Zde je několik tipů a doporučení z podcastu s nutriční poradkyní Monikou Bartolomějovou, se kterou jsme různé typy cereálních tyčinek a to, zda jsou pro naše děti vhodné či nikoliv, podrobně rozebrali.

Co jsou cereální tyčinky?

„Cereální tyčinky mohou zahrnovat širokou škálu produktů, od jednoduchých ovesných vloček slepených dohromady až po komplexní tyčinky obsahující ovoce, ořechy a obiloviny. Každý typ tyčinky je vhodný pro jiné příležitosti a vybíráme je podle různých kritérií,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.

Zdroj: Youtube

Typy cereálních tyčinek a na co si dát pozor

Tyčinky z obilovin a glukózo-fruktózového sirupu 

Tyto tyčinky často obsahují extrudované (nafouklé) obiloviny slepené glukózo-fruktózovým sirupem. Někdy mohou být polité kakaovou polevou. Bývají chuťově atraktivní, ale zpravidla obsahují ztužené tuky a velké množství cukru, takže patří spíše do kategorie cukrovinek, i když se tváří jako zdravé. Typickým představitelem těchto tyčinek mohou být tyčinky Corny. Doporučuje se jim vyhýbat.

Tyčinky s viditelnými kousky obilovin 

Tyto tyčinky obecně představují zdravější volbu, zejména pokud obsahují vlákninu a nejsou polité čokoládovou nebo kakaovou polevou. Většinou v nich na první pohled vidíte celé kusy obilovin, ořechů a ovoce. „Tyto tyčinky osobně považuji za nejvhodnější. Vždy se dívám na množství cukru. Stejně jako u cereálií je pro mě magickou hranicí množství 20 g jednoduchých cukrů na 100 g výrobku. Některé výrobky se mohou zdát zdravé, protože neobsahují přidaný cukr, veškerý cukr pochází z čistého ovoce. Za mě je ale například 30 g cukru na 100 g výrobku hodně,“ vysvětluje nutriční poradkyně Monika Bartolomějová.

Raw tyčinky

 Tak zvané raw tyčinky zaznamenaly před několika lety velký boom. Jejich základ tvoří často datle nebo datlová pasta, která je extrémně sladká. Kromě zbytečných kalorií pak obsahují velké množství jednoduchého cukru, který způsobuje nárůst glykemie. Je pak na zvážení, zda tyto typy tyčinek dětem dávat. „Tento druh tyčinek bych doporučila spíš běžcům na dlouhé tratě než jako svačinu dětem. Kvůli vysokému obsahu cukru je považuji spíš za sladkost. Můžete si je vzít s sebou na výlet, když očekáváte větší energetický výdej a nechcete, aby se vám svačina v teplém počasí zkazila. I tak bych spíš volila raw tyčinky s větším obsahem ořechů, které vzestup cukru do krve zpomalí,“ dodává Monika Bartolomějová.

Doporučení pro výběr těch správných tyčinek

  • Čtěte si složení: Vybírejte tyčinky, které obsahují celé obiloviny, ořechy a ovoce bez přidaných nezdravých tuků a velkého množství cukru.
  • Vhodné pro věk dítěte: Zvažte věk dítěte a jeho schopnost tyčinky dobře rozkousat a strávit.
  • Přirozeně sladké: Preferujte tyčinky s přirozenou sladkostí, například z medu nebo sušeného ovoce, místo těch s přidaným cukrem nebo sirupem. Pozor na raw tyčinky, které mohou obsahovat příliš mnoho jednoduchých cukrů.
  • Doplňte jogurtem nebo kefírovým mlékem: Jestliže dáváte sladší tyčinku dětem jako školní svačinku, doplňte ji bílým jogurtem nebo kefírovým mlékem. K sacharidům tak přidáte potřebné bílkoviny.

Z podcastu se dále dozvíte:

  • Co jsou to ultra zpracované potraviny.
  • Co způsobuje nadměrná konzumace glukózo-fruktózového sirupu.
  • Co si myslí Monika o Granku.
  • A jak vybrat tu správnou cereální tyčinku a kterým se raději vyhnout.

Zdroje:
autorský podcast časopisu Kondice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35184668/