Nemusíte zrovna hodiny nehybně sedět a meditovat, abyste si uvědomovali přítomný okamžik. Je to mnohem prostší…Ve chvíli, kdy se soustředíme na zcela banální věci, jako jsou pohyby našeho těla, vůně nebo dech, zjistíme, že každou chvíli prožíváme právě tady a teď a už se nikdy nebude opakovat. V životě neustále na něco čekáme a říkáme si, že budeme šťastní, až budeme mít kupu peněz, skvělou práci, zdravé děti a bezproblémové rodinné vztahy. Chceme od života stále víc a víc a to vede k tomu, že možná nikdy nebudeme zcela spokojeni. Naučit se prožívat přítomný okamžik nám k tomu ale může dopomoci. A co se nám v životě může díky tomu změnit?

Dobře se rozhodneme

Tím, že si budeme uvědomovat to, co nám právě teď a tady dělá dobře a co se děje, dokážeme lépe poznat sami sebe. Začneme si lépe naslouchat a mít se rád. A to povede k tomu, že se budeme umět lépe rozhodnout. Naše rozhodování hodně ovlivňují strachy zakořeněné v minulosti i obavy z budoucnosti. Přítomnost je ale teď a jedině náš vnitřní hlas nám může pomoci dobře se rozhodnout.

Přijmeme stereotypy

Naše doba nesnáší stereotypy. Jakmile začneme pociťovat rutinu, okamžitě musíme něco změnit, někam odjet, něco si koupit…Řád a pravidelnost ale do našich životů přináší pohodu a to je věc, kterou bychom si mohli zamilovat.

Budeme efektivnější

Ať už doma nebo v práci – pokud se soustředíme na činnost, kterou právě teď vykonáváme a nebudeme myslet na to, co nás ještě čeká, výsledek bude mnohem lepší. Můžeme být kreativnější a možná se nám povede odbourat i zcela zbytečné činnosti.

Naučíme se naslouchat

Žít tady a teď znamená také plně vnímat to, co druhý právě říká. Nemyslet na svoje poznatky k dané věci, ale vcítit se do každého slova, pohybu i gesta, kterým nám protějšek chce něco sdělit. Možná se naučíme číst mezi řádky a zjistíme, co vše nám dříve unikalo, když jsme se více soustředili na sebe a na to, co bude…

Odbouráme strachy z minulosti

Ať chceme nebo ne, v každém z nás jsou hluboce zakořeněné obavy a strachy z toho, co se v minulosti přihodilo nám nebo našim blízkým. Není nic špatného na tom ponaučit se z minulosti a občas se do ní vrátit. Důležité je uvědomit si, co na mě z minulosti působí právě teď a zda jsou moje obavy oprávněné. Zda mé srdce a moje vnitřní já v přítomnosti už nechce něco jiného.

Možná teď můžete namítnout, co dělat, když přítomnost bolí k nevydržení – ano, všichni občas dostáváme naloženo víc, než sami dokážeme unést. Nesnažme se proti této bolesti bojovat. Právě teď je čas si ji prožít. Nechte slzy téct po tváří. I uvědomění bolesti právě teď nám může pomoci ji překonat a nebrat si ji s sebou do budoucnosti.

Těch důvodů, proč se soustředit více na přítomnost, je mnohem více. Možná si už po přečtení těchto pár řádků každý z nás najde něco, na co zaměří svůj pohled při prožívání přítomného okamžiku. Síla je v tom, být šťastný tady a teď bezdůvodně, jinak nebudeme šťastní nikdy. Protože přítomný okamžik je to jediné, co v tuto chvíli máme.