Základní doporučení je jen jedno: nesnažte se zvládnout všechno, soustřeďte se jen na to, co je skutečně důležité. Docela dobrým tipem, jak proplout podzimem, aniž by nás to zbytečně sejmulo, je inspirace přírodou, která se v průběhu roku cyklicky mění a rozhodně není pořád stejná. Proč bychom my měli být? Příroda nám zároveň ukazuje krásu, harmonii, odolnost, naději.

K podzimu patří barevné stromy shazující listí a život venku jakoby se zpomalil. Berte to jako výzvu, abyste udělali totéž. Zbavte se něčeho, co už vám k ničemu není, zpomalte po rušném létě a více péče věnujte sami sobě.

Jasně, mnoho z nás jede stále na jakéhosi autopilota a soustředění se na péči o sebe je to poslední, co zvládáme. Ale zkuste to, zastavte se a zamyslete se nad tím, co by vám fakt prospělo. Je potřeba naladit se na svůj skutečný stav a podle toho dost možní snadno zjistíte, co zrovna v tento moment potřebujete.

Cítit se unaveně? Dejte si vanu a zcela uvolněte své tělo. Nemůžete se soustředit? Zkuste navečer čtvrt hodiny meditovat. Chybí vám společnost? Zavolejte někomu a domluvte si společnou večeři. Schází vám inspirace? Začtěte se do knihy, kterou vám doporučila přítelkyně, nebo se podívejte na film, který jste nikdy předtím neviděli.

Samozřejmě, jsou to jen drobnosti, ale nějak se začít musí. Každý z nás zároveň potřebuje něco trochu jiného. Ale následující tipy nejspíše ocení většina lidí.

1. Naplánujte si čas sami pro sebe

I když jste tím nejextrovertnějším člověkem na světě, i vám čas od času prospěje čas o samotě. Nejenže to napomůže nutnému uzemněné po letním neklidu, ale zároveň vám to pomůže ujasnit si, co očekáváte od podzimu a jak toho dosáhnout.

2. Vyčistěte svůj prostor, abyste uvolnili místo pro čerstvou energii

Ať už jde o změnu uspořádání vašeho domova nebo reorganizaci zásuvky na ponožky, udělejte to. Pořádek ve vašem okolí pomáhá uklidnit i vaše myšlenky, bude se vám lépe přemýšlet i si v takovém prostoru lépe odpočinete. Neděste se, pokud toho potřebujete uklidit více, rozdělte si na to etapy.

3. Udělejte z odpočinku svou prioritu

Jak se dny zkracují a venku se ochlazuje, je přirozené, že se cítíte unavenější. Soustřeďte se na to, abyste se v noci skutečně dobře vyspali, vyzkoušejte kvůli tomu nové rituály před spaním. Zapomeňte na dramata z Netflixu, ale před spaním se trochu protáhněte, čtěte si nebo chvilku věnujte spaní deníku.

4. Obraťte se sami k sobě

Podzim přirozeně posiluje naši tendenci soustředit se sami na sebe a může nám to přinést neuvěřitelné vhledy, intuici a inspiraci, která nám už dlouho scházela. Nalaďte se na tuto vnitřní magii prostřednictvím psaní deníku, meditace či si vytvořte mood boardu, nástěnku, která zachycuje vaši náladu, pocity nebo třeba plány do budoucna.

5. Nevydáváte někde zbytečně moc energie?

Něco vynechat nemůže, například péči o malé děti, ale nejspíše ve svém životě najdete oblasti, kde můžete část úkolů delegovat na někoho jiného a ušetřit tak nějakou energii. Protože večeři mohou stejně dobře uvařit vaše velké děti. Nebo něco prostě přestaňte vykonávat úplně, protože se svět nezboří - scházíte se třeba pravidelně s kamarádkou na kafe, ačkoli vás její stále dokola stejné stesky jen vyčerpávají? Nemusíte.

Zdroj:

https://www.livewellwithsharonmartin.com/11-autumn-self-care-activities/

https://www.holycurls.com/7-self-care-essentials-for-autumn/