„Současná doba, kdy trávíme více času doma, na home officech, je výzvou pro nás pro všechny, abychom něco udělali s naší domácností jinak. Abychom se doma cítili co nejlépe a plně využili potenciál věcí, které vlastníme, a prostoru, který obýváme. Aby věci sloužily nám, a ne abychom my sloužili věcem, aby nás věci stahovaly a vyčerpávaly,“ míní certifikovaná lektorka úklidu podle KonMari Michaela Mrázková.

Každá věc, kterou vlastníme, je energií, která se propisuje do našeho prostoru. „Když máme hodně věcí, tak je to energie minulosti, jsou tam háčky do minulosti. A když mají lidi takové ty strachy o budoucnost, schovávají věci s tím, že se to bude hodit do budoucna, tak to jsou zase ty háčky do budoucnosti. A tohle všechno lidi přehlcuje a oni se pak nemohou svobodně realizovat,“ míní Michaela. Ke konzultaci za ní chodí nejčastěji lidé, kteří na sobě už nějaký čas pracují, a přesto cítí ve svém životě chaos a přehlcení. Právě vědomý úklid domova jim může otevřít nový obzor.

Zbavit se všeho bez rozmyslu? Ani náhodou

Vědomý úklid není pouze o uklízení a organizaci. Hned na začátku se pracuje s vizí ideálního života, ideálního šatníku, ideálního domova. Je dobré si položit otázky: Jak by vypadal můj ideální život? Jak by vypadal můj ideální šatník? Jak by vypadal můj ideální domov? Jaké jsou koníčky, které chci dělat? Odpovědi si napište na papír a schovejte. Až budete třídit, budou se vám hodit.

Pokud máte úklid podle KonMari spojený s radikálním tříděním a vyhazováním a říkáte si, že minimalismus není nic pro vás nebo že svoji sbírku vláčků nebo kabelek přece nepošlete pryč jen proto, abyste zredukovali počet věcí, nemusíte se ničeho obávat. Filozofie KonMari vůbec není o počtu věcí. „Není vydefinované, kolik kusů čeho byste měli mít. To je častý mýtus. Ve skutečnosti nejde o počet, ale o to, aby každý měl právě tolik věcí, kolik mu dělá radost. Klíčové je přitom, zda věci používáte,“ říká Michaela. Nadbytek věcí, které nepoužíváme, ale zabírají náš životní prostor, totiž působí jako energetický balvan nebo špunt. Brání nám naplno žít sebe a svůj potenciál.

Nechat si jen to, co používám

Ve skutečnosti používáme jen asi 20 % věcí, které vlastníme. Zbytek je stagnující energie. „Já bych to přirovnala třeba k řece, když je v ní moc balvanů na jednom místě, proud se přehradí a voda volně neteče. Z toho pak plynou různé problémy. Řeka se vylije, někde je pak přebytek, jinde zase nedostatek, což se může projevit třeba nadváhou, nedostatkem energie nebo hojnosti, ať už finanční, nebo životních příležitostí,“ varuje Michaela. Čím více balvanů, tedy nepoužívaných věcí ve svém domově máte, tím více energie ve vašem životě stagnuje.

KonMari metoda jde v průběhu třídění opravdu do hloubky. Třídí a uklízí se podle kategorií. „Začínáme oblečením, pak se třídí knihy, papíry, komono, což je japonský název pro všechny drobnosti a drobné předměty v domácnosti, koupelnové a kuchyňské věci, elektronická zařízení a na závěr jsou sentimentální předměty jako fotky, pohlednice a jiné předměty,“ vysvětluje Michaela. Celý proces třídění je vymyšlený tak, že postupujete od nejjednoduššího po složitější.

Pro celkový výsledný efekt, který způsobí žádanou změnu ve vašem životě, ať už je jakákoli, je zcela zásadní žádnou z kategorií neopomenout. „Lidé dělají často tu chybu, že začnou šatníkem, kde také skončí. To je ale velká škoda. Aby bylo třídění právě tím zázračným úklidem, který nám skutečně změní život, jak se jmenuje kniha Marie Kondo, je zásadní, abyste kategorie dokončili všechny. Pak je ten pořádek jednou provždy,“ zdůrazňuje Michaela. Hlavní benefity snížení počtu věcí vidí v tom, že méně věcí s sebou přináší automaticky méně nepořádku. Navíc dobrý úložný systém zajistí, že ve svých věcech budete mít přehled a nebudete je už nikdy hledat.

KonMari a domácnost s dětmi

I v případě, že máte malé děti, pořádku vzdorujícího partnera nebo odrostlé děti bordeláře, metody se nemusíte obávat a jděte do toho sami za sebe. Postupujte však s respektem k hranicím ostatních členů domácnosti. „Z hlediska partnerství, když jeden z partnerů je velmi pořádný a cítí, že ten druhý by si v tom potřeboval udělat lepší pořádek, tak doporučuji vytrvat ve svém úsilí a pozitivně tak inspirovat. Nelze nikoho k ničemu přinutit. Lze jen jít příkladem. A s úklidem to je úplně stejné jako s osobním rozvojem. Kdybychom před toho druhého navršili sto zajímavých knih, které nás zajímají, tak pokud to ten člověk necítí, tak on si je nepřečte, nebo si je možná přečte, ale vůbec jim neporozumí.“

I pro maminky s malými dětmi nabízí KonMari metoda skvělý nástroj, jak věčně neuklizenou domácnost zlepšit. „V mém životě s malými dětmi bylo klíčové nastavit dobrý úložný systém věcí, neskutečně se s tím zlepšily odchody z domu, věčné hledání věcí. Je to skvělé pro děti, aby ony samy měly dobrý vzor a naučily se dávat věci na své místo,“ uzavírá Michaela.

Pokud vás téma zaujalo, celý rozhovor s Michaelou Mrázkovou najdete na našem videoportálu v sekci Podcasty zde.

Pravidla úklidu podle KonMari:

1. Odhodláme se k úklidu. Čím větší odhodlání, tím větší šance na úspěch. Odhodlání podpoří, pokud se zavážete. Řekněte o tom, na co se chystáte, svým nejbližším. Můžete je rovnou požádat o podporu. Najděte v diáři čas pro třídění. Ideální frekvence je jednou týdně.

2. Pracujeme s vizí našeho ideálního života. Sepište si v bodech, co je váš cíl, a papír si schovejte, až budete třídit, ať nesejdete z cesty.

3. Nejprve dokončíme třídění a teprve potom se zabýváme úložnými prostory. Než si koupíte krásné nové dózy, regály a úložné boxy, vyčkejte, teď ještě není ten správný moment. Teď se zbavujete toho, co nepotřebujete. S řešením úložného prostoru počkejte, až dokončíte třídění.

4. Třídíme podle kategorie, ne místnosti. Tento detail je klíčem k úspěchu oproti jiným metodám úklidu. Věci z jedné kategorie sneste na jedno místo. Jakmile budete hotovi, přistupte k další kategorii.

5. Třídíme v přesném pořadí kategorií. Seznam všech kategorií včetně všech předmětů, který funguje jako mapa, najdete na www.víceradosti.cz. V seznamu najdete i odškrtávací políčka.

6. Ptáme se sami sebe, co nám dělá radost. S každou věcí, kterou vezmete do ruky, si položte tuto otázku: Dělá mi to radost? Dejte na první intuitivní dojem. Pokud ne, pošlete věc bez milosti dál.