… se umíte na chvíli zastavit a vychutnat si „ten moment“.

V předchozích měsících nás zastavili na povel, a ne jednou. Rovnou třikrát, pokud si dobře vzpomínám. Někteří lockdownové zastavení uvítali. Zastavili se možná poprvé v životě, vygruntovali dům, zvelebili zahradu, pobyli s rodinou… Pro jiné to mohl být šok. Ale přinesl své plody. Spousta lidí si uvědomila, že potřebuje ve svém životě Z P O M A L I T. Proč se řítit pekelnou rychlostí vpřed a odpočinek odkládat na zítra, když si nejsme ani jisti tím, zda se zítra probudíme? Zítřek nám není znám… Nečekejte na „až zítra“ a zastavte se „teď“. Užijte si moment zastavení a vychutnejte si všemi smysly, co vám dnešek nabízí.

… se vzdáte postoje „musím“ a ponoříte do činností, které vám přináší radost.

Život některých je plný „musím“, „měl/a bych“, „bylo by dobré, abych udělal/a“… Já osobně, pokud si řeknu, že musím, okamžitě hledám způsob, jak se dané činnosti vyhnout. Rozdíl mezi šťastnými lidmi a těmi, kteří pouze přežívají, spočívá v tom, že ti šťastní dělají věci, které dělat chtějí. Zatímco ta druhá – žel mnohem početnější – skupina je uvězněna v cele s nápisem „musím“. Na aktivity přinášející radost a naplnění se pak už nedostává čas. Máte dvě možnosti. Slovo „musím“ vyměňte za „chci“ tím, že si na dané aktivitě najdete to, co vám přináší radost. Anebo „musím“ prostě nedělejte. Je to pouze o nastavení v hlavě. Ano, jde to. A to, co je „chci“ na první dobrou, si zařaďte do každého dne tak, aby vám vykouzlilo úsměv na rtech…

… tvoříte se záměrem užitku pro všechny zúčastněné.

Spousta lidí věnuje úsilí poloviny života k tomu, aby vytvořila a nahromadila statky, finance, majetek. Druhou polovinu života žije pak ve vězení strachu ze ztráty nahromaděného „bohatství“ a veškeré své úsilí investuje do ochrany svých plodů. Tím ztrácí svou vnitřní svobodu a lehkost. Energie má proudit. Když tvoříte, vyživujete se energií a vytváříte hodnoty, které předáváte dál. Zaměřte své úsilí na tvorbu, která bude synergicky podporující pro všechny strany. Vám přinese obohacení ve formě energie a hojnosti, ostatním přinese radost, užitek či pomůže snížit jejich utrpení. Pokud budete tvořit se záměrem synergického užitku pro všechny zúčastněné, nemusíte si dělat starosti s tím, že se vám přítok energie zastaví.

… umíte bez výčitek investovat do sebe.

Někdo vydělává, aby měl a držel. Jiný vydělává se záměrem „být prospěšný“ a současně navýšit kvalitu svého života a života svých blízkých. Ten první žije v křeči mysli, duše i těla. Dokonce i jeho tělo často somatizuje vnitřní postoj „držet“. Ten druhý prožívá štěstí a radost. Reinvestice části výdělku do sebe a těch, které máme rádi, anebo těch, kterým chceme pomoci, přináší jak vyšší kvalitu života na fyzické rovině, tak mnohem vyšší vibrační úroveň emocí a postojů, které žijeme. Jednoduše řečeno: „Máme dobrý pocit!“ Ať už ze své masáže či víkendu s přáteli na horách, anebo z toho, že jsme někoho potěšili či někomu pomohli. Reinvesticí prostředků do sebe podporujete flow života. Přijímáte a dáváte – ať už dary, či pracovní příležitost druhým. Vše plyne ve flow.

Spousta dobrých teoretických rad? Ne, to vše je z praxe. A skutečně takto lze žít. Je to jen o té hlavě…