Terapeut Dan Matthews, odborník na psychosociální rehabilitaci, věří, že každý člověk může změnit směr svého života, ale na webu Lifehack upozorňuje, že to dá docela práci. Následující rady platí obecně, bez ohledu na to, jakou budoucnost si pro sebe představujete.

1. Chce to plán

Je dobré uvědomit si, proč vlastně chcete změnit svůj život. Potřebujete se osvobodit od toxických vztahů, chcete změnit práci a směr kariéry, vydělávat více peněz nebo se naopak vymanit z kolotoče každodenního chození do práce a cestovat? Nebo chcete trávit víc času s rodinou?

Nevadí, že zatím nemáte úplně jasno, taková změna potřebuje čas – pořiďte si zápisník, dělejte si do něj poznámky, poznamenávejte si zajímavé weby, schovávejte si výstřižky článků, které jsou pro vás inspirující. Nebo si vytvořte nástěnku s odpovídajícím obsahem.

Mluvte o svých představách s rodinou i přáteli, i když se zpočátku budete trochu ostýchat.

2. Pořád se učte něco nového

Možná se vám docela daří v kariéře, ale ani to není důvod, proč už se nesnažit posunout dál. Nebo se začněte rozvíjet v něčem úplně jiném a časem třeba práci změňte způsobem, o kterém jste dosud jen snili. Poslední rok přibylo i online kurzů, které jsou časově zvládnutelnější.

3. Nebojte se riskovat

Spoustu věcí neuděláme, protože se bojíme. Neřekneme si o vyšší plat, aby se šéf nenaštval. Nejdeme na pohovor jinam, protože vlastně máme strach změnit práci. Nerozejdeme se s někým, s kým nejsme úplně šťastní, protože co když už nikoho jiného nepotkáme. Ale rozumné riskování je nezbytnou součástí života, pokud se chceme někam posouvat. Většinou nám nehrozí víc než mírně pohmožděné ego.

4. Pečujte o své reálné sociální sítě

Máme na mysli skutečné lidi, s nimiž se můžete vídat nebo si alespoň telefonovat, každopádně takové, s nimiž se znáte osobně, s nimiž máte společné zážitky a s nimiž sdílíte podobné hodnoty. Takové sociální sítě se mohou stát skutečnou oporou v momentě, kdy jste v průšvihu nebo kdy třeba chcete svůj život nasměrovat trochu jinam. Zároveň v nich můžete najít spoustu inspirace.

5. Nic se nemá přehánět

I když vás něco chytne, nepřehánějte to. Přehánět se to nemá s jídlem nebo třeba se sociálními sítěmi, ale ani s prací či se sportem. Naopak myslete na dostatek odpočinku a relaxu, cíleně ho zařazujte do svého programu. Takže pokud třeba jeden víkendový den věnujete chození po horách nebo cvičení, druhý si dejte wellness.

6. Zapojte se

Je známo, že nám dělá dobře, když můžeme být něčím prospěšní – a to vy nepochybně být můžete, i když třeba zrovna máte málo času nebo peněz. Je naštěstí spousta možností, jak se zapojit. Můžete posílat peníze prověřené neziskovce, můžete podporovat konkrétní dítě, můžete se zapojit do místního spolku a chodit s ním čistit lesy.

7. Vystupte ze své komfortní zóny

Pokud chcete v životě přestat stagnovat a opustit zajeté koleje, budete muset opustit i svou komfortní zónu – například se začít seznamovat s novými lidmi, učit se něco nového, co vás zase tak neláká, změnit pracovní dobu, začít více trénovat.

8. Trénujte svou každodenní všímavost

Pokud chcete obrátit celý svůj svět vzhůru nohama, zaměřte se na svou vlastní vnímavost a všímavost, soustřeďte se na detaily. Pomoci vám může meditace, jóga, psaní deníků nebo práce s dechem – nevyžadují od vás nic, kromě toho, že se budete každý den několikrát snažit prožívat přítomný okamžik a plně se na něj soustředit.