Ani dostatek spánku neznamená, že nebudeme unavení, i když si to spousta z nás myslí. Jenže pokud spíme dost, máme tendenci myslet si, že už pro sebe děláme dost, a ani neuvažujeme o tom, že bychom mohli relaxovat i jinak. Výsledek? Chronická únava, vyhoření, pocit, že jsme neustále v letu a přitom nic nestíháme.

Pojďme to změnit. Zaměřte se přitom na sedm klíčových oblastí svého života. Které to jsou?

1. Fyzický odpočinek

Prvním typem odpočinku, který potřebujeme, je fyzický odpočinek, ať už pasivní, nebo aktivní. Pasivní fyzický odpočinek zahrnuje spánek a zdřímnutí, zatímco aktivní fyzický odpočinek znamená regenerační aktivity, jako je jóga, strečink a masážní terapie, které dostanou do kondice krevní oběh a zvýší pružnost těla.

2. Duševní odpočinek

Druhým typem odpočinku je duševní. Potřebuje ho dost možná každý, kdo začíná den obrovským šálkem kafe a přes den bývá podrážděný, zapomnětlivý a nepříliš soustředěný. Nebo ten, kdo večer neumí usnout, protože se mu neustále honí hlavou problémy nebo scénky, které během dne zažil. Pokud spíte osm hodin, a přesto máte ráno pocit, že jste toho moc nenaspali, nejspíše se to týká i vás.

Dobrou zprávou je, že nemusíte nechat zaměstnání nebo aspoň vyrazit na dovolenou, abyste to napravili. Naplánujte si krátké přestávky každé dvě hodiny po celý pracovní den, díky nim si práci lépe rozplánujete a zároveň dokážete občas zpomalit. Můžete si také před spaním sepsat, co všechno potřebujete druhý den udělat a vyřešit, abyste na to před usnutím nemuseli myslet.

3. Smyslový odpočinek

Třetím typem odpočinku, který nám může chybět, je smyslový. Neustále rozsvícená světla, obrazovky počítače, hluk pozadí a neutuchající hovory – ať už v kanceláři, nebo při videokonferencích – mohou naše smysly poněkud přehlcovat.

První pomoc není složitá – kdykoli uprostřed dne na minutu zavřete oči a ponořte se do tmy a ticha. Na konci dne vypněte počítač a odložte mobil, rozhodně si na něm nečtěte před usnutím.

4. Kreativní odpočinek

Čtvrtým typem odpočinku je kreativní. Je obzvláště důležitý pro každého, kdo musí často řešit problémy nebo přicházet s novými nápady. Kreativní odpočinek ale pro spoustu lidí zní jako něco, co se jich nemůže nijak týkat. Ale nebojte se.

Vzpomínáte si na okamžik, kdy jste poprvé viděli oceán? Užívejte si krásu přírody, klidně v místním parku nebo na zahradě, to by vám mělo poskytnout právě kreativní odpočinek. Patří do něj také užívání si umění. Proměňte svůj pracovní prostor na místo inspirace tím, že si do něj dáte fotky oblíbených míst a reprodukce uměleckých děl, která vás oslovují.

Nemůžete strávit čtyřicet hodin týdně zíráním na prázdné nebo neuspořádané okolí a očekávat, že se stanete nevyčerpatelnou studnicí kreativních nápadů.

5. Emocionální odpočinek

Určitě taky někoho takového znáte, pokud to dokonce nejste vy sami. Člověka, na kterého se všichni obracejí, když potřebují pomoc nebo když se jim do něčeho nechce, a který nikdy neřekne „ne“, i když by rád. Kdekdo ho považuje za úžasnou bytost, ale když je dotyčný sám, považuje se za nedoceněného a bojuje s pocitem, že ho ostatní zneužívají.

Takový člověk potřebuje emocionální odpočinek, tedy čas a prostor na svobodné vyjádření svých pocitů. Emoční odpočinek také vyžaduje odvahu, pokud má být autentický. Emocionálně odpočatý člověk dokáže odpovědět na otázku „Jak se dnes máte?“ pravdivě, že to zrovna za moc nestojí.

6. Sociální odpočinek

Pokud potřebujete emoční odpočinek, pravděpodobně máte také deficit sociálního odpočinku. Stává se to nejčastěji tehdy, když nedokážeme rozlišovat mezi vztahy, které nám něco přinášejí, od těch, které nás vyčerpávají. Obklopte se pozitivními a podporujícími lidmi. I když se vaše vzájemná interakce teď musí odehrávat virtuálně, i tak toho lze spoustu sdílet například pomocí moderních technologií.

7. Duchovní odpočinek

Posledním, ale rovněž nezbytným typem odpočinku je duchovní – je možná trochu náročnější, ale stojí za to. Zahrnuje schopnost spojit fyzické i duševní bytí a pocítit hluboký pocit sounáležitosti, lásky, přijetí a smyslu. Chcete-li toho dosáhnout, přidejte do své každodenní rutiny modlitbu nebo meditaci.