Když se člověk podívá na fotky v lesklých časopisech, vypadá to většinou tak romanticky. Články o vztazích během zimy doprovázejí fotky párů zachumlaných do teplých dek před krbem, párů objímajících se na sněhu, párů společně si užívajících vydatného zimního jídla. Zatímco vy zažíváte nudu, kterou jen tu a tam přeruší nějaký konflikt, a největší romantikou je společné sledování dokumentu o páření slonů.

Vězte, že pokud skutečně nemáte nějakou velkou vztahovou krizi, je to normální a nejspíše to přejde. Zima je totiž pro vztahy těžká, ačkoli je protkána takovými highlighty, jako jsou Vánoce a Valentýn. Podle nedávného zámořského sociologického průzkumu v chladné části roku až dvakrát stoupá pravděpodobnost, že se páry rozejdou – jedním z důvodů jsou právě přehnaná očekávání od zmíněných svátků a vůbec stres s nimi spojený, dalším pak čistá fyziologie. V zimě nám chybí energie a slunce, a jsme proto náladovější, i s námi je tak těžší vyjít.

Lépe se s tím bojuje, když o tom člověk ví a umí si to přiznat, ovšem letos je to kvůli pandemickým opatřením ještě o něco těžší než obvykle v tuhle roční dobu. I tak se nicméně můžete těšit na jaro a lepší počasí, které spoustu věcí zlepší samy o sobě.

Potřebujete sluníčko, a to hodně!

Proč je zima tak náročná? Jedním z důvodů je, že spolu lidi, dokonce i bez ohledu na pandemii, tráví více času než jindy. Ale zásadnější je nedostatek slunečního svitu, kvůli čemuž máme málo neurotransmiteru serotoninu, což přímo ovlivňuje naši náladu. V létě si můžeme slunečního svitu užívat až patnáct hodin denně, a to samozřejmě dokáže s naší náladou udělat velké věci.

Jak z toho ven? Choďte ven, a to i tehdy, když počasí zrovna nikam neláká, protože i ta trocha slunečního svitu může pomoci. Neodkládejte to na jaro, protože to se sice blíží, ale skutečně slunečné dny jsou ještě docela daleko. Pobyt na slunci, i když zrovna není jasný den, zvýší hladinu serotoninu i vitaminu D, což vám oběma rozhodně prospěje.

V zimě máme tendenci jíst více vydatných jídel, více sladkostí, více alkoholu a po ránu více kávy. Kdekdo se tím chlubí na sociálních sítích, zvláště tím alkoholem, ale ve skutečnosti si tyhle neřesti chvíli poté docela vyčítáme, což nám na náladě taky nepřidá. Navíc je dost možné, že jsme kvůli tomu přibrali, což může mimo jiné zvýšit naše obavy, že pro partnera už nejsme dost přitažliví.

Proto má smysl o jídle přemýšlet a dopřávat si takové, které obsahuje hodně bílkovin – například libové maso, ryby, tvaroh a vejce. Není nutné vynechávat sacharidy, ale je dobré ty nezdravé jíst s mírou. Kousek čokolády na výletě? Proč ne. Ale půlku tabulky večer u seriálu?

Sex? Ani ne

Milostný život mnoha párů je v tuhle roční dobu taky poněkud méně vydatný. Pokud jsme se trochu oplácali, moc se nám do něj nechce. Je také možné, že nám kvůli nedostatku slunce stoupla hladina melatoninu, takže jakmile si někam pohodlně sedneme nebo lehneme, chce se nám hlavně spát. Pokud je v páru napětí, také to snižuje chuť na sex. Zlepšit by to mohla trocha pohybu, třeba procházka vyšším tempem, která způsobí příval endorfinů a naopak sníží ospalost. Tu nahradí přirozená únava, která se nijak se sexem nevylučuje.

A jak jste na tom vy? Schválně, udělejte si jednoduchý test – projděte si níže uvedený seznam. Pokud na vás sedí tři a více výroků, váš milostný život potřebuje tak trochu nakopnout.

  • Už dva týdny jste neměli sex.
  • Naposledy jste spolu někam vyrazili před dvěma a více týdny (víme, je to těžké kvůli všem momentálně panujícím omezením, ale i tak).
  • Každé ráno desetkrát zmáčknete odložení buzení.
  • Jíte každý zvlášť, nemáte společné snídaně nebo večeře.
  • Nemine den, abyste svého partnera za něco nezkritizovali a naopak.
  • Naposledy jste si zacvičili někdy vloni.
  • Místo svých pocitů sdílíte spíše lahev vína.
  • Nejméně dvakrát týdně spolu usnete u televize.
  • Vaším nejčastějším outfitem jsou tepláky.