1. Studená sprcha

Studená sprcha vás skvěle probudí a má mnoho dalších zdravotních benefitů, které můžete čerpat. Studenými ranními sprchami zlepšujete svůj imunitní systém, zvyšujete tvorbu hormonů, které nabíjejí energií a zlepšují náladu (konkrétně katecholamin a endokanabinoid), zlepšujete regeneraci (po sportovních výkonech) a zaručeně se po ránu probudíte do úplné bdělosti.

2. Zdravá snídaně

Zdravá a chutná snídaně vám zajistí dostatek energie, budete se cítit svěže a energie budete mít na rozdávání, vaše nálada bude také vynikající a budete se cítit spokojení. Pokud jste milovníci sladkých snídaní, udělejte si ovesnou kaši s ovocem a ořechy, pokud naopak slaných, skvělou slanou variantou jsou míchaná vajíčka s celozrnným chlebem.

3. Hudba

Hudba nás také velmi pozitivně ovlivňuje. Zkuste si po ránu pustit svou oblíbenou píseň (doporučuji nějakou svižnou, rychlou a energickou) a určitě nebudete rozmrzelí a ospalí, ale naopak šťastní. Možná si zazpíváte či zatančíte a nálada vám ještě stoupne.

4. Meditace

Ranní meditace má také mnoho benefitů, zejména zdravotních. Zvyšuje emoční inteligenci, snižuje míru stresu, zvyšuje pocit štěstí i výkonnost a efektivitu a díky ní se také váš den ponese v pozitivním duchu. Meditace vám zabere okolo pěti až deseti minut, výsledky však přinese hodinové (téměř celodenní).

Zkuste třeba jednoduchou meditaci se Zuzkou Klingrovou.

5. Cvičení

Není lepšího probuzení než ranním cvičením (posilováním, během apod.). Pokud míváte k dispozici více času, můžete zařadit ranní běh či posilovnu, pokud ovšem máte minimum času, postačí desetiminutové cvičení nebo zařazení pár sérií dřepů, kliků a sklapovaček. Ranním pohybem se nejen probudíte a nabijete energií, ale také pomůžete svému zdraví, kondici a postavě. Díky endorfinům si navíc zlepšíte náladu.

DESETIMINUTOVÉ CVIČENÍ S ALENOU VÍDEŇSKOU NAJDETE ZDE.

6. Káva

Káva (kofein) je skvělým pomocníkem k podpoření ranního probuzení. Ranní rituál s kávou je pro většinu lidí nezbytnou součástí dne a káva pro ně představuje nezbytný ranní nápoj. Kofein má rovněž mnoho zdravotních benefitů, a pokud to s ním nepřeháníme, je pro naše tělo přínosem.

7. Deník

Deník vděčnosti, deník snů, názvů je více, záměr je však stejný – ráno ho používejte k zapsání svých cílů, snů, poděkujte za vše, co máte, a věnujte pár minut snění.

8. Kvalitní spánek

Kvalitní spánek je klíčovým faktorem, který ovlivní naši efektivitu a výkonnost, náladu, zdraví, dietu a vlastně téměř vše. Kvalitní, ničím nepřerušovaný spánek by měl trvat minimálně šest až osm hodin denně. Pokud budete mít kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, ranní probouzení vám nebude dělat větší problémy.