Tvůrce metody Moshé Feldenkrais (1904–1984) byl fyzik, vědec a vyhledávaný učitel juda. Chápal gravitaci a fyzikální zákony. Metoda vznikla syntézou Feldenkraisových rozsáhlých znalostí fyziky, biomechaniky, fyziologie, neurověd, biologie, anatomie, psychologie, zkušeností z bojových umění a experimentálního zkoumání pohybových procesů. Dnes má početnou základnu následovníků u nás i v zahraničí.

Válení na zemi. To sotva!

Začíná se malými pohyby na zemi v pomalém tempu a malém rozsahu, to abyste měli dostatek času pohyby zkoumat a nepřekročili práh, kdy už nevnímáte detaily. „Teprve ve chvíli, kdy pohyb tělo pochopí, může se měnit i jeho dynamika. Je to jako s čímkoliv novým, co se učíte – teprve když to prozkoumáte a pochopíte, můžete to začít používat,“ říká certifikovaná lektorka Feldenkreisovy metody Eliška Nejdlová. Ve svých lekcích nikdy nepředcvičuje, ale vede účastníky pouze slovem. Většinu času se totiž cvičí se zavřenýma očima, abyste se dostali hlouběji do nitra.

Stáváte se tak zvídavým průzkumníkem svých běžných pohybových stereotypů, znovu se tak trochu ocitáte v roli novorozeněte, které má nekonečné množství času a pozornosti na to prozkoumat co dělá ruka, noha, hlava, krk a celá páteř... v jeden okamžik, v různých pohybech. Právě pomalé tempo pomáhá aktivovat schopnost lidského mozku se celý život přetvářet a přeučovat špatné pohybové návyky – tzv. neuroplasticitu. Díky ní můžete v jakémkoli věku využívat proces učení ke zlepšování kvality pohybu, odstranění chronických bolestí, ale i k rozvíjení svého celkového potenciálu.

Každá lekce má přesah zároveň do běžného života. Není to tak, že byste si odcvičili, nechali lekci na podlaze a jeli dál svůj život v zaběhlých kolejích. Už po několika lekcích se naučíte lépe koordinovat pohyby, poznáte přímé souvislosti mezi svým chováním, cítěním, vnímáním a myšlením a zároveň rozšíříte svou schopnost abstraktního myšlení, představivosti a tvůrčí fantazie.

Bez hodnocení

Lekce probíhají v leže – na břiše, na boku, na zádech. Mohou být v sedě, na čtyřech a nakonec i ve stoji. „Čím níže jste v gravitaci, tím je pohyb snazší, protože musíte méně pracovat v rámci svalového napětí, je prostor pro více odpočinku. Na kurzu proto procházíme úrovně postupně, aby byl člověk připravený na těžší varianty,“ říká lektorka Eliška.

Cílem cvičení je dozvědět se o sobě něco nového a rozbít pohybové stereotypy. „Když vedu lekci snažím se lidem ukázat nástroj, který mají v sobě, aby si sami našli cestu pohybu a učili se sami,“ říká Eliška. V tom se Feldenkreis liší od jiných metod. Záleží na aktuální úrovni člověka, ve které se nachází. V lekcích je zakomponovaná struktura, každá lekce má nějakou funkci, ale cíl, kam vás má dovést, si každý si může objevit sám. „V rámci metody neříkáme špatný nebo dobrý pohyb, ale hledá se efektivní způsob, který danému člověku vyhovuje,“ vysvětluje lektorka. V průběhu cvičení vás tedy nebude nikdo hodnotit a odložit vnitřního kritika byste měli i vy sami.

Sám sobě ‚lékařem‘

Motivace pro to cvičit podle Feldenkreise je různá. „Často je sem přivede jejich zdravotní stav, kdy dlouho hledají lék na bolest, a teprve když jim nic nepomáhá, přijdou na lekci,“ říká lektorka Eliška s tím, že pak bývají často mile překvapení silnými účinky jemného cvičení. A také tím, že konečně našli nástroj, kterým dokážou sami sebe léčit. „Tělo je velmi chytré a dokáže si pomoci samo, když mu dáme pozornost a čas. Když zastavíme, zpomalíme, máme šanci vnímat tělo jinak, nastartuje se samoléčebný proces,“ uzavírá lektorka Eliška.

Skupinové lekce Feldenkreisovy metody se dnes pořádají v různých městech. Feldenkreisova metoda má také individuální formu – ta se jmenuje Funkční integrace. Terapeut klienta provádí skrze kontakt s ním – jde o dotekový dialog. Individuální lekce jdou více do hloubky, je v nich větší prostor zaměřit se na individuální téma člověka. Často si ji dopřávají lidé jako doplněk skupinových cvičení.