Určitě to znáte…je večer, před vámi bliká televizní obrazovka, v ruce držíte mobil nebo tablet. Jedním okem sledujete film, druhým sms komunikaci s kamarádkou nebo svůj dialog s vševědoucím Googlem. Pak vám ale často unikne klíčová scéna. Nejste prostě dostatečně soustředění na jednu právě vykonávanou činnost. A dnešní doba tomuto problému vytváří extrémně dobré podmínky. Nejspíš se vám někdy stalo, že jste šli do obchodu pro jednu konkrétní položku a domů se vrátili se třemi úplně jinými. Prostě jste se na daný úkol nesoustředili.

Uvedené příklady spíše vyvolají úsměvy. O nic nakonec nejde, nic zásadního se nestalo. Co když se ale nebudete adekvátně soustředit při nějaké opravdu důležité činnosti? Jsou okamžiky, kdy člověk musí být přítomný v daném okamžiku a koncentrovat se i na nejmenší detaily. Asi byste nechtěli, aby vás operoval chirurg, který současně přemýšlí, že potřebuje zajet s autem do servisu, objednat si nové golfové hole a cestou domů koupit dárek manželce.

Trénink koncentrace

Nejde o nic náročného, zkuste denně pět, deset minut věnovat úplně jednoduchému cvičení, které vám pomůže posunout způsob myšlení a zkvalitnit soustředění na jednu konkrétní věc.

Dobrá zpráva je, že takové cvičení může být i velice příjemné a v podstatě odpočinkové.

Pusťte si oblíbenou hudbu a vnímejte jednotlivé tóny, případně text slovo za slovem, či rytmus. Pokud máte rádi hudbu vážnou nebo meditační, bude to skutečný balzám na duši.

Na chvíli se zastavte a pětkrát se zhluboka nadechněte. Jediné, čemu byste v tuhle chvíli měli věnovat svou pozornost, je, jak se vaše plíce plní vzduchem, hrudník rozpíná a vzduch proudí nosem dovnitř. Poté se snažte maximálně vydechnout. Budete mile překvapení, jak dokáže taková dechová pauza zmírnit napětí a stres.

Vnímejte přírodu kolem sebe. Až příliš často chodí lidé se sklopenou hlavou a „zachumlaní“ ve svých problémech, v horším případě se zrakem přilepeným k displeji mobilu. Narovnejte se a rozhlédněte kolem sebe. Někdy vám den zpříjemní poletující pták, jindy slunce vykukující zpoza nádherně tvarovaného mraku. Naučte se vnímat tu přirozenou, jednoduchou krásu kolem sebe.

Usmívejte se na kolemjdoucí. Nyní někdo možná namítne, že s rouškou na tváři je to kapku zbytečné. Ale rouška není povinná všude a navíc, úsměv se neodráží jen na naší tváři, ale i v očích. Budete překvapení, kolik úplně cizích lidí vám také odpoví úsměvem. Leckomu možná zlepšíte den. Budete vyzařovat pozitivní energii a ta se vám bezpochyby bude také vracet.

Tak jako je důležitá rovnováha v přírodě, měla by panovat také v každém živém organismu, člověka nevyjímaje. Je určitě báječné, že umíte zabrat a odvést super práci. Ale kdo zvládá šlápnout na plyn, měl by umět i přibrzdit – včas, plynule a dostatečně.

Pokud máte podat kvalitní výkon, musíte se na něj dostatečně soustředit. V dnešním světě na nás útočí neuvěřitelně mnoho podnětů a není vždy jednoduché je vyselektovat. Ale už samotné uvědomění si tohoto rizika vám ukáže správný směr. Nyní už jen udělat ten první pomyslný krok.