Jako úplně první věc se doporučuje zcela otevřeně si pojmenovat, CO (nebo taky KDO) vám působí v životě nepříjemné pnutí. Náročná práce, nebo náročný šéf? Kloubení rodinného a pracovního života? Spory se sousedy jako vystřiženými z filmu Vlastníci? Pokud se dá situace aspoň trochu řešit, tím lépe. Mnohem častěji se ale musíme naučit s každodenním stresem žít a vyvinout si takové strategie, aby nás nezničil. Tak jako si budujete imunitu proti sezónním virózám, starejte se také o svou psychickou složku. Obranyschopnost proti stresu je neméně důležitá.

Začarovaný spánek

Zásadní je spánek. Někomu stačí sedm hodin, jiný potřebuje osm. Ovšem počítají se jen ty, kdy opravdu pořádně zabíráte. Možná se teď hořce smějete: Jak můžu spát, když jsem ve stresu? Je to opravdu začarovaný kruh. Čím méně spánku, tím více stresu - a čím více stresu, tím méně spánku. Proto se doporučuje u spánku začít a cíleně ho "budovat". Tipy, jak na to, najdete v našem antistresovém průvodci.

Jak si pomoci jídlem

Hlavně žádná drastická opatření, další týrání nepotřebujete! Určitě znáte základní pravidla: méně nasycených tuků, více vlákniny, dbát na pravidelnost. Jídlo by nemělo sloužit jako uklidňovací prostředek, nicméně pokud vám udělá radost čokoládový donut nebo klasické knedlo-vepřo-zelo, zcela vědomě a s chutí si občasný hřích dovolte! Pak si ho ale opravdu užijte a zakažte si výčitky. Existují jídla, která pozitivně působí na náladu a dokážou zdravě zklidňovat. Tipy na ně a recepty najdete v antistresovém speciálu.

Pohyb jako prevence i lék

Nejlepší antistresové aktivity jsou běh a jóga, ideálně jejich kombinace. Nicméně počítá se všechno a klidně začněte obyčejnou chůzí. Při ní se dá navíc skvěle meditovat! Pomáhají také úlevové pozice, s nimiž vás seznámíme v našem speciálu. Ty můžete využít, když je vám nejhůře, nebo se potřebujete okamžitě zbavit nahromaděného napětí a běh ani ásany zrovna nepřipadají v úvahu. Dobrou zkušenost máme také s funkčním tréninkem. Soustředění na správné provedení cviku nedovolí myšlenkám utíkat, navíc na výkonově zaměřené lidi pozitivně působí, když se postupně mohou zlepšovat a přibližovat k nějakému cíli (počet dřepů na čas, počet shybů, zvednutá váha...).