Přátelské bakterie podpoříte, když jim budete pravidelně servírovat právě tyto potraviny:

1. Vláknina

Není novinkou, že výživa s vysokým podílem bohatých zdrojů vlákniny, jako je čerstvá či tepelně zpracovaná zelenina a ovoce, poskytuje živiny užitečným střevním bakteriím. Navíc udržuje hladinu krevního cukru stabilní. Bohatým zdrojem vlákniny jsou také celozrnné obiloviny (žito, pšenice špalda, oves, pšenice, kamut) a pseudoobiloviny (pohanka, jáhly, amarant, čirok, quinoa). Pečte z nich chleba, přidávejte je do polévek nebo jako přílohu k hlavním jídlům. Naopak omezte veškeré bílé pečivo, knedlíky, sušenky a veškeré výrobky z bílé mouky.

2. Kvalitní tuky

Potrava s nadbytkem sacharidů a cukru a nedostatkem vlákniny podporuje růst nežádoucích bakterií a zvyšuje riziko zvýšené propustnosti střeva, narušení imunitního systému a propuknutí zánětu. Tuků se rozhodně nebojte, jen zařaďte kvalitní za studena lisované tuky a oleje. Ty vzácné a tepelně nestabilní, jako je lněný, dýňový, z vlašských ořechů, přidávejte do salátů nebo jimi dochucujte na závěr polévky, saláty a jídla. Kokosový, sezamový a slunečnicový používejte na smažení a tepelnou úpravu pokrmů. Kvalitními tuky nahraďte levné průmyslově zpracované rafinované tuky, které koupíte běžně za nízkou cenu v supermarketech.

3. Kimči a kysané zelí

Zkrátka fermentovaná zelenina, pozor, nikoliv sterilovaná, ale zelenina, která prošla mléčným kvašením – neboli fermentací. Z takové zeleniny získáte nejen prospěšné bakterie, ale i železo, beta-karoten a vitaminy A, C, B1 a B2. Nevýhodou kimči může být, že je pro někoho příliš pálivé. Pak sáhněte raději po kysaném zelí nebo domácím pickles. Bohatě stačí přidat lžíci fermentované zeleniny ke každému hlavnímu jídlu.

4. Vývar

Zeleninovými a masovými vývary naše babičky léčily – tyto elixíry zdraví obsahují v koncentrované míře živiny, které tělo dobře vstřebá a vyživí. Zatímco masové připravíte z drůbežích skeletů nebo hovězích kostí, léčivé jsou i zeleninové vývary. Jejich příprava je opravdu snadná. Použijte odkrojky ze zeleniny (špičky a konce mrkve, kořínky pórku), omyté slupky a košťály zeleniny. Do vývaru užijete jakékoliv části zeleniny, které se na vaření nehodí, protože už nejsou ve formě. Stačí je skladovat v lednici v uzavíratelném boxu a ve vhodný moment nasypat do hrnce. Vyvarujte se zelenině nahnilé či plesnivějící.