a uvnitř vás se vytvoří uvolněnější stav. Srdeční frekvence a krevní tlak se sníží a díky tomu se sníží i hladina stresového hormonu. Jakmile se nadechnete, narovnejte se a snažte se vytáhnout vysoko, abyste kyslíku ulehčili cirkulaci. Toto cvičení opakujte kdykoli během dne, když budete pociťovat vztek nebo napětí.

Cvičení a pohybové aktivity

Místo ____________ (sledování televize, sledování sociálních sítí a surfování po internetu) budu ____________ (vložte svou oblíbenou pohybovou aktivitu nebo cvičení) po dobu _______ minut několikrát týdně.

Cvičební program nebo jakákoli pohybová aktivita, jako je procházka svižnou chůzí nebo jóga třikrát týdně, je ideální cestou, jak začít a neztratit motivaci. Nahraďte proto ve svém životě něco, co vám bere energii, za něco, co vám ji dodá a nakopne vás to k lepší náladě a zdravějšímu tělu. Vždy se snažte volit aktivitu, která vás baví a na kterou se vždy těšíte.

Pokud máte rodinu nebo malé děti a je pro vás čas s rodinou na prvním místě, tak je jednoduše zapojte. Vyjděte si na turistiku, zahrajte si společně fotbal nebo se vydejte na hory lyžovat. Zapojení ostatních do veškerých aktivit vám zpříjemní cestu za vaším cílem a bude to pro vás navíc zábavnější. V případě, že děti nemáte a cvičení vás samotné nebaví, navštivte skupinové lekce tance nebo skupinový kruhový trénink či jinou aktivitu, kde se budete navzájem podporovat a hnát vpřed.