Tak jako dobré jídlo vyživuje tělo, pravidelná meditace vyživuje naši mysl. Medicínské studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně meditují, jsou tělesně i duševně zdravější než jiné osoby srovnatelného věku, povolání, životního stylu a s podobnou výživou. V meditaci dochází k synchronizaci pravé a levé mozkové hemisféry – tedy intuitivně-emocionálního a racionálního myšlení. Pomáhá s léčbou bolestí hlavy ze stresu, s poruchami spánku, s vysokým tlakem, při depresích a stavech úzkosti. Ale i při optimalizaci váhy a hubnutí.

Jak začít?

Meditaci provádějte každý den přibližně ve stejnou dobu. Nejvhodnější čas je brzy ráno, protože tělo je odpočinuté a venkovní svět se teprve probouzí a je v klidu. Najděte si klidné místo mimo průvan a usaďte se.

Meditace nikdy neprobíhá vleže. Vždy pouze vsedě. Sedět můžete v lotosovém květu –podložte si hýždě bločkem nebo složenou dekou, aby kyčle byly výš než kolena a páteř se mohla napřímit. Pokud vám tento sed není pohodlný, sedněte si klidně na židli – i na ní by kyčle měly být nepatrně výš než kolena, aby se napřímila páteř.

Dvakrát až třikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, uvědomte si tělo, kde se dotýkáte podložky/židle. Řekněte si „jsem tady a teď“ a nechte na sebe hrnout myšlenky, pozorujte je, prožívejte, nesnažte se je brzdit ani ovlivňovat. Podstatné je neusnout!

Podrobný návod, jak začít, najdete zde.

Co je cílem meditace?

Klasická meditace vsedě v lotosovém květu nebo na židli má původ v buddhistických klášterech, kde ji dlouhé hodiny praktikovali kněží. Jejím cílem je vyčistit mysl od jakékoli myšlenky. Na to, aby vaše mysl byla jako modré nebe bez obláčku, byste potřebovali celý život sedět v klášteře a mít o sebe postaráno. Západní společnost proto adaptovala tuto meditaci ve svém vlastním pojetí.

„Vykašlete se na čisté modré nebe bez obláčku, dejte tomu, co přijde na mysl, plnou pozornost, uvědomte si emoci a nechte ji odejít,“ radí lektorka jógy Zuzka Klingrová. Po deseti minutách takového sezení vás pravděpodobně začne bolet tělo, protože na to není zvyklé. Zatímco klasická meditace radí sedět bez hnutí, alternativní radí udělat maličký pohyb a zjistit, jestli se bolest nerozplyne. Takto meditovat doporučuje lektorka jógy jednou, ideálně dvakrát denně po dobu 10–20 minut.

Meditovat můžete klidně i večer po náročném dni a připravit se tak na klidnější spánek. Vyzkoušejte meditaci vedenou fyzioterapeutem Davidem Henebergem. Klikněte sem.


Před lekcí jógy můžete pomocí krátké meditace harmonizovat mysl a srdce. Nebudete se tolik zaměřovat na výkon v pozicích a ásany lépe procítíte.



Pro pokročilejší jogíny doporučujeme tantrickou meditaci. Najdete ji tady.

Co když mi to nejde?

„Sedět jako divák v kině bez toho, aniž byste myšlenky ovlivňovali, je pro spoustu lidí těžké,“ říká Zuzana Klingrová. Jste-li neposední a je-li pro vás obtížné zklidnit se, jsou pro vás vhodnější formy meditace v pohybu, jako taj-či, čchi-kung, meditace v chůzi či při tanci. „Meditace v chůzi učí vnímat tělo v přítomném okamžiku, vnímat povrch, po kterém jdete, i svět okolo sebe. Je vhodná pro lidi, kteří mají pocit, že meditace je ztráta času,“ říká Zuzana. I obyčejné cvičení jógy prováděné v pomalejším tempu, kde je prostor pro uvědomování si transcendentálních energií, je tak meditace.

Máte-li pocit, že ve svém programu nedokážete najít čas na meditaci, myslete na tibetské rčení: „Jestliže máte čas dýchat, máte čas meditovat.“