Ájurvéda přirovnává početí a těhotenství k zasazení semínka, jeho vyklíčení a posléze k růstu semenáčků, přičemž velký důraz klade na kvalitu semen a zdraví dělohy, protože obojí rozhoduje o budoucím růstu a zdraví dítěte.

Těhotné ženy mohou využít principy ájurvédy k péči o sebe během těhotenství a rovněž k lepšímu zotavení po narození dítěte. Ájurvédská doporučení se zaměřují na stravu, různé aktivity, bylinky a terapie.

Předporodní péče

Ájurvéda popisuje devět stavů, které mohou ženám ztěžovat život v době, kdy čekají dítě – jde o nevolnost, nechutenství, zvracení, sucho v ústech, otoky, anémii, průjem, zadržování tekutin, zvýšení tělesné teploty. A zároveň nabízí rady týkající se stravy a životního stylu, které by tyto nepříjemnosti měly zmírnit.

1. Vnímejte své chutě

Vyživujete teď dvě těla, přičemž každé z nich má pravděpodobně jinou tělesnou konstituci. Řiďte se přitom tím, co potřebujete vy. Jezte, co chcete a kdy potřebujete, ve stravě mějte dostatek bílkovin, zdravých sacharidů a zeleniny. Pozor, rozhodně není vhodné jíst za dva.

2. Vyrovnejte svou vátu

V těhotenství se více ozývá dóša váta, jedna ze tří základních tělesných konstitucí, která ovlivňuje energii nervového systému. Podpořte ji stravou z celozrnných obilnin i naklíčených zrn a průmyslově nezpracovaných potravin. Dobré jsou teplé, čerstvě uvařené potraviny se zdravými oleji z oliv a kokosu či s máslem ghí. Doporučuje se například pití šálku teplého mléka se lžičkou rozpuštěného ghí dvakrát denně.

3. Dopřejte si ájurvédskou masáž

Klidná matka rovná se klidné dítě. Takto jednoduché to někdy je. Masáž ájurvédským bylinkovým masážním olejem vyživuje vaši pokožku a zároveň zklidňuje senzorický nervový systém. Žena se může masírovat sama nebo si dopřát masáž od milujícího partnera. Jemně masírujte bříško, v 8. a 9. měsíci pak věnujte více času bradavkám, abyste se připravily na kojení.

4. Sex

Užijte si pohlavní styk, ale ujistěte se, že zejména na začátku a na konci těhotenství neděláte nic, co by mohlo ohrozit dítě – běžné praktiky jsou bezpečné, pokud nemáte rizikové těhotenství.

Čemu se vyhnout během gravidity

  • přejídání a hladovění
  • prošlým, fermentovaným, těžkým, pálivým nebo přesoleným jídlům
  • zvýšené konzumaci masa
  • spánku během dne a následnému ponocování
  • situacím a informacím, které vyvolávají pocity smutku, hněvu, beznaděje
  • dlouhým cestám letadlem
  • dlouhému sezení, sezení v nepohodlných pozicích, sezení na zemi na tvrdém povrchu
  • zvedání těžkých věcí

Ájurvédské tipy ke zmírnění ranní nevolnosti

  • Semínka kardamomu opražte, rozdrťte na prášek a dávejte si malé špetky během dne.
  • Popíjejte čaj ze čtvrtiny čajové lžičky zázvorového prášku a/nebo fenyklových semen zalitých horkou vodou.

Masáže během těhotenství

Abhjanga (ájurvédská léčebná masáž) s následnou koupelí ve vlažné vodě může v těhotenství přinést potřebné uvolnění a relaxaci; pokud je prováděna v šestém měsíci a později, připraví vás na snazší porod.

Pro uklidnění se dají doporučit také ájurvédské masáže hlavy, břicha a nohou, vždy ale upozorněte maséra na své těhotenství.

Zdroj:
https://vibrantayurveda.com.au/pregnancy-care-ayurveda/