Takto připravené jídlo je sice nenáročné a rychlé, ale pokud vaše dítě každé ráno snídá polštářky plněné krémem, nemusí být tato forma snídaně zrovna zdravá. Přestože si na obale přečtete, že se jedná o cereálie, může vaše dítě snídat ultra zpracovanou potravinu plnou cukru a nezdravých tuků.

Zdroj: Youtube

Poslechněte si podcast se zakladatelkou Nutričního institutu Monikou Bartolomějovou, která vám vysvětlí, jak se v nabídce snídaňových cereálií co nejlépe zorientovat.

Jak poznáte ultra zpracované cereálie

Ultra zpracované potraviny, například právě diskutované snídaňové cereálie, se na první pohled poznají podle toho, že vzhledem ani vůní nijak nepřipomínají původní surovinu, ze které byly vyrobeny – například pšenici, kukuřici nebo pohanku. „Tyto potraviny prošly poměrně složitým technologickým procesem a od původního zrna, ze kterého vznikly, jsou velmi vzdálené. Často je poznáme podle toho, že jsou extrudované, barevné, ve tvaru různých kroužků nebo polštářků a chuťově velmi lákavé, takže vás a děti nutí je opakovaně kupovat,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.

Typické ultra zpracované cereálie mohou představovat například tolik oblíbené kukuřičné lupínky, které jsou vyráběny vysokotlakou extruzí. Jedná se o výrobní technologii, při níž se kukuřičná krupice smíchaná s cukrem a někdy i s pšeničnou moukou zpracovává pod vysokým tlakem a teplotou. Vzniká tak rafinovaná potravina s vysokým glykemickým indexem, která je sice bohatá na sacharidy, zato však chudá na minerální látky, bílkoviny a tolik potřebnou vlákninu.

Polštářky jen výjimečně

Dalším nevhodným typem snídaňových cereálií jsou extrudované polštářky plněné různými náplněmi a krémy. Podobně jako kukuřičné lupínky nemají ani polštářky nic společného s původní surovinou, například pšenicí. „Kromě toho, že se jedná o ultra zpracovanou potravinu, obsahují zpravidla přidaný cukr nebo glukózovo-fruktózový sirup. Do náplní se často přidává i tuk ve formě oleje. Pak záleží na tom, zda se jedná o ztužený tuk či nikoliv,“ upozorňuje Monika Bartolomějová. Podle ní se v podstatě jedná o sladkost, kterou bychom dětem neměli dávat vůbec, nebo jen zcela výjimečně.

Číst složení je základ

Zdravější variantou snídaňových cereálií mohou být oblíbené granoly nebo směsi z celých obilovin. Oproti lupínkům totiž obsahují vlákninu, minerální látky a menší množství bílkovin. I zde je ale třeba číst velmi pozorně složení. Podle Moniky Bartolomějové by se zdravá granola měla skládat pouze z obilných vloček, zdravého tuku, například ve formě ořechů, a ovoce, ať už nesířeného sušeného nebo lyofilizovaného. „Snídaňové cereálie typu granola musí něco spojovat, zpravidla to bývá cukr a tuk. Osobně dávám přednost pojivu ve formě medu nebo čekankového sirupu,“ dodává nutriční poradkyně.

Kolik cukru je dost?

Problém je, že málo slazené směsi se menším dětem zdají příliš suché a chuťově neatraktivní. „Řídím se hranicí 20 g jednoduchých cukrů na 100 g výrobku. Postupně, až si vaše děti zvyknou na méně sladkou chuť, můžete tuto hranici snížit až na 15 g jednoduchých cukrů na stejné množství,“ radí M. Bartolomějová.

Snídaňové cereálie je dobré přidávat do mléka nebo jogurtů, abyste dětem zajistili porci bílkovin. Pokud si zvolíte ty správné, zdravé cereálie, můžete mít pro vaše děti kvalitní snídani nebo i odpolední svačinku. „Snídaňové cereálie bych určitě nezatracovala, jen je potřeba jejich výběru věnovat potřebnou pozornost. Za mě je to vždy lepší varianta než například plněné sušenky nebo podobné nesmysly,“ usmívá se expertka.

Z podcastu se dále dozvíte:

  • Co jsou to ultra zpracované potraviny.
  • Co způsobuje nadměrná konzumace glukózo-fruktózového sirupu.
  • Co si myslí Monika o Granku.
  • A jak vybrat tu správnou cereální tyčinku a kterým se raději vyhnout.

Zdroje:
Autorský podcast časopisu Kondice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34071159/