1. Nemusíte vařit večeři. Když si trasu protáhnete o několik dalších kilometrů, třeba si rodina po sobě uklidí i ze stolu.

2. Je to výborné fitness, má to pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, posilujete se svalstvo. Sice vás časem začne bolet za krkem, ale kolena přestanou.

3. Budujete vytrvalost. Když kolo odložíte, zjistíte, že jste schopná běhat dlouhé štreky, přestanou vám vadit kopce při turistice, na běžkách a skialpových lyžích.

4. Získáte čas sama na sebe a vyčistíte si hlavu. Dostaví se nejlepší pracovní nápady, promyslíte si víkendovou oslavu...

5. MUSÍTE HODNĚ jíst. Na vyjíždce se odměňuji kávou a dortem, anebo oblíbeným iontovým nápojem ve formě piva. Kdo nejí, nezrychluje a jezdí pomalu!

6. Kolo je výborný dopravní prostředek. Za letošní sezonu jsem navštívila mnoho krásných kostelů, zámků, cukráren, restaurací, pivovarů. Viděla jsem desítky kapliček, křížků u cesty a hlavně dechberoucích západů slunce. Na těch jsem si vypěstovala závislost.

7. Získáte čas na podcasty i novou hudbu.... (pozor na bezpečnost, ani pro rohlíky nevyjedu bez radaru Garmin Varia, který signalizuje auta za mnou. Všem ho doporučuji.)

8. Na závodech jste ve výhodě. Muži mezi sebou soutěží, ale ženě nabídnou "pomocnou ruku" (tedy vlastně v cyklistice tak zvaný hák - že si vás schovají za sebe a popovezou). Pro tyto účely doporučuji zapletený cop koukající z helmy a jméno na dres.

9. Je to ideální týmový sport. Jezdit se dá s kamarádkou, s partnerem, s dětmi, v balíku s dalšími cyklonadšenci. A také se snadno seznámíte, většinou s tím, kdo má stejné tempo. O témata není nouze: probírají se značky kol, oblečení, umístění na závodech, najeté kilometry.

10. Vždy víte, co si přát k Vánocům, narozeninám, k svátku, vždy víte, čím podarovat podobně postižené členy rodiny a kamarády. A moje rada na závěr: nebojte se roztočit nohy a vyrazit ven. Ale pozor: je to návykové.