Jamile je venku vedro, potřebuje zchladit, má jasno ájurvéda – ovšem v jejím podání nejde o nápoje ledové. Nýbrž takové, které pomáhají ochlazovat celé tělo, aniž by narušovaly agni, což je podle ájurvédy prvek biologického ohně, který má na starosti proces trávení, vstřebávání a přeměny potravy.

Tak které to jsou?

1. Okurka s mátou

Se spoustou vody a bez cukru, dohromady osvěžují nejen tělo, ale i mysl.

2. Rozmarýn s pomerančem

Mají čisticí účinky a jsou vhodné na zdravou pleť, kromě toho se samozřejmě můžete spolehnout na jejich chladivý efekt.

3. Jahoda s bazalkou

Čím dál oblíbenější kombinace, s níž se setkáte třeba i v kavárnách, kde na ájurvédu jaktěživ nikdo nepomyslel. Není divu, jahody s bazalkou mají perfektní chladivý účinek.

4. Grapefruit s meduňkou

Na jejich chladivý účinek se můžete spolehnout, mimo to mají i povzbuzující vliv.

5. Aam ka panna

Specialita z indické kuchyně. Připravuje se ze zeleného manga, obsahuje životně důležité mikroživiny, které doplňují hladinu minerálů v těle a udržují ho v chodu v horkých dnech. Nejprve mango očistěte, a poté je v celku uvařte. Jakmile mango zchladne, odstraňte semínko a rozmixujte nebo rozmačkejte mango do jemného pyré. Do pyré dále přidejte mátové listy, kmínový prášek, sůl, cukr a vše opět důkladně rozmixujte. Nakonec přilijte 300 ml studené vody, servírujte za studena.

6. Okurkové lassi

Okurku omyjeme, oloupeme, podélně rozčtvrtíme a seřízneme semínka. Ty do nápoje nepoužijeme. Zbytek nakrájíme na kousky a hodíme do mixéru. Přidáme sůl a koření, jogurt a vodu. Mixér zapneme na nejvyšší otáčky a lassi rozmixujeme do hladka.

7. Podmáslí

Jeden z nejoblíbenějších letních nápojů, podmáslí, vzniká po oddělení másla od mléka, ájurvéda do něj přidává kari a hořčičná semínka.

Zdroj:
https://food.ndtv.com/food-drinks/7-cooling-and-hydrating-drinks-for-summers-suggested-by-ayurveda-1843990
https://www.everest-ayurveda.cz/blog/udrzujte-si-v-tele-zdravy-ohen-2568
https://inbaze.cz/etnickakuchyne/aam-panna/