Proč právě nos?

V nose jsou chloupky, které zachytí prach a nečistoty. Tímto způsobem tělo brání nečistotám, aby se dostaly do dýchacího systému. Néti vám pomůže správně čistit nos od prachu, hlenu a všech bakterií. Nos je také spojený s mozkem přes čichový lalok. To je důvod, proč máte, když jste nachlazení a hlen se hromadí v nose, pocit, že hlava je těžká, a cítíte silnou bolest hlavy i uší.

Je-li čistý nos, dýcháme kvalitně

Vzduch, který vydechujeme, ochlazuje čelní lalok mozku. Dechem se tento lalok ochlazuje. Souměrným dýcháním pravou a levou nosní dírkou dochází k nastolení rovnováhy mezi sluneční a měsíční drahou. To znamená, že pokud je nos zcela čistý, můžeme i kvalitně dýchat. Když je dech ztížený, rychlý a povrchní, ani emocionální oblast nevykazuje harmonický stav. V tu chvíli můžeme jednat podrážděně a nevnímat plně okolí. Naopak, pokud vytvoříme našemu dechu čistý průchod, bude dech klidný a jemný, stáváme se i my klidnými.

Technika džala néti

Pro tuto očistnou techniku se používá speciální nosní konvička. Budete také potřebovat fyziologický roztok, který si vytvoříte pomocí převařené vody a mořské soli. Na očistné techniky ale nepoužívejte sůl obsahující jód. Na půl litru vody je potřeba jedna čajová lžička jemné soli bez jódu a chlóru.

Nejdříve zjistěte průchodnost nosních dírek. Zkuste se nadechnout jen levou a pak jen pravou nosní dírkou. Pokud je jedna z nich hůře průchodná, začněte tou volnou nosní dírkou. Naplňte konvičku roztokem a zaujměte správnou pozici. Srovnejte hlavu a trup do horizontální roviny se zemí. Ukloňte hlavu tak, aby ucho směřovalo dolů k zemi. Vložte konvičku do nosní dírky a zvedněte loket paže, která drží konvičku. Dýchejte ústy. Voda proteče dutinami a vyteče druhou nosní dírkou. Po pročištění odstraňte zbytek hlenu jemným vysmrkáním.

Pozitivní účinky

Touto technikou se léčí infekce nosní dutiny, senná rýma a jiné alergie, zánět vedlejších nosních dutin a nosních mandlí. Dokonce je vhodná i na bolest v krku a kašel a také na zánět mandlí. Pokud trpíte astmatem nebo bronchitidou, néti může vaše problémy s dýcháním po pročištění nosu zmírnit. Čištění pomocí nosní konvičky má samo o sobě osvobozující účinek. Můžete se tak zbavit bolesti hlavy i migrény a váš zrak bude jasnější. Vaše oči budou hydratované a budou zářit. Někdy může pomoci i od bolesti a hučení v uších. Čištění nosu také zvyšuje sílu vašeho čichového nervu, který je propojen s chutí. To je také důvod, proč se říká, že néti zlepšuje čich i chuť.

Pokud se vám zdá technika čištění nosu džala néti složitá, neváhejte se podívat na video návody, kde názorně uvidíte, jaký postoj přesně máte při očistě zaujmout. Vyvarujete se tak nepříjemného pocitu, který by vás od nosní sprchy mohl odradit. Snad vám těchto pár řádků dodalo odvahu k tomu, začít pravidelně s džala néti – pozitivní účinky na sebe nenechají dlouho čekat.