Dalo by se říci, že naše mysl je evolučně směrována k ohrožujícím a negativním věcem. V dávných časech měla tato orientace zásadní význam pro přežití v prostředí plném ohrožení. „Pozornost se jako suchý zip vztahuje k těm negativním podnětům. Zatímco k těm radostným, pozitivním nebo jenom k tomu, co je v našich životech v pořádku, se spíš chová jako teflon,“ vysvětluje lektoka mindfulness Marcela Roflíková.


Trénujte vděčnost za každý nádech a výdech

Vděčnost je kvalita, která nám může pomoci přerušovat toto evolučně podpořené směrování pozornosti k negativnímu. Díky kultivování vděčnosti si můžeme vybudovat otevřenost k tomu, co je v našem životě pozitivní a je v pořádku.


Profesor Jon Kabat-Zinn, autor programu Mindfulness-based stress reduction (MBSR), ve kterém se učíme využívat mindfulness při snižování stresu, říká: „Pokud dýcháme, je toho v našem životě více v pořádku než v nepořádku.“


Každý z 22 000 nádechů, které denně uděláme, nám umožňuje žít. Zároveň je každý z nich příležitostí k vyjádření vděčnosti. Dech nám nabízí neuvěřitelné množství příležitostí každý den, kdy můžeme rozvíjet vděčnost. A to i v případě, kdy si myslíme, že se nám nic nedaří. Vděčnost za každý nádech a výdech.

Síla vděčnosti

Vděčnost má obrovskou sílu. Umí nás vymanit z pocitů nedostatku něčeho, po čem toužíme a čeho se nám nedostává. „Možná právě hledáte partnera. Trápením se, že ten pravý nebo pravá se už do Vánoc neobjeví, sami sebe moc nepotěšíte. Zkuste obrátit pozornost k tomu, co vám to, že momentálně partnera nemáte, nabízí a umožňuje,“ vybízí Roflíková. Napište si alespoň pět takových možností a příležitostí: 1) Mám spoustu času pro sebe. 2) Můžu vyrazit kam chci a kdy chci. 3) Mám více času na děti. 4) Nemusím dělat kompromisy. 5)...


„V mindfulness kurzech pro děti děláme kolo vděčnosti. Sedíme v kruhu a dětí říkají, za co jsou ve svém životě vděční. Je úžasné pozorovat, jak se teenageři proměňují z drsňáků na jemné lidské bytosti. Například, když jeden řekne: Jsem vděčný, že kluk, co sedí vedle mě je můj nejlepší kámoš. Slyšet, že jsou vděční za svoji mámu anebo tátu, se kterými možná v tomhle období neztrácejí příliš mnoho času ani slov, bych přála všem rodičům,“ popisuje Roflíková.


Napiště dopis vděčnosti

Využijte třetí adventní týden pro napsání dopisu vděčnosti. Můžete si vybrat konkrétní osobu z vašeho okolí, které bude dopis určen. Můžete napsat i dopis sobě samým. Anebo můžete napsat dopis někomu, s kým se osobně neznáte a přesto měl nebo má na váš život vliv.


V dopise zkuste být co nejvíce konkrétní v popisu toho, za co jste této osobě vděční. Můžete se rozhodnout, zda dopis(y) vděčnosti určené druhým lidem pošlete, nebo ne. Dopis pro sebe si vědomě uložte na místo, kde ho později najdete. Do diáře si můžete dát připomínku k datu, kdy si budete chtít dopis přečíst.


A až budete přát hezké svátky svým kamarádům, kolegům a blízkým, zkuste zmínit, za co jste jim vděční. Vyberte něco konkrétního, co pro vás udělali nebo dělají, čím konkrétně jsou ve vašem životě důležití. Možná to bude krásný vánoční dárek nejen pro ně, ale i pro vás.

Poslechněte si audio nahrávku, ve které se Marcela Roflíková zaměří na meditaci na dech a trénink vděčnosti

Zdroj: http://www.mindfulness-institut.cz