Jistě jste už slyšeli rčení, že kdo nemá rád sebe, nemůže mít rád ani druhé. Nejdůležitější vztah, který máme, je ten, který máme sami k sobě. Jak dokážeme přijmout a milovat sami sebe, svoje tělo, povahu a všechny části svého bytí? To znamená ocenit se a uvědomit si své silné stránky a přednosti, ale i přiznat si svou temnou stránku a hledat cesty, jak s ní pracovat. Umíme se pochválit, ocenit a možná na sebe občas nebýt tak přísní? Známe svoje hranice a dokážeme říct druhým laskavě ‚ne‘? Umíme si najít v každodenním shonu chvíli sami pro sebe? Dopřát si odpočinek i to, po čem skutečně toužíme? To vše jsou témata spojená se sebeláskou.

Začněte právě teď

S tím, jak vstupujeme do temnější části roku, začínají se objevovat temné myšlenky. Většina z nás má tendence před nimi utíkat k rozličným aktivitám, workoholismu, pozornost směrovat na druhé (jen ne na sebe), v horším případě k alkoholu. To ale není láskyplný přístup.

Stejně jako příroda na podzim uklízí listí ze stromů, i my uklízíme v sobě. Na místě je otevřít se přijetí toho, že každý máme i stinné stránky. „Otevřeme se tomu, že jsme ochotní přiznat si, že jsem člověk, který je třeba prchlivý, netrpělivý, občas pokrytecký, náladový… Kolik lidí trpí myšlenkami, kterými se trestají, sebenenávistí,“ míní lektorka jógy Zuzana Klingrová. To, že si přiznáme, že máme i stinné stránky, je cesta, kterou akceptujeme sami sebe, učíme si odpouštět, netrestat se za pády a prohřešky. Otevírá se nám možnost podívat se zpátky a příště reagovat lépe. „Teprve když poznám lásku k sobě, jsem schopná šířit lásku kolem sebe,“ míní Zuzana.

Trénujte sebelásku na podložce

Jógamatka může být dobrým prostorem pro trénink sebelásky. „Představte si, že se třeba učíte stoj na rukou. To, že v té pozici neuspějete, vás učí podívat se zpětně, proč jste pozici nezvládli – možná proto, že jste netrpěliví, chybí vám koncentrace. To, že neuspějete, je bezpečné a učíte se přijímat svůj neúspěch. V běžném životě pak, když vás šéf nepochválí, tak se z toho nezhroutíte,“ vysvětluje Zuzka, v čem spočívá gros jógové praxe. Změnit přístup k tomu, co se děje v okolí a co se děje kolem mě, protože život je bouře a jógová praxe vám ukazuje, jak tu bouři ustát.

Zacvičte si lekci na sebelásku

Lekci jógy zaměřenou na hrudník, tedy centrum naší sebelásky, najdete zde.

Falešná sebeláska vs. sebepřijetí

Mnoho lidí si myslí, že se milují, ale to, co skutečně cítí, je falešná sebeláska. Je to spíš iluze, protože se mají rádi jen za určitých podmínek. Například když se jim podaří zhubnout pár kilo, dokážou být dobří v práci nebo ve sportu, pomáhají druhým…

Co když ale přiberete pár kilo? Máte celulitidu na zadku? Jste nemocní, takže musíte ležet v posteli a nemůžete ani lámat sportovní rekordy, ani být užiteční druhým? Jste neupravení a máte mastné vlasy? Dokážete mít rádi sami sebe?

To, co bereme jako sebelásku, je často jen iluze, protože milujeme jen svou světlou stránku nebo svoji masku – přetvářku, kterou ukazujeme navenek. Uvnitř však neustále soudíme sami sebe. Pokud uděláme něco správného, ​​tak se odměníme. Ale když selžeme, něco se nám nepovede, ostatní nás kritizují, ​​máme špatnou náladu, jsme plačtiví, vztekáme se nebo proti druhým bojujeme – potrestáme se sebenenávistí. 

Sebeláska není sobectví

Sebelásku posílíte nejen, když si nalijete čistého vína a přijmete se i se svými stinnými stránkami, ale i tehdy, když si najdete pravidelně čas sami na sebe. Do své každodenní rutiny zařaďte chvíle zastavení a udělejte něco pro sebe – může to být ranní nebo večerní šálek čaje, kdy si vybarvíte antistresové omalovánky, pravidelná masáž, sauna nebo kosmetika… Nejde o to, za všech okolností stavět sebe a své zájmy na první místo, ale brát v potaz svoje potřeby stejně vážně jako potřeby ostatních. „Často trpíme jakýmsi pocitem nepostradatelnosti a obětováváme se pro druhé, pro dobrou věc, pro své zaměstnání a můžeme pak vyhořet až na ‚popel‘, kdy už nikomu a ničemu nepomůžeme. Udělat si pravidelně čas na sebe, podniknout něco, co nám dobije baterky, je naprosto zásadní,“ míní psychoterapeutka a celostní lékařka MUDr. Tereza Hodycová. Zajít si do divadla, pobýt v přírodě či si občas dovolit jen tak si poležet a zírat do stropu – bez nároků na výkon, pocitu povinnosti či nepatřičnosti. I to je projev sebelásky.

Trénujte sebelásku každý den

Pro rozvoj sebelásky stačí ale i tak jednoduchá věc, jako je naučit se v každodenním shonu zastavovat, nechat chvíli všechno běžet a směrovat pozornost jen na sebe. Následující techniku STOP doporučuje nejen pro rozvoj sebelásky, ale i posílení odolnosti lektorka mindfulness Marcela Roflíková.

Technika STOP

Zastavte se několikrát v průběhu dne. Můžete si klidně nastavit časomíru a cvičení udělat každé dvě hodiny. Nebo si najděte jiný způsob, jak si cvičení několikrát za den udělat.

S – Stůj!

Zastavte se. Pokud sedíte, přestaňte na chvíli se vším, co děláte, a uvědomte si ten moment.

T – Třikrát se nadechni!

Třikrát se zhluboka nadechněte a pozorně sledujte každý nádech a výdech.

O – pOzoruj!

Pozorujte s prvním nádechem svoje myšlenky, s druhým nádechem svoje emoce a s třetím nádechem, co cítíte ve svém těle.

P – Podnikni první malý krok!

Položte si otázku, co právě nyní potřebujete, co pro sebe nyní můžete udělat. Protáhnout se, projít se, napít, usmát se na sebe nebo se za něco ocenit? Udělejte to.

Zastavujte se několikrát v průběhu běžného i hektického dne. Nechte svoji mysl cíleně během dne odpočinout. Zastavujte se proto, abyste mohli jít či běžet svým dnem plní energie.