Asi už to víte. Ne všichni lidé jsou hodní, ne všichni ostatní respektují a to, že vy jste plní ohledu, neznamená, že vám svět oplácí stejně. Možná máte skvělé přátele i fajn rodinu, ale možná jsou i mezi vašimi nejbližšími lidé, kteří na vaši dobrotu spoléhají až moc. Natož mezi ostatními – je celkem běžné, že třeba kolegové nebo šéfové v práci dobře vědí, kdo je ten dobrák, kterému mohou naložit víc než ostatním, aniž by si řekl o peníze nebo volno navíc.

„Hodná holka? To jsem byla celá já a vlastně jsem si v tom libovala. Od dětství jsem se snažila všem zavděčit, třeba i tím, jaké jsem měla koníčky nebo jakou jsem si vybrala školu. U svých rozhodnutí jsem se neustále ptala okolí, zda jsem udělala dobře – ne abych si ověřila, že je to dobře pro mě, ale abych věděla, že jsou spokojení. Na všechno jsem říkala ano, i když kolikrát bylo na místě říct ne. Výsledkem byl můj poněkud neurotický perfekcionismus ve všech směrech, přičemž jsem se pořád snažila všem ukazovat, jak jsem spokojená,“ popisuje Ilona sama sebe ještě před pár lety.

Loajální ženy, nezávislí muži

Když přesto pociťovala nespokojenost, vyčítala si to. Až pak se jedné kamarádce podařilo jí otevřít oči a Ilona pochopila, že hraje roli, o kterou vlastně nikdy nestála. Syndrom hodné holky nebo good girl, řekl by odborník.

Svět si přitom podobně ženy žádá, jak ukázal třeba nedávný výzkum Stanfordské univerzity – podle jejich účastník je ideální žena soucitná, laskavá, optimistická, tichá a loajální. Pro zajímavost, muž by podle nich měl být nezávislý, asertivní, dominantní a rozhodný.

Začíná se to dělit už někdy dětství, kdy rodiče v dívkách posilují přesně výše zmíněné chování a jelikož v určitém období dívky dospívají rychleji a jsou sociálně zralejší, je pro ně poměrně snadné tyto požadavky naplnit. Dostává se jim za to pochval a už v tom jedou. Jsou na všechny příjemní, a co mohou, snaží se předejít jakékoli negativní zpětní vazbě.

Pokud chcete, aby se vás to do budoucna už netýkalo, pojďme to změnit. Tady máte několik tipů, jak na to.

1. Řekněte si o to, co si zasloužíte

Studie uveřejněná před časem v Harvard Business Review ukázala, že sotva sedm procent absolventek MBA se pokusilo se svými zaměstnavateli o výši platu. Ostatní prostě vzaly, co jim nabídl. Muži? Vyjednávalo skoro šedesát procent. Poučení? Nejspíše nedostanete, co chcete a co si zasloužíte, pokud si o to neřeknete. Platí to ve firmě stejně jako doma.

2. Naučte se používat slovo NE

Není nic špatného, když si člověk řekne o pomoc a není projevem slabošství, když někomu pomáháte. Ale jen za předpokladu, že nejste vyčerpaní, vyhořelí, nebo že vás to stojí více peněz a energie, než chcete a než si můžete dovolit. Nemůžete říkat „abo“ na úplně každou prosbu, na každé zadání. Na prvním místě byste měli být vy a vaše zdraví. Když to budete setrvale přehánět, kvůli vlastnímu vyčerpání už stejně nikomu nepomůžete.

3. Ozvěte se

Pokud vás někdo nerespektuje, nepřecházejte to bez reakce. Samozřejmě, nemá smysl se pouštět do konfliktu s někým, koho v podstatě jen míjíte. Ale pokud s takovým člověkem máte například spolupracovat, nenechte si to líbit. Pokud je váš protějšek hrubý, ozvěte se, pokud vás někdo chce změnit, odmítněte to. Když se neozvete, nikdo se nedozví, co vám vadí.

4. Buďte sami za sebe

Je v pořádku zařídit si život podle svých vlastních hodnot a činit důležitá životní rozhodnutí tak, aby vyhovovala především vám. Samozřejmě, pokud nikomu vážně neubližujete. To, že s vámi nesouhlasí, neznamená, že trpí. Nenechte se manipulovat postoji svého nejbližšího okolí, mívá někdy sklony k citovému vydírání. Poděkujte všem za názor a udělejte si to protentokrát už po svém.

5. Jak já k tobě, tak ty ke mně, ok?

I kdyže nebudete ta za všech okolností hodná a úslužná holka, ochotná za každého převzít část jeho úkolů, neznamená to, že se musíte k lidem chovat hrubě. To vůbec ne. Nadále se k nim chovejte tak, jak byste chtěli, aby se chovali oni k vám.